Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 21.03.2016.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Osnovci od kojih svi okreću glavu

U požaru koji je pre tri godine zahvatio odeljenje OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u selu Dujke na Pešteru uništeno je sve što je ova škola imala, a đaci i njihova učiteljica ostali su "na poljani", bez osnovnih uslova za rad. Angažovanošću roditelja i dobrom voljom meštanina Šaipa Čolovića, koji je uz minimalnu nadoknadu školi ustupio svoju brvnaru, šestoro osnovaca i njihova učiteljica Ajsela Mašović nekako su skrpili jednu učionicu u kojoj sada uz pomoć štapa i kanapa, izvode nastavu. U 21. veku!

D. N. Petrović
Škola izgorela: Uče u iznajmljenoj baraci

Uslovi su veoma loši, nemamo vodu, sredstva za higijenu, nemamo potrebna učila, NjC je poljski, brvnara je bez struje.... Ali nekako se snalazimo, ne propuštamo ni jednu lekciju i, hvala bogu, deca su nam dobri đaci, priča učiteljica Ajsela Mašović koja svakodnevno đačkim kombijem, zimi po snegu i mrazu, iz Sjenice do sela Dujke i obratno prevali po 25 kilometara.

"Struju nam je, posebnim kablom, pozajmila komšinica baka Elmaza Čolović, ali samo za sijalicu, ne smemo ništa drugo da uključimo, neka hvala joj od srca i na tome", objašnjava ova mlada žena, koja sem ljubavi i entuzijazma nema nijedno drugo sredstvo za svoj posao.

Jedan od šestoro učenika škole u Dujkama dete je sa posebnim potrebama i za njega učiteljica ima specijalan program, ali ne i rekvizite.

"Potrebne su nam razne kockice, slagalice i slovarice predviđene programom za ovakvu decu i jedna veća računaljka kako bi i ovo dete moglo lakše da prati nastavu", apeluje učiteljica Ajsela.

Kompjuter samo za gledanje: Neiskorišćeni dar

U opštini i Ministarstvu prosvete do sada nije bilo nikakve inicijative, a izgleda ni dobre volje, da se izgorela škola obnovi ili sagradi nova... U Sjenici su odavno na nas zaboravili, a ako brvnara jednog dana zatreba vlasniku, deca će nam ponovo ostati na ulici, žali se meštanin Amir Čolović i naglašava da su i mališani iz ovog sela i njihova učiteljica zaslužili bar minimalne uslove za rad.

Uskraćena radost

Teško je opisati radost kada je ovim đacima nedavno stigao polovni kompjuter iz Austrije. Poslao ga Emir Muratović, sin poznatog humanitarca Hida Muratovića, ali ne smemo da ga uključimo, pa ga deca gledaju kao najlepši dar koji ne smeju da dodirnu... Snalazimo se kako sami znamo i umemo, ali se ne predajemo i borićemo se, obećava učiteljica.

Selo trenutno ima 25 domaćinstava, ali i 12 mališana koji će narednih godina postati đaci, što znači da ovo mesto ima perspektivu.

- Zna se ko treba da gradi škole i brine o deci. Ako ovo pročitaju naši ljudi u belom svetu, a žele da nam skromno pomognu, poručujemo im da su nam najpotrebniji: džoger za čišćenje poda i najosnovnija sredstva za higijenu, bar nekoliko fudbalskih lopti, u nekoj srećnijoj varijanti i jedan sto za stoni tenis, jer zimi ne možemo napolje na fizičko, možda i jedan koš u dvorištu... Za nekoliko stotina evra mogli bismo da dovedemo struju, kako je više kablom ne bismo pozajmljivali, a deca bi volela televizor, laptop sa uređajem za bežični internet, koji uzgred ne možemo da platimo, nešto od novijih nastavnih učila.... O svemu tome sada samo maštamo - poručuje učiteljica.

Kontakt adresa

Ako u ovom trenutku ne mogu da dobiju novu školu, pomozimo đacima da im u brvnari bude bar malo bolje za život i učenje. Svoje poklon pakete možete uputiti na adresu: OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", selo Dujke, Sjenica 36310, Srbija. Direktan kontakt možete da ostvarite sa učiteljicom Ajselom Mašović na mobilni telefon: +381 64 108 81 48. Hvala unapred!

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Useljenje do jeseni
HUMANITARNI MOST Praznike obeležili dobrotom
HUMANITARNI MOST Ovo je sreća golema!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online