Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 23.11.2015.
12:00
K. Marković - Vesti - Foto: A. Čukić A

Zalog ljubavi deci otadžbine

Kolo srpskih sestara Žene mironosice pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou, svojom plemenitom akcijom organizovanoj na praznik Pokrov Presvete Bogorodice, zadivilo je srpsku zajednicu u Viktoriji, kada su uspele da prikupe čak 8.500 australijskih dolara i da ih poklone za lečenje 17 štićenika Humanitarnog mosta.

A. Čukić
Za dečji osmeh: Dar iz Australije

Svojim gestom zadivili su i Srbiju, i pokazali da ljubavi i sloge ima kada čovek ima dobro srce i dobru dušu i kada drugome misli ono što i sebi. Iako je pored njihovog ogromnog truda u organizovanju dobrotvorne večeri, tada bila zabeležena skromna poseta, nisu izgubile nadu u plemenitost naših zemljaka, koji su i posle akcije nastavili da im donose novac, namenjen teško bolesnoj deci u otadžbini. U prisustvu starešine hrame protojereja-stavrofora Milorada Lončara i članice crkvene parohije Nade Potkonjak vredna donacija je uručena novinaru "Vesti", i već prosleđena za Beograd.

Po Božjoj volji

Mi nikoga od te dece ne poznajemo, među tom decom nema naših poznanika, rođaka ili prijatelja. Ima tu mališana iz zabačenih sela za koja nikada nismo ni čuli. Išli smo pravedno, po nekoj Božjoj promisli. Verujte, sat pre nego što su "Vesti" preuzele novac, stigla su sredstva i za 17. dete. Zvala je jedna žena koja je molila da ne zaboravimo na njen dar, ističu iz Kola srpskih sestara.

- Kolo sestara otkad je rođeno, pre više od jednog veka, uvek je imalo za cilj brigu o ljudima u nevolji. To su i sada naše majke i sestre pokazale. Mi, pravoslavni hrišćani, okupljeni oko srpske crkve, trebalo bi da vodimo računa jedni od drugima. Onima kojima je Bog više dao, treba da pomažu one druge koji nisu dovoljno srećni da i sami imaju u dovoljnoj meri. Bog je iz ljubavi stvorio svet, odgovor čoveka jeste uzvratna ljubav... Ovakva akcija je za svaku pohvalu. Nastavićemo, ako Bog da, da radimo i bolje, više i češće. Kolo sestara je donelo odluku da jednom godišnje o prazniku Pokrova Presvete Bogorodice organizuje humanitarno veče za pomoć ugroženima, a u ovom slučaju reč je o mladima iz otadžbine. Sveštenik Dejan Milošević i ja blagosiljamo i podržavamo ovu plemenitu misiju. Svi smo ponosni na njih i njihovo delo - ističe Milorad Lončar, sveštenik crkve iz Kizboroa.

K. Marković
Vera u dobrotu:Vedrana Stambolija, sveštenik Milorad Lončar i Nada Potkonjak

Najteža odluka

Najteže je došlo na samom kraju uspešne akcije.

Članicama Kola sestara bilo je teško izdvojiti imena onih kojima je pomoću najneophodnija.

"Svaka priča koju smo pročitali u 'Vestima' bila je teža od teže. Bili bismo najsrećniji da smo mogli pomoći svoj deci sveta, čak i onima koji možda neće dobiti bitku za zdravlje, ali se verujemo da će ova donacija malo olakšati njihove boli i patnje njihovih roditelja, šaljemo im veliku ljubav iz Melburna u nadi da će ih sve ogrejati ", poručuje Vedrana Stambolija, članica Kola sestara.

Nada Potkonjak, članica crkvene parohije gotovo dve decenije i članica uprave Kola sestara Žene mironosice kaže da su odlučili da pomognu bolesne mališane i porodice sa puno dece koje žive u teškim okolnostima. Međutim, pomoć koju su prikupljale svakog Božića i Vaskrsa je bila samo kap u moru. Zato su poželele da organizuju humanitarno veče samo za obolelu decu i - dobile blagoslov. Kada su se spremale za održavanje prve dobrotvorne večeri nisu znale kakav će biti odziv zajednice. I pored velikog truda, bile su razočarane skromnim odzivom.

K. Marković
Hvala vam od srca:Članice Kola sestara i učesnici akcije

Velika podrška zemljaka

Znatan broj lokalnih sponzora ali i porodica iz Melburna pomogao je oko akcije.

"Veliku pomoć pružila je firma Ras trejd iz Dandenoga sa kafom, vegetom, pićem, a stizale su i torte od parohijana, Velimir je napravio ikonu, Milica Popović je poklonila sliku manstira Ostrog, sve je otišlo na aukciju i dobili smo 600 dolara, ističu iz Kola srpskih sestara pohvaljujući sve učesnike akcije, uz poziv da se zemljaci opet pokažu na delu u humanoj misiji koja će trajati do oktobra 2016. godine.

"Ipak Bog je prepoznao našu iskrenu nameru, pa su oni koji su došli odvojili maksimum. A oni sprečeni da prisustvuju donatorskoj večeri, ipak su stigli, cele sedmice su donosili svoje priloge. Hvala im, jer bez njih ne bismo prikupilo 8.500 dolara", ponosno kaže Nada Potkonjak, moleći nas da ne ističemo nijedno ime, jer je njih petnaest divnih žena radilo i disalo jednom dušom. I ne samo one... "Vesti" se od srca zahvaljuju svim plemenitim sestrama i humanim donatorima u ime svih naših životno ugroženih štićenika.

Pomoć za 17 štićenika

Donaciju za lečenje od po 500 dolara dobiće sledeći štićenici Humanitarnog mosta: Tijana Simić, slabovida 23-godišnja Beograđanka, 17-mesečni sin Nenad Jokić iz sela Polom kod Bratunca rođen bez jednjaka, troipogodišnja Nina Maksić iz Beograda obolela boluje od tumora na mozgu, dvogodišnja Sofija Šušić iz Nikšića sa oboljenjem mozga, desetogodišnji Vladimir Đorđević iz Pančeva oboleo od tumora na mozgu, 18-godišnji Miloš Knežević iz Apatina sa malignim tumorom kičme, trogodišnja Una Bihorac iz Kraljeva rođena sa artrogripozom i srčanom manom, 22-godišnja Danijela Kovačević iz Inđije u stanju budne kome, desetogodišnja Anđela Stanišić iz Zemuna obolela od spinalne mišićne atrofije, sedmogodišnji Viktor Nikolić iz Mladenovca s retkom bolešću tumora nerava, osmogodišnji Stefan Despot iz Bajine Bašte bolestan od bulozne epidermolize, 16-godišnja Nina Spremović iz Beograda obolela od leukemije, 19-godišnji invalid Dragan Radočaj iz Ljeskara kod Prijedora, 12-godišnji Stefan Šević iz Novog Grada u Srpskoj sa oboljenjem nadbubrežnih arterija, 12-godišnji Stefan Radovanović iz Smederevske Palanke koji boluje od mišićne distrofije, 14-godišnji Svetislav Nedeljković iz Badovca na Kosmetu sa tumorom na abdomenu i 24-godišnja Aleksandra Šabić iz Starog Grackog na Kosovu koja čeka presađivanje rožnjače.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Draga Rajka, hvala neizmerno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online