Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 15.11.2013.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
- Foto: V. Sekulić A

Jedan dan radošću obasjan

U dvorištu i malom parku igraju se deca, odnekud se čuje plač bebe, a na klupi sede trudnice. Ovakvu sliku zatekli su reporteri "Vesti" kad su nedavno posetili Dom za zaštitu dece bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici u Beogradu kako bi odneli pomoć plemenitih zemljaka iz Nemačke i Švajcarske. Tako su poveći paketi, ukupno osam, puni odeće, obuće, igračaka i slatkiša, a koje su za mališane ove ustanove, kao što smo već pisali, pripremile anonimne donatorke iz Nemačke i Ksenija Naumović iz Ciriha, stigli na konačno odredište.

Hvala što mislite na nas: Rukovodilac Doma Mila Vuković Jovanović
 

Na vratima Doma dočekala nas je Mila Vuković Jovanović, rukovodilac ove ustanove, uz reči dobrodošlice, ali i opasku da deca s radošću dočekuju sve ljude, koji dođu sa poklonima jer je to način da im se bar na trenutak ulepša dan.


- Svaka pomoć ovoj dečici mnogo znači, ali pre svega saznanje da nisu zaboravljeni. Nažalost, mnogo napuštenih mališana boravi ovde. Iako imamo mnogo posla, ne žalimo se. Hvala vašim čitaocima od srca na ovim darovima, a koji se često sete naše ustanove - kaže Mila Vuković Jovanović, dodavši da je raduje što još postoje ljudi velikog srca.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Usput objašnjava da bi trebalo obnoviti fiskulturnu salu, za koju trenutno nemaju novca. U ovoj ustanovi, koja broji više od 600 dece, počev od novorođenčadi do 26-godišnjaka, najviše posla ima u delu susedne zgrade, koja se zove Materinski dom. Tu borave trudnice i majke sa malom decom, koje su takođe odrasle bez najbližih članova familije. Po Milinim rečima, deca uglavnom imaju problem s obućom zbog veličine.


- Napuštene dece je mnogo i treba ih zbrinuti. Najgore je što je zima na pragu, a mnogi od njih nemaju adekvatnu obuću. Ovo što ste nam doneli usrećiće pojedine, ali ne i sve. Iskreno govoreći, i donje rublje nam je problem. To ne možemo polovno da im obučemo, tako da nam je u ovom trenutku i to neophodno - objašnjava ona.

Maleni štićenici doma uživali u lepom danu
 


Sada su se fokusirali na to da prikupe novac za renoviranje objekta, koji bi trebalo da bude dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, koji su nažalost, takođe, štićenici Doma u Zvečanskoj.

U deficitu pelene za bebe

Raznovrsne su potrebe Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, ali oprema za bebe je u prvom planu.
- Pelene su nam u svakom trenutku neophodne, s obzirom na to da imamo veliki broj beba. Mnogo je i trudnica, tako da bi donacije u vidu pelena bile pun pogodak, ali i šamponi, kupke, jer su lošeg kvaliteta ove koje sada imamo - kaže medicinska sestra Slavica Herbar iz Materinskog doma u kome je trenutno smešteno 16 majki, dvadesetoro dece i jedna žena u trećem mesecu trudnoće.


Dar i za štićenicu Doma za omladinu

Pored Doma u Zvečanskoj 7, plemenita penzionerka Ksenija Naumović iz Ciriha, mislila je i na štićenicu Doma za srednjoškolsku i studentsku omladinu u Zvečanskoj 52, Slađanu Nikolić, pripremivši joj poveći poklon-paket. Reporteri "Vesti" ispunili su želju svoje redovne čitateljke i uručili dar Slađani, koja se od srca zahvalila dobrotvorki iz Švajcarske. Ipak, nije želela da se fotografiše, niti ispriča deo svoje gorke sudbine. Razumevši i poštujući njenu odluku, poželeli smo joj svako dobro i sreću u budućem životu.


- Želimo da deca sa smetnjama u razvoju, pogotovo ona s ranim razvojnim poremećajima, budu tu na dnevnoj terapiji. Ove prostorije su trenutno u vrlo lošem stanju. Nadamo se da ćemo uz pomoć donatora uspeti da je adekvatno obnovimo. Roditelji koji o ovakvim mališanima ne mogu samostalno da brinu zajedno bi s nama učestvovali u nekoj vrsti porodične terapije. Samim tim, deca ne bi bila odvojena od porodice. To bi bila ogromna stvar za tu decu, koja su posebno osetljiva. Tako ne bi patili i bili izloženi stresu, već okruženi roditeljskom ljubavlju, koja je nezamenljiva za svako dete, bilo ono zdravo ili bolesno - zaključila je Mila.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dva ratna druga
HUMANITARNI MOST Gola istina jednog invalida
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online