Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 05.03.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Radost leči i dušu i telo

Ne znamo da li se plemeniti članovi Srpskog penzionerskog kluba Cirih drže one mudre izreke slavnog čileanskog pesnika i Nobelovca Pabla Nerude koja kaže: "Kada bih imao i sto godina, moj najbolji dan uvek bi bio sutra", ali znamo da se oni raduju svakom novom danu ne samo da bi se zajednički družili, išli na izlete, plesne večeri, pevali u horu, obilazili znamenita mesta u otadžbini, već da bi u svojim svakodnevnim aktivnostima otvorili i stranu Humanitarnog mosta "Vesti", jer oni ni u dobu kada su zaslužili da ubiru plodove svoga rada, ne mogu i neće da zaborave na svoje sunarodnike, na ljude u nevolji.

Vesti
Pridružite nam se: Penzioneri iz Ciriha

Jer kako bi njima moglo biti lepo, ako je drugima teško! To najbolje pokazuje i njihova najnovija donacija od 250 franaka koju su nedavno uputili "Vestima", listu koji se nalaze i u njihovim domovima, u njihovim prostorijama, gde čitaju tekstove, polemišu i po pravilu - krenu u akciju.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Njihova dragocena pomoć bila je ovoga puta adresirana na porodicu Svetislava i Slađane Savić iz sela Buštranja kod Vranja, koji imaju retko blago od desetoro zdrave dece.

- Pozivamo zemljake iz Švajcarske da na leto dođu kod nas u posetu, do tada ćemo od ove donacije osposobiti još jednu prostoriju, da ih domaćinski ugostimo, kao što su oni nas obradovali. Volimo što nas ima mnogo ali ne želimo da smo teret drugima, već svoji na svome. Deca su nam fala Bogu živa i zdrava - zahvalno poručuje glava kuće 47-godišnji kurir Svetislav Savić koji je u oktobru prošle godine dobio i deseto dete, malu Petru.

Srpski klub penzionera rodio se 2007. u Cirihu, u nameri da zaživi mesto gde će se okupljati ne samo penzioneri već i svi oni koji žele da žive zdravo, da se druže ali i brinu za druge. Danas ovaj klub broji sedamdesetak članova i višenacionalnog je sastava.

- Naši članovi nisu samo Srbi. Mi smo Jugoslavija u malom, ima nas od Slovenije do Makedonije što je još jedan od dokaza da se ovde prednost daje ljudskosti i humanosti, a mesta za dobrovoljce uvek ima, naša vrata su otvorena svim ljudima dobrog srca. Nevoljnicima darujemo ne samo finansijsku pomoć, spremni smo da ih prigrlimo kao rođene. Smatramo da su porodice sa mnogo dece blago koje Srbija mora da čuva. Mnoge stvari mogu čekati, ali deca ne mogu... Njima ne možemo odgoditi pomoć za sutra, oni traže danas - kaže sekretar ovog udruženja - Milomir Ilić, rodom iz Ljuberađe u Babušnici.

Vesti
Porodica Ljubisavljević

Ciriški penzioneri okupljaju se dva puta nedeljno: ponedeljkom i petkom rade gimnastičke vežbe za zdravlje svakog pojedinca pod budnim okom Sabrije iz Kosovske Mitrovice.

Njihov hor nastupa na gradskim proslavama, a narodna kola i naša muzika uvek su pozdravljeni aplauzom kako domaće publike tako i stranaca.

Lepo obećanje

Vesti
Pozivaju penzionere u goste: Porodica Savić

Uoči Srpske nove godine porodica Ljubisavljević iz sela Stropsko, Dragana i Dragan sa svojih jedanaestoro dece, primili su 450 franaka, dar članova penzionerskog kluba Cirih uz poruku: "Želimo vam dobro zdravlje a deci srećno detinjstvo". I ne samo da su im olakšali da prebrode ovu tešku zimu u Srbiji, već humani ljudi ovog kluba najavljuju da će svakog drugog meseca kroz zajedničke akcije upućivati po 200 franaka i Ljubisavljevićima, ali i porodici Savić. Svaka čast penzioneri!

"Smeh je naš recept kako da ostanemo mladi, smeh je najbolja terapija da se zaborave tegobe, tome nas uči Čeh, naš član dr Petrin, mi se radujemo životu i želimo da se vesele i naši i vaši štićenici", poručuju dobrotvori iz Ciriha.

Poseta sa ciljem

Redakciju "Vesti" u Beogradu u julu 2014. posetili su članovi Uprave Srpskog kluba penzionera Cirih, bračni par Gordana i Milomir Ilić, uručivši donaciju od 500 evra koje je ovo udruženje namenilo kao prvu pomoć našim štićenicima: Srbi Stankoviću iz Kozjeg Dola kod Trgovišta (250 evra) i Radmili Drljači iz Vranja (250 evra) , žrtvama višegodišnjeg zlostavljanja.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ode Šarulja preko Drine
HUMANITARNI MOST Deca su naše jedino blago
HUMANITARNI MOST Ovde stanuju ljubav i deca
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online