Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 01.08.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Za lepšu budućnost jednog deteta

Čiji će dom krasiti umetnička slika poznate beogradske akademske slikarke 65-godišnje Ljubice - Bube Radović, koju je poklonila "Vestima" u ime humanosti za lepšu budućnost jednog deteta iz otadžbine: da li će ostati u Srbiji gde je i nastala veštom rukom umetnice u čijem svetu boja i oblika mašta nema granica, da li će otići u svet, u kuću nekog od naših čitalaca iz dijaspore, to još uvek ne znamo.

Sama u podstanarskoj sobi: Jelena Avramović

Ali, gde god da se skrasi ovaj nežni akvarel, za nas će to biti znak da je još jedna od misija "Vesti" uspešno završena, jer će sav prihod od darovane nam slike biti poklonjen, po želji donatorke, za školovanje najmlađe podstanarke u Srbiji, 12-godišnje devojčice Jelene Avramović iz Šćepanice, sela na obroncima planine Jadovnik u jugozapadnoj Srbiji.

Sve se odigralo u samo dva dana. Posle kratkog mejla "Vestima" u kome je ova ugledna Beograđanka postavila samo jedno pitanje: "Molim informacije o deci kojoj treba pomoć", ponudili smo joj imena nekoliko porodica. Dan posle, dobili smo odgovor da je njeno srce zakucalo nad sudbinom devojčice koja je morala da napusti zavičaj i roditelje kako bi sama u tuđem svetu nastavila školovanje. I ne samo to: slikarka Radović odmah je uputila 5.000 dinara, svoj lični dar tati domaru bez posla 43-godišnjem Blagoju i ćerki Jeleni, a Humanitarnom mostu prosledila akvarel "Avine igre".

Akvarel Avine igre

Poziv čitaocima

Ovaj lepi akvarel iz ciklusa "Budućnost je ženstvena" akademske slikarke Ljubice Radović može biti vaš, ukoliko se uključite u internet aukciju Humanitarnog mosta i našeg portala Vesti onlajn. Svojim učešćem na aukciji obezbedićete sredstva devojčici Jeleni Avramović da nastavi pohađanje osnovne škole u Brodarevu. Ponude za sliku pod nazivom "Avine igre", čija je početna cena 50 evra, možete slati narednih sedam dana na mejl: hmost@frvesti.com. Za dodatne informacije možete se direktno obratiti "Vestima" na telefone: +381 11 31 93 771 ili + 381 11 31 93 773.

Igrom slučaja ili prstom proviđenja bio je to 26. jul, letnji Aranđelovdan, dan kada pravoslavna crkva slavi Sabor arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela. Dan posvećen dobroti i davanju, za koji u narodu postoji verovanje - učinite dobro delo i duplo će vam se vratiti!

Slika kao što diše

Ljubica Radović slika kao što diše, tako kažu kričari za ovu umetnicu koja živi i radi u Beogradu. Rođena je u Beogradu 1950, gde je i diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, 1976. godine. Kao član ULUS-a od 1977. učestvovala je na mnogim kolektivnim izložbama. Bila je stipendista grčke vlade u Školi lepih umetnosti u Atini, na odseku grafike. Samostalno je izlagala 32 puta u zemlji i inostranstvu: Grčkoj, Norveškoj, Bugarskoj i Nemačkoj. Živi i slika u srpskoj prestonici, sklonjena u osamu svog ateljea, svojoj kuli lepote, gde je umetnost brana pred zlom. Slika Adama i Evu, stare srpske tkanice, drevne odevne predmete, ćilime, cveće, bokokotorske pejzaže, vedute sa obližnjom crkvom Svetog Aleksandra Nevskog, decu i igračke... Krug njenih poštovalaca i kolekcionara kao jedne od poslednjih srpskih predstavnica visokog modernizma stalno se širi.

A 26. juna, mesec dana ranije, na adresu ove iste devojčice stigao je i poklon srpske književnice Dese Burazor-Aslanidu iz Štutgarta, rodom iz Republike Srpske, koja se odrekla svog honorara sa promocije knjige u Nemačkoj.

Dve umetničke duše sa dva kraja sveta uradile su isti humani gest. Ne bez razloga: kao jedno od dvoje dece u celom regionu Jadovnika, Jelena je dve godine bila jedini učenik u školi u Gornjim Stranjanima, udaljenoj sedam kilometara od njene kuće. Sreća joj se malo nasmešila kada je krenula u treći razred, jer joj se tad pridružio i njen mlađi brat Goran, s kojim je dve godine delila razred i istu učiteljicu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Danas je ova škola zatvorena, učiteljica je ostala bez posla kao i domar, otac Blagoje. Danas njegova ćerka živi u Brodarevu, gradiću ispod Jadovnika, u kojem je nastavila osnovnu školu. Iako je bila srećna što je konačno došla u razred pun dece, ona je ponovo usamljena. Od svoje 11. godine, od dana kada je krenula u peti razred osnovne škole, živi sama, kao podstanarka u jednoj sobici u Brodarevu. Soba je skromno nameštena: kauč, vitrinica za garderobu, sto sa stolicom, TV i peć na drva. Iako joj je samo 12 godina, ova devojčica kaže da se ne plaši sama, niti se žali na samoću. U stvari, ona se ne žali ni na šta. Ni na to što se budi u hladnoj sobi, pa sama loži vatru, što se sama hrani, sama se brine za svoju garderobu, sama savladava teško školsko gradivo... I ređa petice. Za ovako dete treba se boriti. Zna to i naša slikarka, a znamo i mi da sve prolazi, osim dobra koje smo učinili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online