Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 26.11.2015.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Siromašni smo, ali i zadovoljni

Sipljiva jesenja kiša, stud i nepristupačan teren u planini nisu onemogućili reportere "Vesti" da uoči slave Svetog Arhangela Mihaila odnesu poklon-paket siromašnoj porodici Antić, iz zaseoka Baljkovac u Golemom Selu, 25 kilometara udaljenog od Vranja, koji je preko naše redakcije u Frankfurtu poslao donator R. Juka iz Egelsbaha u Nemačkoj. Paket s obućom, nešto sredstava za higijenu i slatkiša obradovao je 45-godišnju Desanku, koja je jedina bila kod kuće.

Ponovili se uoči slave: Paket stigao u pravi čas

- Hvala, hvala, hvala... - maše rukama i brbori pomalo nerazgovetno majka Desanka, kojoj smo predali paket. A kad nešto stigne u njihov skroman dom, uvek pogleda put neba, krsti se i ljubi krstić oko vrata, koji je napravila svojim rukama.

- Bog neka je na pomoći svima koji nas se sete i pomognu nam. Da nije bilo dobrotvora, teško da bismo opstali. Zato im želimo da su živi i zdravi, srećni i veseli. Da im Sveti Arhangel Mihailo čuva domove i njih same - izustila je Desanka uz napore jer od rođenja teško govori.

Za dve godine puno toga se promenilo u životima Antića, kako reče Desanka, "nabolje". Kćerka Miljana se udala i otišla u moravsko selo Stubal, u opštini Vladičin Han, u izbegličku porodicu. Na veliku radost svih, pre dva meseca se porodila i donela na svet bebu Mariju. Iako teško živi, Miljana nije zaboravila na svoje najbliže i kod sebe je dovela i svoju 11-godišnju sestru Stefanu o kojoj brine i koja pohađa peti razred osnovne škole u Stublu. I Miljana uči, a i pored velikih obaveza u porodici, vanredno pohađa četvrti razred Srednje poljoprivredne škole.

Kod kuće u Golemom Selu su, pored Desanke, sin Aleksandar, koji pohađa treći razred Srednje poljoprivredne škole i mali Dimitrije, koji je u trećem razredu osnovne

Svoji na svome

Sudbina Antića, 17-godišnjeg Aleksandra, 18-godišnje Miljane, 11-godišnje Stefane, bolesnog devetogogodišnjeg Dimitrija, bolesne majke Desanke i neodgovornog 59-godišnjeg oca Novice, koji su živeli u horor uslovima u susednom selu Drenovac, podsećanja radi, dobila je u jesen 2013. svoj srećni epilog. Njima je novo domaćinstvo, nakon apela u "Vestima", kupljeno zahvaljujući trudu humanitarne organizacije Srbi za Srbe. Zajedno sa plemenitim zemljacima širom sveta i uz podršku naših čitalaca prikupljena su potrebna sredstva da se Antićima uzme nova kuća i okućnica.

. - Ide u školu, a da bismo preživeli, pravi sa jednim drugarom ćumur i to prodaje nakupcima. Od ćumura živimo, hvala Bogu, nismo gladni mada nam toliko toga nedostaje. Aleksandar nikad nije kod kuće. Ide u školu, pa u planinu na rad. Mora, sve nas izdržava. Dobri ljudi i pravdeni Bog su nas pogledali, dali nam novu kuću... Teško živimo, ali smo srećni. Važno je da smo živi i zdravi - kaže Desanka i pozdravlja dobročiniteljku iz Nemačke.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Golema radost u Golemom Selu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online