Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 10.03.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Težak krst srpske porodice sa Kosova

Čija sam ja državljanka, pita se u očaju Radunka Kadić iz Leška na Kosovu, supruga srpskog heroja Slaviše, poginulog u dalekom Sibiru gde je otišao na težak rad, trbuhom za kruhom. "Mi smo ničiji, kada god nešto zamolimo jedni kažu idi u Prištinu, drugi vele idi u Beograd... Otrgnuti smo, a neprihvaćeni... Da li je naša nesreća u tome što nećemo sa ognjišta? Zar niko neće da vidi kako je nama Srbima na Kosmetu?", kaže ova nesrećna žena, ostala u trenutku usuda bez domaćina i hranioca porodice.

Vesti
Poslednje letovanje u Kotoru: Slaviša Kadić sa suprugom i kćerkom Milenom

U Srbiji je 12. februara održan Dan žalosti zbog tragične pogibije šestorice srpskih radnika u požaru na ruskom poluostrvu Jamal. Iako su nastradali 8. februara, telo jednog od njih, 55-godišnjeg Slaviše Kadića iz Leška kod Leposavića još nije dopremljeno u otadžbinu.

Kontakt

Svi naši čitaoci mogu svoju podršku uputiti porodici Kadić putem fiksnog telefona: 00381 28 400 298 ili mobilnog: 00381 64 477 5933. Adresa: Lešak bb, Leposavić 38219, KiM, Srbija. Molimo sve donatore koji budu slali priloge iz inostranstva posredstvom Vestern Uniona da na uplatnici obavezno napišu - pored imena Radunke Kadić i mesto isporuke novca - Srbija.
 

Danonoćnu nevericu u porodici ovoga heroja, koji je spasao dvojicu mlađih kolega, a potom i sam izgoreo, da smrt ipak nije uzela njihovog oca i supruga, jedinog hranioca troje dece, zamenila je neizmerna tuga. Za suprugu Radunku i tri ćerke Mirjanu, Milenu i Anđelu smrt više nije neproverena glasina.

Ovde, u njihovoj kući na severu Kosova, udaljenoj više od 5.000 kilometara od Sibira, žalost ne prestaje. Niti će! "Javio se dan pre nesreće, rekao da je dobro. Radio je kao električar... Pričao mi je da su mu kolege uglavnom mlađi ljudi, bio im je kao otac u toj dalekoj zemlji... Znao je da pređe i po 150 kilometara da im donese lekove ako bi se slučajno razboleli", kaže Radunka, supruga nesrećnog Slaviše, koji još nije našao mir, niti je sahranjen.

Svako svoj krst nosi, ali ovaj koji je ponela porodica Kadić pretežak je čak i za njih četiri. Nije dovoljno što više nikada neće videti Slavišu, što uzaludno otvaraju ladice i preturaju po starim pismima i zajedničkim fotografijama, nije dovoljno što su nedavno ispratili Slavišinog oca i majku, Radisava i Zlatiju put Beograda kako bi se ovim starcima u Institutu za sudsku medicinu srpske prestonice uzeo DNK uzorak.

Dvoje zgrbljenih i bolom utučenih staraca dadoše krv, obaviše ostale testove, a potom se u istom danu vratiše na Kosovo, u nadi da će sada biti mnogo lakša identifikacija posmrtnih ostataka njihovog sina. Ipak, još čekaju u tišini na telo njihovog Slaviše.

Jedino se ovih dana oglašavaju sugrađani koji učestvuju u boli porodice Kadić. Uz njih su zemljaci iz dijaspore. Naš čitalac Borislav Pandurević iz Sidneja, rodom sa Kosova, sem što je telefonom iskazao saučešće udovici srpskog radnika i pružio supruzi Radunki i njenim ćerkama moralnu podršku, poslao im je i 200 dolara, kako bi familija nastradalog radnika organizovala dostojnu sahranu, čim stigne telo iz Rusije.

Vesti
Svaki dan kao godina: Ožalošćena porodica

Posredstvom redakcije "Vesti" ovaj prilog je uručen Radunki Kadić tako što je ona prešla administrativnu granicu između Kosmeta i Srbije i u Raški otvorila dinarski račun. Na žalost donacija od 100 evra humanog Stojana Vasića iz Štutgarta posredstvom Vestern Uniona nije mogla biti isporučena ovoj udovici ni u Raški, jer je pošiljalac napisao samo Kosovo, bez naznake države - Srbija!

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Za utehu ovoj srpskoj porodici sa Kosmeta, čiji hod po mukama ne prestaje, poručujemo da budu hrabri, da smo uz njih i da ljudi umiru tek kad ih svi zaborave.

Dar iz Oberordorfa

Verni čitalac "Vesti" iz Švajcarske i stalni donator Milenko Šipka iz Oberordorfa, zajedno sa suprugom Vesnom i ćerkama Dajanom i Jovanom, uputio je 50 franaka trogodišnjoj Beograđanki Petri Cvetković, devojčici oboleloj od neuroblastoma, teškog malignog oboljenja. Kako su u međuvremenu Jelena i Nebojša Ognjanović, roditelji preminule devojčice Tijane Ognjanović iz Beograda, uplatili 120.000 evra za lečenje male Petre u Đenovi, a naš darodavac nam dao odobrenje da možemo da preusmerimo njegov poklon, odlučili smo da sredstva od 50 franaka uputimo porodici poginulog Slaviše Kadića sa Kosova, supruzi Radunki i trima ćerkama, od kojih niko nije zaposlen. Jer, znamo da je familiji Šipka najvažnije da novac stigne ljudima u nevolji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online