23. 04. 2012. 12:00h | R. Lončar - Vesti
veličina teksta:+-

Na hodočašću i Austrijanci

Komentara 0

Mladi Srbi iz Beča koji pohađaju pravoslavnu veronauku, u pratnji veroučitelja Mirka Kolundžića, upravo su završili višednevno pokloničko putovanje po manastirima u Srbiji. Među dvadesetoro hodočasnika srednjoškolskog uzrasta bili su i jedan mladi Austrijanac i Austrijanka, profesorka ekonomije iz Srednje ekonomske škole u Beču.

DOBILI BLAGOSLAV VLADIKE ŠUMADIJSKOG: Poklonici iz Beča u Rogojevcu


Oni su od 15. do 21. aprila obišli srpske pravoslavne svetinje u eparhijama šumadijskoj, žičkoj i braničevskoj. Posetili su takođe najznačajnije kulturno-istorijske znamenitosti u tom delu Srbije, kao i u Beogradu. Inicijator hodočašća je Kolundžić.


- Putovanje je realizovano u saradnji s pokloničkom agencijom Eparhije šumadijske i Bogoslovijom Sveti Jovan Zlatousti u Kragujevcu. Obišli smo, između ostalog, Đurđeve stupove, Studenicu, Ravanicu, Oplenac, Topolu, Takovo... U Beogradu nas je pozdravio i blagoslovio vladika remezijanski Andrej (Ćilerdžić) - ispričao je za "Vesti" veroučitelj Kolundžić.


Na hodočašću kroz Eparhiju šumadijsku mladi poklonici iz Beča posetili su manastire: Draču, Divostin, Blagoveštenje, Voljavču i Oplenac. Bili su gosti i u crkvi Svete Petke u Rogojevcu, gde ih je blagoslovio vladika šumadijski Jovan, a pozdravili protojerej-stavrofor dr Zoran Krstić, rektor kragujevačke bogoslovije i prota Rajko Stefanović.

 

Profesor istorije SPC i hrišćanske crkve Vladan Kostadinović održao im je poučno predavanje, a paroh rogojevački Dejan Marjanović organizovao je svečani ručak. 

Dijaspora Austrija Srbija Hodočašće Srbi Srpska pravoslavna crkva SPC
Povezane vesti: