Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 27.08.2015.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Vratili ste mi osmeh na lice, hvala do neba

Koliko juče život Gorana Bojkovića (44) iz planinskog Gornjeg Punoševca, 30-ak kilometra udaljenog od Vranja, prepun boli i poniženja, dobio je novi smisao. Za to su, pre svega, zaslužni plemeniti čitaoci "Vesti".

D. Đorđević
Goran Bojković kupio hranu od poslatih para

Goran je bez ikakvih prihoda bio na ivici gladi, depresivan i iznemogao. Danas je to čovek kome se vratio osmeh na lice i koji će zimu po prvi put posle nekoliko decenija dočekati bezbedno, jer će imati dovoljno hrane, tople odeće i obuće. Razlog da se reporteri "Vesti" ponovo susretnu sa njim bio je prilog od 300 australijskih dolara plemenite B. G. iz Adelejda. Kako bi mu predali novčani dar, susreli smo se sa njim na autobuskoj stanici u Vranju.

- Hvala mojoj dobrotvorki, ko god da je. Neka je živa i zdrava, a kuća da joj uvek bude puna! Meni je Bog dodelio da se mučim i nije mi teško. Svako svoj krst nosi, pa tako i ja. Mnogo me je obradovala svojom pažnjom i ukazanoj pomoći, stostruko joj se vratilo - poručuje srdačno Goran.

Pribavio sve što mu treba

"Teško mi je da poverujem šta sam sve dobio od ljudi dobrog srca, koji žive na mestima za koje nikada nisam ni čuo. Hrane imam taman da preguram zimu. Tu je brašno, šećer, pirinač, so, zejtin, vegeta, gotova jela, kafa, pašteta, keks - sve! Da ne govorim o kućnim potrepštinama poput praška za pranje veša, tečnosti za suđe, sapuna... Malo je reći hvala, ali ne znam šta bih drugo", priča Goran i pušta suzu radosnicu.

Poželeo je da sebi, po prvi put posle 40 godina života, kupi nešto novo, a to su farmerice, dok je želja naše čitateljke iz daleke Australije bila je da Goran od tog novca kupi i hranu. Naravno, to je i učinjeno. Deo od 175 dolara, ovaj ubogi čovek je potrošio za kupovinu hrane, 25 dolara na nove farmerke, a preostalih 100 mu je uručeno da mu se nađe.

- Kupio sam deblje farmerke, kad odem negde, ako Bog da, u goste ili do Vranja, da sam lepo obučen. Mnogo sam srećan. Samo gledam u njih, a srce mi igra u grudima od zadovoljstva - ozareno će Goran.

Za sada živi u privremenom domu, koji se nalazi obronku brda. Kućerak je bez struje i odžaka, ima vajat za drva, a štala je prazna. Ima i česmu s izvorskom vodom, a dvorište je uredno i pokošeno. U toj kući koristi jednu sobu, ogaravljenu, pošto dim često navire sa svih strana iz pohabanog šporeta. Uprkos svim nedostacima, to mu je jedino utočište, koje je dobio zahvaljujući dobrim ljudima, meštanima koji su se iselili.

Doskora su ga razne "gazde" iskorišćavale za obavljanje najtežih poslova, a onda su ga umesto dnevnica častili pretnjama i batinama.

- Postao sam pravi pustinjak. Od kada su mi otac i majka umrli, a bliži rođak, jedan od braće, sa kojim sam delio dve sobe u porodičnoj kući, najurio me najgorim pretnjama, ne smem ni da provirim u porodično dvorište, jer se bojim prekog brata, koji koristi moju nevolju i slabost. Zato živim u tuđoj kući, nemam drugog izbora. Od posla nikad nisam bežao, ali ispade da ni to što pošteno uradim, ne mogu da naplatim. Nadam se, ipak, da će me Bog pogledati, kao što je to učinio poslavši te divne ljude iz belog sveta u moj život - zaključio je Goran Bojković.

Dajte deci!

D. Đorđević
Počastio sebe i novim farmerkama

Iako siromašak, Goran je nadasve skroman i pošten. Smatra da mu je pristigla pomoć dovoljna i da je sada potrebnija siromašnoj deci:

- Još jednom, hvala do neba mojim dobrotvorima. Prezadovoljan sam svime. Izguraću zimu, skromno, ali srećno. Čujem da ima mnogo gladne dece po Srbiji, zato ovom prilikom želim sve da zamolim da pomoć ukažu njima umesto meni. Deca su naša budućnost. Treba da izrastu u zdrave ljude, u srpske domaćine i vojnike. Imam 44 godine i težak život mi je pokazao da moje vreme prolazi, da je Bog hteo da ispaštam nečije grehe. Spreman sam da krst sudbine nosim do kraja, pobožan sam i želim da sam čist u srcu i duši.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online