Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 02.12.2014.
12:01
Đ. J. - Foto: A. Čukić A

Spavaš li mirno, otadžbino?

Ne viđamo često nekog poput 43-godišnjeg Saše Milovanovića iz Batočine, nekadašnjeg poručnika vojske SR Jugoslavije, koji je osam godina proveo ratujući po pozivu svoje otadžbine od slavonskog ratišta, preko Vukovara, pa sve do Kosova, da je s toliko nelagodnosti i uznemirenosti primio novčani prilog u beogradskom dopisništvu "Vesti".

Uručenje priologa: Saša Milovanović u "Vestima"

Dugo je zagledao u kovertu sa 500 AUD, dar našeg čitaoca i humaniste Mihajla Kozomare iz Sidneja, a onda se slomio:

"Ne, ne mogu da primim novac, i onaj prethodni prilog vernika pri hramu Svetog velikomučenika Georgija iz Kabramate uzeo sam teška srca... Pa zar da moje rane leče i zaceljuju plemeniti ljudi koje i ne poznajem. A gde je moja otadžbina, ona ista koju sam branio, ne uzevši ni sa jednog ratišta ni žute banke ni kutije cigareta...", uzbuđeno kaže ovaj ratni veteran, koji se od svojih drugova ne razlikuje mnogo po sudbini, već po broju rana i gelera. I po sećanju na sve one prijatelje s kojima je ratovao, pa ih izgubio, jer Saša čuva sve ove "izgubljene duše" u svojim snovima, pa makar ih zvali košmarima.

Saša Milovanović je svoje najlepše godine proveo na ratištima, sav je u ožiljcima, i spolja i iznutra.


Izgubio je ne samo mladost, nego i vreme kada mu je odrastala ćerka, a sada kada će ponovo u januaru postati otac jednog malog Vasilija, pita se hoće li stići da se druži s njim. Jer, vreme ne radi za ovog veterana, koji gotovo samostalno bije bitku protiv karcinoma pluća, oštećenja srca, dijebetesa i postvijetnamskog sindroma.

Dar iz Švajcarske

Naš čitalac iz Švajcarske, Slađan Slavuljica, umesto leka koji je neophodan Saši, poslao je 100 franaka, kako bi ovaj veteran lakše kupio preparat koji diže imunitet, na srpskom crnom tržištu, gde košta i do 260 evra. Ako neko od čitalaca ima kubanski homeopatski preparat vidatox može da ga uputi na adresu: Saša Milovanović, Đure Jakšića 3, Batočina 34227, Srbija. Mobilni telefon: 00381 65 51 94 558.

"Odlučio sam da tužim svoju otadžbinu. Ići ćemo sve do Strazbura... Ne, nemam ja para da platim advokata, zastupaće me besplatno... Ne tražim odštetu što sam branio zemlju i zaradio rane, što sam ozračen na Kosovu, već što sam duboko ponižen i povređen od te iste majke Srbije", kaže ovaj penzionisani nevoljnik, koji se ponadao da je u avgustu već pobedio rak pluća. Nažalost, izgleda, kako danas tvrde lekari sa VMA, da se rano ponadao.


- Niko mi nije kriv, sam sam kriv. Ja nisam hteo nikoga da molim. Još su mi vera i nada ostale - kaže Saša. I odlazi iz "Vesti" opet pomalo ljut što nismo mogli da mu damo adresu plemenitog Kozomare iz Sidneja, kome je želeo lično da se zahvali, ali zato mi prenosimo ovom donatoru, koji je nedavno poslao i Viktoru Sekuliću iz Stanara u Srpskoj, bebi oboleloj od leukemije, prilog od 300 evra, da je njegov gest za svaku pohvalu. I diku.

Moskva sve bliža

Mada hladan i siv, 24-godišnjem Lazaru Petkoviću iz Banje Koviljače kraj novembra ostaće u lepom sećanju. Još jedna novčana pomoć, ovoga puta od dobrotvora Mihajla Kozomare iz Sidneja od 500 AUD dala mu je nadu da odlazak u Moskvu, na novu terapiju, nije tako daleko od njega koji se dve decenije bori sa karcinomom testisa. "U ovakvim momentima nedostaju reči da se zahvalim dobrim ljudima kao što je gospodin Kozomara, ali i 'Vestima' bez kojih toga ne bi bilo. Ovo je za mene i moju porodicu značajna suma koja je meni približila put u Moskvu. Lekari su predložili da dođem početkom februara, a sada mi sve izgleda realnije i ohrabren sam da ću otići na tu, nadam se pretposlednju terapiju, a u junu i na poslednju i da ću zaokružiti pre pet godina započet ciklus lečenja biohronom terapijom. Podrška naših ljudi, posebno iz Australije, velika je i mnogo im hvala", kaže Lazar, koji dok se bori za svoje zdravlje volonterski radi kao fizioterapeut u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača i pomaže drugim ljudima.

 


POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Draga Rajka, hvala neizmerno
HUMANITARNI MOST Zalog za bolju budućnost
HUMANITARNI MOST Kako sejali tako želi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online