Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Familija Stoilković se podigla iz siromaštva

Porodica Slavoljuba Stoilkovića iz zaseoka Reka u selu Nova Brezovica, 30-ak kilometra udaljenog od Vranja, dobila je veliki poklon-paket od naše stalne dobrotvorke Nadežde Radović, penzionerke iz Vizbadena, a tim povodom posetili su ih reporteri "Vesti" da vide kako danas žive nakon godinu dana stalne pomoći koja im je pristizala u novcu, hrani i odeći od zemljaka iz dijaspore, ali i Srbije.

Godinu dana pomoći: Sedmočlana porodica Stoilković

- Paket je bogat da bogatiji ne može da bude. Ima svega, a deca skaču od veselja zbog čokolada, keksa, lutki, supruga Radica zbog činija, ima svega. Hvala dragoj dobrotvorki, ne pamtim ovoliku radost naše dece. Bog joj dobrim vratio i blagoslovio svaki kutak njenog doma - poručuje 41- godišnji Slavoljub čije je siromaštvo, udruženo s bolešću, dirnulo naše čitaoce. U toj borbi, najviše pažnje se poklanjalo 11-godišnjem Bojanu, njihovom miljeniku, obolelom od atrofije mišića koji je u kolicima.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Od osmoro članova ove porodice koliko ih je bilo, bitku je izgubila Slavoljubova majka Stojanka (81). Danas Stoilkovići jesu siromašni, ali nisu gladni jer je domaćin sa suprugom, sinom Bojanom i ćerkama Bojanom (8) i Miljanom (7), ocem Milanom (75) i bolesnim bratom Goranom (44) stvorio uslove da sami proizvode povrće za sebe, a višak prodaju kako bi imali za brašno, so, zejtin, šećer.

Svi u berbu

Po onoj narodnoj Gde je tanko tu se kida, Stoilkovićima je uginula jedna od dve krave.
- Bile su na ispaši, čuvao ih je otac Milan. Mlađa krava je pojela neku otrovnu travu ispod okošenog sena. Ostali smo sa jednom kravom, ona daje mleka, pa imamo i sira za naše potrebe - kaže Radica koja upravo kreće sa decom u branje šumskih malina, kupina, borovnica, kako bi zaradili koji dinar.

- Zahvaljujući prilozima dobrotvora, uspeli smo da sami sagradimo svoj plastenik gde sadimo razno povrće. Imamo i baštu na otvorenom, ako je Bog sačuva od grada i vreline, biće krompira, pasulja, sve je dobro ponelo. Imamo sedam koza i jednog jarca koje čuvaju ćerkice, a otac Milan kravu. Svi radimo od ujutru do uveče, domaćin ređe ide u šumu da nadničari, samo ako mu neko odmah plati dnevnicu. Sada smo spremni da se uhvatimo u koštac s tegobnim životom, a sve zahvaljujući humanim ljudima koji su uz nas. Zato se više ne bojimo - s puno optimizma poručuje bračni par Stoilković, koji uprkos nedaćama opstaje na starom kućnom ognjištu. Najveća briga im je njihov bolesni sinčić Bojan. Njemu poklanjaju svu ljubav ovoga sveta, nadajući se da će jednog dana umesto nakrivljene čatmare imati pravu kuću.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Laptop doneo suze radosnice
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online