Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 02.10.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Milici s ljubavlju iz daleke Australije

Majka hrabrost Evica Đorđević, kako je mnogi zovu, majka male Milice, jedinog preostalog srpskog detetu u Prizrenu na Kosovu i Metohiji za koje je šira javnost saznala posle prikazivanja dokumentarnog filma "Milica", nije ni slutila da će je baš 20. septembra, na dan kada je rođena pre 52 godine u istom gradu u kome je živela i ostala, obradovati dve nepoznate osobe - jedna iz Australije, a druga iz Banjaluke u Republici Srpskoj.

Vesti
Milica ima samo mamu Evicu i deda Adama

Skromnoj i obrazovanoj ženi, koja od 1999. godine živi sama sa devetogodišnjom ćerkom Milicom i Bogom, ženi koja je odlučila da posle pogroma ostane u svom rodnom gradu, ženi koja nije poklekla ni pred torturom ni pred strahom, ženi koja živi od 50 evra socijalne pomoći Srbije, stigle su posredstvom "Vesti" dve lepe poruke podrške i darovi.

Naša čitateljka M. Amanović iz Australije uputila je posredstvom našeg dopisništva u Sidneju prilog od 250 dolara s molbom da se deo prosledi na adresu Milice Đorđević, devojčice u Prizrenu, gradu gde nema više srpske dece, ni škole. Jedino srpsko dete ipak ide u školu, odličan je đak, a nastava se održava u jednoj prostoriji isturenog odeljenja OŠ "Dositej Obradović", koje je pretvoreno u učionicu u crkvi u Prizrenu, pod budnim okom učitelja Vuka Danilovića.

Kontakt adresa

Kontakt sa porodicom Đorđević, Milicom i majkom Evicom u Prizrenu možete da ostvarite putem fiksnog telefona: 00381 29 225 325 ili mobilnog +377 44 659 985. Ako želite da im pišete ili pošaljete paket njihova adresa je: Ulica Zahira Pajazitija A-2, sprat III, stan 14, Prizren 20000 KiM, Srbija. Hvala unapred.

Mala Milica živi u izuzetno teškom okruženju. Takav život im već osam godina olakšava komšija Goranac, 85-godišnji deda Adem Mujović, koji se vratio pravoslavlju i sada je Adam Vujović, a koji svakog jutra dolazi po Milicu i prati je u školu, a onda čeka sa njenom majkom da je, kad se nastava završi, doprati kući. Kaže Adam da je, pošto je Evica rekla da ne napušta Prizren i grobove predaka, njegova ljudska dužnost bila da je podrži i moralno i materijalno.

- Najlepše molim da se dar od 200 dolara preda porodici Đorđević, uz želje da im život bude bar malo lepši u sredini gde nemaju nikog svog, pa ni prijatelja - kratko je poručila M. Amanović iz Australije, rodom iz Knina, koju je takođe život oterao hiljade kilometara daleko od zavičaja.

Drugi deo donacije od 50 AUD namenila je starici Mileniji Pavlović iz sela Lokva kod Zvečana, u znak sećanja na svoje roditelje koji su uprkos svemu ostali na ognjištu u Kninu.

- Hvala nepoznatoj donatorki, novac nam je stigao i iskoristili smo ga da obnovimo Miličinu garderobu za novu školsku godinu. Više od donacije znači nam ovakva topla podrška ljudi iz sveta, kao i poruka jedne Banjalučanke M. P. s kojom smo takođe uspostavili kontakt posredstvom "Vesti". Dobri ljudi, ne brinite,mi smo izabrali put kojim se ređe ide - uprkos nedaćama. Više se ne plašimo, verujemo u Boga i to nas je spaslo - poručuje Evica Đorđević, pedagog bez zaposlenja, dok Milica igra košarku - sama u dnevnoj sobi.

A. Čukić
Devojčica bez drugova i drugarica

Deda najbolji drug

Svakog jutra u prizrenskom delu naselja Ljakurić, Milica izlazi iz šestospratnice podignute sedamdesetih godina. Brzim hodom prolaze nekadašnju Karađorđevu ulicu i sokake Prizrena, i posle 15 minuta stižu do sobička u krugu Crkve Svetog Đorđa. Čeka je jedna školska klupa, jedna stolica i jedna tabla. I jedan učitelj.

- Milica nema drugove i drugarice. Njen najbolji drug je deda Adam. Kad su neki crkveni praznici, tada vidi i svoje vršnjake koji dođu, pa se malo poigra s njima. Tužno, ali to je naša stvarnost - kaže majka Evica.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Hram niče iz pepela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online