Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Zbog Ružave zaigrali kolo

Šta li bi srpski velikan rekao da je kojim slučajem prisustvovao 4. aprila u sali SKUD-a Oplenac pesničkoj večeri održanoj među članovima i poštovaocima Kanadsko-srpskog dobročinstva "Jovan Dučić" iz Toronta, gde je dvanaestoro mladih zemljaka prikupilo 800 dolara, namenivši ih svojim vršnjacima iz otadžbine, kao dar za jedanaestoro dece siromašne porodice Ljubisavljević iz sela Stropsko kod Vranja?!

D. Đorđević
Sreći nema kraja: Porodica Ljubisavljević

Naš pesnik bi sigurno ovaj lep gest mladih pretočio u stih za pamćenje, ili bi ponovio svoju mudru izreku: "Sve knjige na svetu trebalo bi da budu knjige utehe, toliko ima nesrećnih na zemlji." Šta su pomislili okupljeni zemljaci i gosti kada su im prilazili mladi, uzrasta od deset do 18 godina i uljudno nudili upakovanu ribu za poneti, po ceni od deset dolara, uz objašnjenje: "Hoćemo da kupimo kravicu, neka deca imaju mleka...", ne znamo baš tačno, ali nakon čuđenja čim bi čuli da je reč o akciji za jednu od najbrojnijih srpskih familija u Pčinjskom okrugu, uz osmeh su kupovali i da je bilo više porcija - sve bi se prodalo.

Dvanaestoro zlatnih

Verujemo da će mnogi upamtiti imena mladih iz Toronta, najzaslužnijih za donaciju kojom će biti kupljena krava porodici Ljubisavljević, a njihovi roditelji biti ponosni na svoje potomke. Svaka im čast, a to su: Stefan, Aleksa i Ognjen Tubić, Marko i Miloš Grahovac, Stefan, Marko i Jelena Vukmanović, Ana i Maja Dabić, Jelena Rogan i Teodora Ilić. Hvala, deco, i u ime "Vesti".

Tako je prikupljeno 800 kanadskih dolara, a inicijator ove neobične akcije, humani 45-godišnji Mostarac iz Toronta, dodao je još 200 dolara u ime svoje porodice. Donacija je već stigla u Beograd i zahvaljujući plemenitom gestu Turističke agencije 747 i gospodina Mihajla Milićevića bez provizije je prosleđena do Srbije.

- Zahvaljujem se Srpskom dobročinstvu "Jovan Dučić" iz Toronta, koje je omogućilo ovu akciju i ljudima koji su učestvovali u njoj. Od ideje do realizacije bio je mali korak, uz dobru volju... Okupio sam decu i objasnio im šta je cilj. Trebalo je videti koliko se naši mladi raduju samo na pomisao da će pomoći nepoznatim vršnjacima u otadžbini - rekao nam je ovaj anonimni Hercegovac, koji je donirao i hranu za ovu akciju, a koji se drži devize: "Bog sve vidi..."

Kaži mi, kaži

Kako da te zovem, kaži mi kakvo ime da ti dam? Naši najmlađi donatori iz Toronta rekoše: "Neka se naša kravica zove Ružava, od milog imena Ruža..." Verujemo da će im Ljubisavljevići ispuniti želju i svojoj zlatnoj kravici baš ovako tepati. Inače, u Srbiji krave najčešće nose sledeća imena: Milka, Brena, Rumenka i Ruža, a u poslednje vreme popularne su i Vendi, Viki, Jeca, Mira, Lepa ili Stoja...

Ljubisavljevići, bivši pekari, i njihovo jedanaestoro dece baš umeju da se raduju. Nakon pisanja "Vesti" o iskonskoj želji 47-godišnjeg Dragana i 37-godišnje Dragane Ljubisavljević i njihovo jedanaestoro dece iz sela Stropsko kod Vranja da imaju kravu hraniteljku, dobrotvori iz Toronta su donirali 1.000 dolara, i ispunili san ljutoj sirotinji i omogućili joj da krene u novi početak. Vest da su plemeniti ljudi obezbedili novac za kupovinu krave Ljubisavljevići su primili sa neopisivom radošću, vidno uzbuđeni, ne skrivajući sreću i zadovoljstvo.

"Od kada nam je javljeno da ćemo moći da kupimo kravu u kući odjekuje muzika i pesma sa radija. Sa decom sam odigrala jedno kolo usred kuće, skakali smo od radosti, ljubili se i grlili. Hvala dobrotvorima, hvala što donose spas našoj deci, a spas je hrana, mleko, sir, sutradan tele... Ovo je za nas veliki poklon za Vaskrs i za nas predstavlja vaskrsenje u kući jer ćemo imati izgledne šanse da uteknemo siromaštvu. Neka ih sve Bog blagoslovi na životnom putu i donese im zdravlja i sreće", kaže presrećna majka Dragana, dok se glava porodice Dragan već sprema u obilazak okolnih sela i posetu pijacama stoke. Naravno, ni ova kupovinu krave neće proći bez reportera "Vesti".

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Došlo vreme da ne gladujemo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online