Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 01.04.2015.
12:00
D. Matić - Vesti - Foto: D. Matić A

Jugoslavija igrala za Katarinu iz Bijeljine

Naš fudbalski klub iz Vupertala je 28. marta pokazao da nije samo veliki i dobro organizovani klub koji nastoji da na sportskom polju postigne maksimalne rezultate već da je uvek spreman da pomogne kada je to najpotrebnije.

D. Matić
Za uspomenu: Akteri humanitarne fudbalske utakmice

Svoju humanost su pokazali i prošle godine prilikom nezapamćenih poplava koje su zadesile maticu, kada su u zajedničkoj organizaciji sa Crkvenom opštinom i KUD Borac iz Solingena, ogromne količine potrebnog materijala poslali u zavičaj, a svoje klupske prostorije pretvorili u magacin.

Veliko srce asova

Među najpoznatijim fudbalerima koji su istrčali na teren su dva predstavnika rodom iz BiH: Branimir Bajić i Mili Hadžiabdić. Branimir koji je rodom iz Bijeljine odakle je i bolesna devojčica Katarina, je bivši igrač beogradskog Partizana i reprezentativac BiH koji još se aktivno bavi fudbalom igrajući za MSV Duizburg. Mili Hadžiabdić je reprezentativac Jugoslavije iz devedesetih. Rođeni Mostarac je jedan veliki deo svoje bogate karijere proveo u rodnom gradu igrajući za Velež za koji je u tri sezone odigrao 14 utakmica u Evrokupovima. Karijeru je nastavio u splitskom Hajduku, a pre početka rata preselio se u Nemačkoj kao igrač više timova i tu prestao sa aktivnim fudbalom.

Ovoga puta razlog je bio drugi, ali isto plemenit: to je pomoć za 11-godišnju Katarinu Gubić iz Bijeljine koja se nalazi na lečenju u Minsteru i bori se protiv karcinoma za svoj mladi život.

Jedan od glavnih inicijatora i organizatora ovog susreta je trener Jugoslavije iz Vupertala Dado Knežević čiji brod punim jedrima plovi ka plasmanu u Becirksligu. Podsećanja radi, on je zimus u više navrata na raznim manifestacijama sakupljao pomoć za malu Katarinu, počevši od božićne proslave koja je krajem decembra 2014. godine organizovana u klupskim prostorijama, preko gradskog turnira u malom fudbalu za koji je Jugos kupio 30 majica sa natpisom "Helft-Katarina.de" i podelio igračima i navijačima, pa do dvodnevnog turnira čiji je FK Jugoslavija bila organizator, a sa kojeg je celokupni prihod otišao u fond za lečenje ove mlade Bijeljinke.

Ono što je zimus najavljivao da je to samo početak, a tek predstoji jedna velika akcija to je ovim fudbalskim susretom i ostvario, ali i najavljuje da će ih biti još. Velike zasluge za ovu uspešnu organizaciju pripadaju i bivšem igraču i igraču veteranske ekipe Goranu Stjepanoviću kao i članu uprave Moniki Bošković. "Očekivali smo možda malo veću posetu, ali vremenski uslovi su bili loši,iako ne možemo da se požalimo. Ono što me je oduševilo je to da su prisutni davali od srca, što je bio i osnovni cilj akcije - kaže Monika Bošković, posrednica u dogovorima između dva kluba.

Dodajmo i to da FK Jugoslavija i TuS Grin Vajs , koji je bio domaćin ovog susreta, dosada nisu imali nikakvu saradnju, a eto želja da se pomogne jedna bolesna osoba je ova dva kluba zbližila. Veliku pomoć i doprinos oko organizacije ove utakmice dao je i Katarinin rođak Ante Gubić koji je fizioterapeut u FK Jugoslavija.

Ovu akciju je podržalo više klubova iz grada, a među najdarežljivijima bio je Vupertaler SV čiji je predstavnik doneo ček na 1.350 evra, a recimo Bajerna iz Vupertala na 800 evra. Ostali klubovi su donirali onoliko koliko su bili u mogućnost baš kao i pojedinci među kojima je bio veliki broj onih što su ovaj fond pomogli sa više stotina evra.

D. Matić
Glavni promoteri i organizatori: Hadžiabdić, Bajić, Knežević, Bošković i Gubić

Bila je tu i grupa od tridesetak navijača MSV Duizburga, ekipe za koju igra glavni promoter ove utakmice Branimir Bajić, koja je takođe dala svoj doprinos i novčanu pomoć. Na aukciji su se prodavali dresovi sa potpisima glavnih aktera ove utakmice i razni drugi sportski rekviziti i artikli. Osim novčanih prihoda od pojedinaca i grupa kao i prihoda od aukcije u fond za lečenje male Katarine biće uplaćen i celokupni iznos od prodaje ulaznica kao i od prodaje hrane, pića i kolača.

Pozivu za ovu humanu utakmicu odazvalo se 30 bivših poznatih fudbalera iz grada i okoline koji su bili podeljeni u dve ekipe. Rezultat ove utakmice bio je u drugom planu, iako je pobedila ekipa Jugoslavije sa rezultatom 5:3 (2:2) za koju su igrali pretežno fudbaleri sa prostora bivše Jugoslavije. Dva gola je postigao Poljak Benedik, a tri legenda Jugosa Marinko Radoš.

Oni koji su došli na stadion nisu imali za čim da žale, videli su osam lepih golova uživajući u sjajnim fudbalskim majstorijama bivših asova. Jedan od glavnih inicijatora ovog humanitarnog meča Dado Knežević nam je rekao da je zadovoljan odzivom i želeo je da se i putem "Vesti" zahvali domaćinu na ustupljenom stadionu i suorganizaciji, ali i svim humanim ljudima.

D. Matić

Jači od kiše

Kiša koja je nemilosrdno padala pretila je da upropasti jednu lepo zamišljenu akciju za koju su se ova dva kluba više od mesec dana spremala. Međutim ni to nije moglo da spreči ljude dobre volje i velikog srca koji su želeli da pomognu borbu male Katarine protiv karcinoma da dođu na stadion i po kiši odgledaju susret Vupertalskih zvezda. Raduje i podatak da je nevolja i želja da se pomogne spojila ponovo ljude sa prostora bivše Jugoslavije. Na stadionu se okupilo oko 400 gledalaca i računa sa da je samo od prodatih ulaznica prikupljeno oko 1.500 evra.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online