Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 27.02.2015.
12:00
B. R. - Foto: Vesti A

Čekamo da pošalju telo našeg Slaviše!

Treću nedelju posle tragedije na poluostrvu Jamal u Sibiru i pogibije šestorice radnika iz Srbije, porodica 55-godišnjeg Slaviše Kadića iz Leška kod Leposavića, koji je nastradao u požaru spasavajući mlađe kolege, živi u neizvesnosti.

Vesti
Tuga i jauci: Radunka Kadić sa ćerkama

Još ne znaju ni kad će posmrtni ostaci njihovog supruga i oca biti identifikovani, kad će biti prebačeni u Srbiju, ni kada će biti sahrana. Ćerkama Mileni, Mirjani i Anđeli i supruzi Radunki svaki dan je kao godina.

Vesti
Hrabrost platio glavom: Slaviša Kadić

Apel ministarstvu

U želji da pomognu porodici Kadić da se što pre uzme uzorak DNK od oca ili majke pokojnog Slaviše kako bi se identifikovali ostaci i dopremilo telo poginulog Srbina iz Rusije na sever Kosova i dostojno sahranilo, novinari "Vesti" su urgirali kod Ministarstva pravde, apelujući na sve državne organe da se što pre okonča agonija ove i drugih porodica. Rečeno nam je da je službena procedura u toku, ali da će ipak neko od roditelja morati da dođe u Beograd radi uzimanja DNK, uz obećanje da će celi postupak biti završen po hitnom postupku.

- Niti se ko javlja, niti nam ko šta govori. Još od nas nisu uzeli ni uzorke za DNK analizu, a znamo da bez toga ne mogu da identifikuju Slavišine posmrtne ostatke. Zvali smo MUP, oni kažu da nisu nadležni - priča očajna Radunka, kroz čiju kuću neprekidno prolaze znani i neznani, svi u želji da im izraze saučešće.

Četiri žene ostale su bez oca i supruga, ali i bez jedinog hranioca. Mirjana je bez posla, iako je inženjer poljoprivrede, bez posla je i Milena, diplomirani psiholog, Anđela je druga godina srednje škole, ne radi ni Radunka.

Za sinom pod istim krovom plaču i njegovi ostareli roditelji, otac Radisav i majka ZlatijaB>. A Slaviši je nedostajao samo pet godina do penzije.

- Još smo u šoku, hteli bismo da ne verujemo, da se probudimo iz tog strašnog sna, ali znamo da je smrt odnela našeg Slavišu. Svi nas teše rečima da je bio heroj, da je spasao druge, hvala mu što je bio hrabar i u poslednjem času svog života, ali ja bih ipak volela da je on sada zajedno sa nama. Ponosne smo na njegov čin, iako se heroji u našoj zemlji brzo zaboravljaju. Bojim se da ćemo se na kraju samo mi sećati njega i njegove dobrote. Hteli bismo da ga bar dostojno sahranimo, plačemo i nabavljamo sve što je potrebno za ispraćaj, daju nam ljudi na veresiju - bolno kaže Radunka, skromna žena koja nije htela da se objavi apel za pomoć.

Njena jedina želja je bila da joj pomognemo da telo njenog supruga dođe u zavičaj. Okončanje istrage, međutim, dodatno je otežalo uzimanje uzorka za DNK analizu od porodice Slaviše Kadića, budući da je on iz Leposavića, a naša policija nema nadležnost na teritoriji Kosova i Metohije.

Ipak, naš prvi tekst u "Vestima" nije ostao bez odziva čitalaca. Prva se javila porodica Stevanović, Dragica, Novica i Igor iz Minhena, prvi su Vestern unionom poslali 150 evra familiji Kadić.

- Ta jutarnja kafa, uz koju uvek čitamo 'Vesti', bila je tog 23. februara gorka... Teško nas je pogodila tragedija naših zemljaka, kako mene, tako i mog supruga Novicu koji je izbegao iz ratnog Sarajeva, ali i našeg sina Igora , kaže Dragica Stevanović, rodom iz Starog Bečeja koja živi u Nemačkoj 40 godina.

Kontakt

Svi naši čitaoci koji žele i mogu pomoći porodici Kadić svoje priloge mogu slati Vestern unionom, kao i na devizni račun otvoren kod Komercijalne banke u Raškoj, koji možemo mejlom poslati našim darodavcima. Naravno, i redakcija "Vesti" je na usluzi. Svoju podršku Kadićima možete uputiti i putem fiksnog telefona: 00381 28 400 298 ili mobilnog: 00381 64 477 59 33. Adresa: Radunka Kadić, Lešak bb, Leposavić, 38 219, KiM, Srbija.

- Nažalost, novac nisam uspela da podignem u Lešku na Kosovu, ali sam otišla u Rašku, u Srbiju, gde mi je ova donacija na kojoj smo veoma zahvalni odmah isplaćena - kaže Radunka kojoj je i Redakcija "Vesti" poklonila 300 evra iz sredstava koje nam je ostavio na raspolaganje veliki dobrotvor iz Bad Homburga u Nemačkoj. - Reči utehe telefonski nam je pružio Borislav Pandurović iz Sidneja, ali i Goran Ostojić iz Štutgarta, hvala im od srca - poručuje Radunka Kadić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vatra uzela sve do kašike
HUMANITARNI MOST Komšija najbolji prijatelj
HUMANITARNI MOST Vode bitku za bolje dane
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online