Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 20.04.2015.
12:00
A. V. - Vesti - Foto: A. Čukić A

Ja sam preživela!

Da li ste se nekad zapitali šta se dogodilo sa šestogodišnjom Nevenom Božović iz Aranđelovca, nekadašnjom štićenicom humanitarnog mosta "Vesti" koja se 1999. borila sa teškim oblikom leukemije? Ko je tada odgovorio na očajnički apel njenih roditelja, majke Dubravke i oca Vladana, i da li je bitka male devojčice i naših čitalaca urodila plodom?

A. Čukić
Susret u "Vestima": Nevena Božović i humanitarac Miki Vujović

Najbolji odgovor dao je nedavni susret u našoj Redakciji, kada smo se ponovo videli sa Nevenom Božović, danas 22-godišnjom studentkinjom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, u pratnji jednog od dobrotvora, humanitarca Ilije Mikija Vujovića iz Pariza.

A. Čukić
Pobedila leukemiju: Fotos Nevene iz 1999.

Porodica Pantić

Porodica Pantić iz Švajcarske, koja je svojevremeno izgubila bitku za spas svog deteta od leukemije, pomogla je Neveni donirajući skupe lekove, a nedavno su je kontaktirali u želji da čuju kako je danas. "Mnogo znače podrška i pažnja. Divan je osećaj da i posle mnogo godina neko tamo negde daleko i dalje brine za vas. Pantići su izgubili sopstveno dete, a i dalje su našli snagu da pomognu tuđem. To je istinska dobrota", kaže Nevena.

Zahvaljujući brojnim donatorima iz tog vremena, ona je danas, šesnaest godina posle, zdrava, mlada, nasmejana devojka, puna entuzijazma, koja svim malim bolesnicima, ali i njihovim roditeljima, može biti podsticaj da nastave borbu. "Preživela sam, ali i borila sam se protiv bolesti. Sve vreme verovala sam da će sve biti u najboljem redu, da jednog dana moji roditelji neće više plakati, a da ću ja sedeti u školskoj klupi opet sa svojim vršnjacima. I kada mi je bilo teško, pokušavala sam da uz osmeh prebrodim dan, kada bi me ophrvale crne misli, obraćala sam se Svetoj Petki, kako tada tako i danas", kaže Nevena i poručuje da nema pobede ako se čovek ne bori do poslednjeg atoma snage.

- Posebnu zahvalnost dugujem doktoru Draganu Mićiću i doktorki Nadi Rašović Gvozdenović iz beogradskog Instituta za majku i dete. Oni su me lečili tada, a nakon toga su me pratili na kontrolama. Oni su uvek nasmejani, kad god me vide, i sada i tada. Svojom pozitivnošću su terali negativnu energiju od dece - priseća se Nevena svojih bolesničkih dana, ali i dobrih ljudi, izražavajući zahvalnost Mikiju Vujoviću i Zadi Đurović-Di Maio, koja je na čelu humanitarne asocijacije Dunav-Danube iz Pariza, kao i bračnom paru Pantić iz Švajcarske. Posebnu zahvalnost Nevena duguje čitateljki i plemenitoj dobrotvorki Ljubini Vujakliji iz Berlina, njenoj prvoj komšinici u Aranđelovcu, a koja je pokrenula inicijativu davne 1999. da se potresna priča objavi u "Vestima".

- Da "Vesti" nisu objavile moju sudbinu i apel, verovatno se tako veliki broj donatora ne bi ni javio, i veliko je pitanje da li bi ishod moje bolesti bio pozitivan - kroz osmeh priča Nevena koja danas ne želi da se seća bolesti, ali svih humanih ljudi i njihovih imena će se sećati zauvek. Srećna je i ponosna zato što je ostala u kontaktu sa gotovo svim dobrotvorima koji su joj tada pomogli, iako je prošlo mnogo godina. Interesuje se ona za njih, ali i oni za nju. Raduju se jedni drugima, a posebno svakom narednom susretu. Straha da bi bolest mogla da se vrati nema. Nevena uspešno korača kroz treću godinu studija arhitekture, mašta o uspešnoj karijeri i ko zna, možda baš Nevena za nekoliko godina bude na stranicama našeg lista jedna od novih darodavki Humanitarnog mosta.

Poklon paket

Sa humanitarcem Mikijem Vujovićem Nevena se redovno viđa, kada god je on u Srbiji, a prošle godine, ona i njeni roditelji su ga ugostili u svom domu u Aranđelovcu. Ni posle toliko godina, Vujović nije zaboravio na Nevenu, pa je i njenu posetu redakciji "Vesti" iskoristio kako bi se sa njom sreo, uručio joj poklone, i tako joj ulepšao studentske dane.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Slavlje u novoj štali
HUMANITARNI MOST Sa verom u pobedu
HUMANITARNI MOST Viktor uživa kod kuće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online