Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 22.07.2014.
12:00
B. R. - Foto: A. Čukić A

Ono što činimo za druge - ostaje doveka

Kada čoveku uzmeš kuću, uzmi mu i srce! Kada čovek izgubi taj mali zaklon ispod neba, izgubio je sve. Kako je to ostati bez doma, zna samo onaj ko je iskusio to na sopstvenoj koži. Nažalost, to zna i naš plemeniti zemljak iz Australije, 32-godišnji Miodrag Mili Damjanac, koji je rekao zbogom Mostaru davne 1998, da bi danas kao nastavnik na Koledžu za turizam i ugostiteljstvo u Sidneju uspešno okončao s radnim kolegama akciju prikupljanja novčane pomoći žrtvama poplava u Srbiji i RS.

ODonatorsko veče: Miodrag Damjanac i njegove kolege
 

Suma od 1.200 australijskih dolara raspoređena je na četiri postradale porodice: po 300 AUD pripalo je Sonji i Milenku Mudriniću iz Prijedora, roditeljima troje dece, sedmočlanoj familiji Ivana Vlajića iz Smederevske Palanke, u čijem domaćinstvu živi beba Anđelija, porodici Maksima Vukovića iz Lončara, selo Donji Žabari u RS i prvoj obrenovačkoj bebi, malom Lavu Nešiću, odnosno njegovim roditeljima Obrenovčanima, majci Borki i ocu Marku.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kako je proteklo uručivanje priloga porodici Mudrinić sa troje mališana, koji su u poplavama ostali skoro golih zidova u staroj prizemnoj kući u prijedorskom naselju Tukovi, opisala je ekipa "Vesti" koja je zatekla majku Sonju sa dvoje mlađe dece kod kuće, dok je najstariji šestogodišnji sin još bio kod bake na Manjači, a muž Milenko je radio kod brata.

Uselili se u kuću: Sonja Mudrinić sa decom

- Hvala ovom dobrom čoveku što je baš nas odabrao da nam pomogne jer ima mnogo ljudi unesrećenih ovim poplavama. Mi smo nekako uspeli, koliko-toliko, isušiti prostorije, okrečiti, skinuti parket i polepiti pločice. Za radove i materijal smo se zadužili, ali smo se ipak uselili ponovo u kuću. Osposobili smo kuhinju i dnevni boravak, a od majke sam dovela ovo dvoje manje dece. Od novca iz Sidneja kupićemo mališanima krevete u njihovoj sobi, ako šta preostane dobro će doći za vraćanje dugova - kaže Sonja kojoj je trenutno najvažnije da su deca zdrava i da su opet na okupu.

Obrenovačka beba

Četvrtu donaciju od po 300 AUD, Miodrag Damjanac je prepustio izboru novinara Humanitarnog mosta. Predložili smo da prilog bude uručen 23-godišnjoj Borki Stančić, majci prve obrenovačke bebe rođene posle velikih poplava, jednoipomesečnom Lavu Nešiću koji se sada, posle seljakanja iz nekoliko prihvatnih centara, nalazi sa tatom Markom i 15-mesečnim bratom Vojinom u podstanarskom stanu u Obrenovcu. Hvala donatoru na poverenju.


Prilogu od 300 AUD posebno se obradovao Mostarac Maksim Vuković, avio-limar i nekadašnji radnik Soko Mostara, koji se iz hercegovačkog krša tokom ratnih godina preselio u RS, u Donje Žabare sa suprugom i dva sina Nemanjom i Nikolom, od 15 i 17 godina starosti. Kada smo mu javili na telefon: 00387 65 934459 da će mu zemljak Damjanac poslati posredstvom Beoeksporta iz sidnejskog Liverpula 300 AUD ili oko 500 KM, odgovorio je kao iz topa: "Izvukao sam glavni zgoditak na lotou, a eto nisam čak ni uplatio listić... Nije zbog para, već zbog toga što dar stiže od Mostarca... Bežao sam od jedne nevolje, a sad me potopila Sava... Čudni su putevi Gospodnji ", vedrog duha kaže Vuković.

I novo ognjište poplavljeno: Porodica Vuković
 


Zahvaljujemo se Miodragu Damjancu koji je na kraju akcije bio i srećan ali i nesrećan što iznos nije bio veći, uz poruku da će "ono što činimo za sebe nestati zajedno sa nama, a ono što činimo za druge - ostati doveka". I zapamtite, "ne daje onaj koji ima, nego onaj koji želi".

Dva puta pod vodom

Uručenje: Ivan Vlajić u "Vestima"

Na mejl donatora iz Sidneja stiglo je i pisamce zahvale: "Poštovani Miodraže, ovim putem bih želeo da vam se zahvalim za novčanu pomoć. Puno vam hvala, svaki dinar mi znači za sređivanje kuće i kupovinu namirnica. Pozdrav, Ivan Vlajić, Smederevska Palanka..." Da podsetimo, Ivan automehaničar bez posla, bio je primoran da se sa suprugom, majkom, bakom, sestrom Milicom, zetom i njihovom bebom Anđelijom smesti u potkrovlje kuće. Voda je u donjem delu njihove kuće ostavila pustoš. I to drugi put - za poslednjih 15 godina. "Prvi put nas je bujica uništila 1999. i sada ponovo", kaže ovaj 31-godišnjak koji je u "Vestima" preuzeo 300 AUD.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Budi human u svakoj nevolji
HUMANITARNI MOST Srbijo, ne zaboravljamo te!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online