Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 29.05.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Spasovdan na srpskoj zemlji

Osmeh na licima korisnika narodnih kuhinja sa prostora kosovsko-metohijskih enklava ponovo su izmamili naši dobrotvori van granica Srbije. Donacije koje su ovoga puta pristigle kao pomoć narodnim kuhinjama u akciji "Vesti", a samim tim i sirotinji sa Kosmeta, darovali su naši zemljaci i čitaoci: Stana Jovanović iz Minhena 300 evra i Čedomir Vulović, potpredsednik Srpskog nacionalnog radio-programa Glas Ravne gore ispred Srpske zajednice iz Melburna - 2.000 australijskih dolara.

Vesti
Srbi iz enklava: Podela na ravne časti

- Duboko saosećajući sa svojom braćom i sestrama na ovim stradalnim prostorima, iako daleko, pronalaze način da ih podrže i da pokažu da za dobrotu granice ne postoje. Time su pokazali da stoje rame uz rame uz svoj narod. Upravo ova pomoć je obezbedila korisnicima šest narodnih kuhinja da su za divan praznik kakav jeste Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan imali bogatiju trpezu i svečaniji ručak. Prilogom iz Melburna kupljeno je 897 kg svinjskog mesa, i to od lokalnih domaćina iz Kosovskog pomoravlja, kao i kupus. Ovom podrškom je pokazano kako jaka volja i dobrota ne znaju za prepreke. Kojim rečima izraziti zahvalnost na ovoj pomoći kada se to najbolje primetilo u očima i na licima više od 2.100 korisnika narodnih kuhinja. Jako su nas dirnula ova dela koja su pravi pokazatelji da borba za opstanak i ostanak srpskog naroda nije uzaludna. Želimo preko "Vesti" da poručimo plemenitim donatorima koliko nam ovakva podrška znači. Posao kojim se bavimo zahteva mnogo truda, ali nam to ne pada teško kada znamo da postoje oni koji naš rad prate i koji nam onda kada je najpotrebnije pružaju snagu za dalju borbu. Zato u ime dobrotvorne organizacije Eparhije raško-prizrenske Majka devet Jugovića upućujemo svima veliko hvala - poručila je predsednica ove organizacije, protinica Svetlana Stević.

Vesti
Bolesnima donose hranu

Sedmi kazan

Majka devet Jugovića postoji na KiM 12 godina, a pored drugih aktivnosti vodi i šest narodnih kuhinja, od kojih pet radi u Kosovskom Pomoravlju, jednom od najsiromašnijih delova Kosova. Jedna se nalazi u Metohiji, u povratničkom selu Vidanje, kod Kline, a u planu je otvaranje sedme u opštini Štrpce. Deceniju od otvaranja prve kuhinje, stigla je i prvu donacija države Srbije.

Preko dve hiljade ljudi svakodnevno dobija topli obrok i hleb koji se takođe peče u prostorijama narodnih kuhinja. Imajući u vidu da većina korisnika živi u udaljenim naseljima, vozači koji prevoze obroke prelaze nekoliko stotina kilometara svakoga dana, kako bi hrana stigla do svih.

Vesti
Zahvaljujući Stani za vreme posta biće oslića

Naša plemenita čitateljka, 60-godišnja Stana Jovanović iz Minhena, rodom iz Bača, darovala je 300 evra i baš zahvaljujući ovoj donaciji kupljeno je 93 kilograma zamrznutog oslića, ribe koja se daje korisnicima u danima posta.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online