06. 04. 2011. 12:00h | B. Božin - Vesti | foto: M. Grujić
veličina teksta:+-

Srbija je tamo dokle dopire pesma

Komentara 0

Ohrabreni prošlogodišnjim uspehom na solističkom koncertu u okviru manifestacije Folklore&more u berlinskoj Radionici kultura, čelni ljudi folklornog ansambla Mladost pri Srpskom kulturno-sportskom udruženju su došli na ideju da u istom prostoru organizuju višečasovni kulturno-zabavni program.

Kolibri iz Berlina: Učenici Dopunske škole na srpskom
 

Tako je prošlog vikenda srpska i nemačka publika mogla više od pet sati da uživa u folkloru, muzici, pesmi i glumi članova Mladosti i njihovih gostiju.

 

Publika ih voli: Najmlađi su najslađi
 


- Srbija je tamo dokle dopire pesma i muzika. Vazdušna linija pesme i svirale je najtvrđa granica naroda i države: Čuješ je, a ne vidiš je, postoji, a neopipljiva je kao duša. Zato ljubite, čedo moje, svoju pesmu i muziku kao dušu svoju - ovim rečima Stefana Nemanje je voditelj Duško Žugaj uveo u program, kroz koji je prodefilovalo oko 90 učesnika.


Najpre su nastupile sve postave folklornog ansambla Mladost, uz pratnju orkestra Petra Bošnjakovića. Nastupe folkloraša, od najmlađih do seniora, publika je izuzetno dobro prihvatila, a zadovoljna je bila i poslovično stroga Biljana Žugaj-Dinov, koreograf i umetnički rukovodilac folklornog ansambla.

 

Mladi duhom: Veterani mladosti
 

 

U nastavku programa je nastupilo 18 učenika na harmonici sa profesorom Dejanom Jovanovićem. Posle toga su učenici Dopunske škole na srpskom jeziku, predvođeni učiteljicom Jelenom Novović otpevali poznate pesme hora Kolibri.


Na kraju su svi bili zadovoljni - kako učesnici, tako i publika. Komentari mnogih su bili da ovo ne treba da se završi samo na jednom pokušaju.


Predsednik Mladosti Milorad Kulišić, koji je bio vidno umoran, ali i zadovoljan zbog pozitivnih reakcija posetilaca zahvalio je svim gostima koji su učestvovali u programu.

 

Uspešna repriza

U vreme pauze, kada su gosti mogli da se okrepe i probaju domaće specijalitete, nastupio je i pop-rok bend Goran i Almir. Na kraju ovog kolažnog programa, izvedena je pozorišna predstava "Izbiračica" Koste Trifkovića, koju su priredili roditelji đaka sa učiteljicom Jelenom Novović. Predstava je, inače, premijerno izvedena na Svetosavskoj akademiji, ali su je mnogi sa zadovoljstvom odgledali još jednom.

 

Nemačka Berlin Folklor Srbija Mladost Milorad Kulišić Duško Žugaj
Povezane vesti: