Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 23.04.2015.
12:00
Z. Vicelarević - Vesti - Foto: Z. Vicelarervić A

Njena dela zbore dobrotom

Žena čiji je životni kredo: "Uzmi dobrotu i daruj je, otkrij ljubav i pokaži je čitavom svetu" zove se Dosta Miki Bauer i ovih dana skromno proslavlja neobičan jubilej - 50 godina življenja u Frankfurtu i pola veka pomaganja ljudima svih nacionalnosti širom sveta, znanim i neznanim.

Z. Vicelarervić
Hvala za sve ove godine: Dosta Miki Bauer

Pred njenim imenom skidaju kapu u njenom zavičaju. Rođena je pre 74 godine, odrasla pod Kozarom u Omarskoj i dobila je najviše priznanje grada Frankfurta za iskazanu humanost, baš kao i od svog naroda iz Republike Srpske.

Za svoj predani rad i 23 godine vernosti našem listu i štićenicima Humanitarnog mosta uručena joj je i zahvalnica "Vesti" za veliko srce, iskazanu humanost, nesebičan doprinos i donacije ljudima u nevolji. Naš novinar je u Frankfurtu posetio ovu veliku dobrotvorku koja je uz Redakciju "Vesti" stajala od prvog dana. I još se nije umorila...

Očevim stopama

"Dobrotu sam ponela iz roditeljske kuće, tačnije od mog oca Dušana Marmata. On je uvek u selu pomagao ljudima, uvek je bio na pravom mestu u pravo vreme. I učio nas decu, da darove nosimo onima koji nisu imali... Tu sam naučila prvu lekciju da treba poklanjati siromahu ili bolesniku. Za mene je to tada već bila neka vrsta dobrotvornog rada, a s teškoćama i lepotama onog pravog humanitarnog posla susrela sam se onog dana kada sam došla u Nemačku, pre pola veka", ističe Dosta Bauer.

- U vreme kada je u Frankfurtu počeo s radom Srpski humanitarni fond, priključila sam se u želji da pomognem narodu u času kada je tragični rat zahvatio prostore bivše Jugoslavije i sve to vreme imala sam uvek dobru saradnju i podršku dr Mihaila Runde, koji i danas, uprkos bremenu, godina ne posustaje. Ubrzo potom sam došla u kontakt i sa tek osnovanim Humanitarnim mostom "Vesti" i na obostrano zadovoljstvo naša ljubav još traje. Nikada nismo jedni druge izneverili... Čelni ljudi frankfurtskih "Vesti", gospodin Dušan Vidaković i Aleksandar Vidaković omogućili su mi nesmetan humanitarni rad i dali podršku, a novinarke Slavica Sarajlija iz Beograda i Ljiljana Mudrinić iz Prijedora način da pomoć uvek stigne na pravu adresu. Odjek ovog zajedničkog rada je bio izvanredan - seća se davnih početaka Dosta Bauer, koja je bila i ostala pre svega - humanitarac.

U svom dugogodišnjem neumornom humanitarnom radu kroz njene ruke je prošlo mnogo pomoći, od skupih medicinskih aparata, lekova, bolničkih kreveta, invalidskih kolica i velikih novčanih donacija. Teško je kad se radi srcem reći kolika je to bila vrednost, ali sigurno nije manja od pola miliona evra.

- Pre nekoliko godina sam izračunala na osnovu uplatnica i priznanica, koje i danas čuvam, da je u vreme rata poslato više od 100.000 nemačkih maraka. Od saznanja da si učinio dobro delo, još lepše je kad te neko pozove ili napiše pisamce, pa se zahvali. Najdraža su mi bila pisma mališana i njihovih roditelja, deca ne znaju da lažu, i kada ona kažu "hvala", verujete da je to iz dubine duše. Nažalost, dešavalo se ponekad i da pomoć stigne kasno, ali smo donacije odmah preusmeravali i odnosili drugim nesrećnicima. Pomoć sam slala u Republiku Srpsku, Srbiju, ali i u Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, Poljsku, Češku, Rumuniju, pa čak i na Filipine, posle cunamija...

- Aktivna sam i u mnogim nemačkim humanitarnim društvima. Pomagati drugima je moj život, i ja drugačije ne znam kako bih opstala - rekla nam je na kraju posete Dosta Miki Bauer, a mi smo joj poželeli mnogo zdravlja i buduće saradnje.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nejako telo, veliko srce
HUMANITARNI MOST Svakome malo duše i ljubavi
HUMANITARNI MOST Želimo vam svu sreću
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online