Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Srbijo, ne zaboravljamo te!

Vreme prolazi, ali srpska dijaspora iz Velike Britanije, Kanade i Amerike nije zaboravila nastradale u prošlogodišnjim majskim poplavama na teritoriji grada Čačka koji je pre nekoliko dana posetila Vera Torbica, predsednica Kola srpskih sestara Nadežda Petrović iz Velike Britanije i ovom prilikom je uz pomoć Kola srpskih sestara iz Čačka uručila 4.000 funti namenjenih za kupovinu kućnih aparata za 27 domaćinstava koja su stradala u katastrofalnom nevremenu koje je zadesilo Srbiju, kao i samohranim majkama sa više dece.

Z. Marjanović
Kupljeni kućni aparati: Verica Torbica iz Engleske u društvu Čačana

- Drago mi je što sam bila u prilici da u ime humanih dijasporaca iz Engleske, Amerike i Kanade obradujem 27 porodica kojima je poplava uništila gotovo sve što su s mukom godinama sticali. Uz pomoć Kola srpskih sestara iz Čačka odabrano je 27 najugroženijih porodica i samohranih majki sa više dece kojima su, prema njihovim željama i potrebama, nabavljeni zamrzivači, šporeti, usisivači, mašine za veš, frižideri i drugi tehnički uređaji potrebni svakom domaćinstvu. Uz pomoć Kola srpskih sestara iz Kanade i Amerike prikupili smo 4.000 funti, ali akcija organizovanja humanitarnih okupljanja dijasporaca nije završena, ona se u stvari nastavlja. Za nas nema predaha sve dok je naš narod na muci, i ubeđena sam da ću uskoro ponovo biti u prilici da posetim Čačak i da obradujem sve one kojima je pomoć potrebna - naglasila je Vera Torbica, koja je uz svoj rod, prema rečima Bojane Jakšić, predsednice Kola srpskih sestara u Čačku, bila i u vreme teških ratnih razaranja Srbije, ali i tokom proteklih šest decenija. Iza 60 godina njenog rada leži ogromna plemenitost i požrtvovanost pred kojima samo možemo da skinemo kapu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Među porodicama koje su dobile kućne aparate iz donacije srpske dijaspore iz Velika Britanije, Amerike i Kanade našla se i 35-godišnja Marijana Borisavljević, nezaposlena samohrana majka petoro dece.

Z. Marjanović
Akcija još traje: Bojana Jakšić i Vera Torbica

- Živim kao podstanarka i petoro dece podižem bez ikakve pomoći društva, jedino se oslanjamo na ruku prijatelja članova Kola srpskih sestara u Čačku. Izrazila sam želju da mi od ove donacije bude nabavljena mašina za veš koju nisam imala poslednjih nekoliko godina, a šta to znači u jednom šestočlanom domaćinstvu s mnogo dece, zna svaka majka i domaćica. I hvala mnogo, dobila sam je zahvaljujući našim plemenitim ljudima iz sveta i na tome sam im neizmerno zahvalna - poručuje samohrana majka petoro dece Marijana Borisavljević. A slično govori i Verica Plazinić, čija je porodica sada prvi put od poplava dobila pomoć.

- Verovali ili ne, ali od maja prošle godine i strašne poplave koja nas je zadesila ovo je prvi put da nešto dobijem. Hvala našim ljudima iz dijaspore na poklonu, ali više od toga hvala im na pažnji koja nam i te kako znači u vremenima kada se ponovo kućimo i kada pokušavamo da zaboravimo šta nas je još sve snašlo, sem svakodnevne bede i nevolje... - ističe Verica Plazinić.
 

Velika dobrotvorka

Osim što je već šest decenija neumorna u prikupljanju humanitarne pomoći preko Kola srpskih sestara u Velikoj Britaniji za ljude u nevolji širom otadžbine, Vera Torbica je poznata i po tome što već šest godina stipendira dva studenta iz Srbije koji su lošeg materijalnog stanja, ističe Bojana Jakšić, predsednica Kola srpskih sestara iz Čačka.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Recept iz srca jednog kuvara
HUMANITARNI MOST Radost Marjanovića
HUMANITARNI MOST Srbi za Srbe - u Paraćinu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online