Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Udruženim snagama za bolje sutra

Nisu prošle ni tri nedelje od kako smo u "Vestima" objavili reportažu o supružnicima Rizu (42) i Fahiri (38) Dreković iz Trnave kod Novog Pazara, koji sa decom Rijadom (8), Rifatom (7) i Amrom (4) žive u kući koja svakog trenutka može da im se sruši na glave, a ova porodica već zida novi dom. Da radovi gotovo odmah počnu, pobrinuli su se plemeniti čitaoci "Vesti" iz Švajcarske i Nemačke, poreklom iz Sandžaka. Prilog od 100 evra, koji je Riza i Fahiru posebno dirnuo, stigao je i od Amerikanke Štefi Rajan, koja živi u Nemačkoj, a koja je od svojih prijatelja iz Novog Pazara, saznala za nevolje ove porodice.

Donacije iz Švajcarske i Nemačke za izgradnju kuće Drekovićima iz Trnave
 


- Čim smo čuli za nevolju porodice Dreković odmah smo se okupili u džematu IZBA u Švajcarskoj i pokrenuli akciju prikupljanja pomoći, koju je vodio moj otac Hasib Hadži-Mavrić. Za samo nekoliko dana sakupili smo 2.130 franaka i 230 evra. Pošto je proleće i sezona gradnje, a Drekovići su u opasnosti, odmah smo odlučili da krenem u Novi Pazar i donesem priloge kako bi se što pre počelo sa gradnjom novog doma - priča Dževad Mavrić, Hasibov sin, koji je sa humanistom Hidom Muratovićem, lično uručio donaciju Rizu i Fahiri.

Dobro se dobrim vraća

Otac Riza Drekovića, pokojni Amir, bio je svojevremeno čuveni trgovac stokom i dobrotvor. Pomagao je sirotinji tako što bi porodicama koje nisu imale mleka, besplatno ustupao krave ili ovce i po godinu dana da se prehrane. Nekima je i poklanjao stoku. Pamte to komšije, pa i iz tog razloga, svi žele da pomognu Rizu i Fahiri.

 

I selo pomaže

Kada su Drekovići počeli radove, "skočilo" je i celo selo da im pomogne. Komšije im dovoze građevinski materijal, pomažu majstorima, donose hranu, daju priloge, nude i drugu pomoć.
- Teška su vremena. Oskudevamo u mnogo čemu i stežemo kaiš, ali se i trudimo da solidarnošću i humanošću pomognemo jedni drugima. Sada su Drekovići u nevolji, ko zna, već sutra može biti neko od nas - ističe starina Murat Omerović, komšija porodice Dreković, koji je nekoliko dana bio na mobi kod Riza i Fahire.

Ispred trošnog doma: Porodica Dreković

O golemim nevoljama Drekovića, u "Vestima" su čitale i Sandžaklije u Lajpcingu koje su, okupljene ovdašnjem džematu, u organizaciji Ćemala Bahtijarevića, brzo sakupile 930 evra. Novac je delom namenjen porodici Dreković, a ostatak drugoj sirotinji u Sandžaku.


- Mislili smo da nam nema pomoći. Kuća se rušila, a za izgradnju nove nismo imali novca. Planirali smo da, zbog bezbednosti dece, čim otopli, postavimo šator u dvorištu i da tu živimo. Eto, dotle su nam misli išle. Ali, Bog nas je pogledao! Dovoljno je bilo da nas posete Hido Muratović i reporteri "Vesti", pa da se naš život promeni iz korena. Još nemamo dovoljno novca za završetak kuće, ali nekako ćemo izgurati do prve ploče. U pomoć su nam pritekle i komšije. Radi se punom parom i radovi dobro napreduju, a nama je puno srce - priča glava porodice Rizo Dreković, koji je nadničeći teško povredio nogu.


Ugrađene su mu šine, zbog čega ne može da radi, pa je njegova porodica bila u potpunom beznađu. Ipak, ne može da odoli, a da ne pomogne majstorima.
- Ne postoje reči kojima bi se zahvalili našim dobrotvorima. Ne poznajemo ih, ali znamo da su to humani i predivni ljudi. Sigurna sam, Bog će ih zato dobro nagraditi - priča Fahira Dreković i dodaje:


- Sad imamo čemu da se nadamo. Deca su presrećna. Još malo, pa više nećemo sa strahom odlaziti na počinak. Javljali su nam se još neki dobri ljudi. Interesovali su se za naše probleme i obećali pomoć. Hvala im do neba. Nama i lepa reč i podrška, mnogo znače.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prva pomoć u pravo vreme
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online