Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Stojanovići na zrnu sreće

Neki ljudi, poput 58-godišnjeg Sretena Stojanovića, samohranog oca troje dece, čoveka koji je izgubio vernu drugu suprugu Tanju i posao, primaju vest o iznenadnoj sreći s velikom uzdržanošću. Kao da ne veruju da se to baš njima dešava.

D. Đorđević
Ispunjene velike i male želje: Stojanovići pred supermarketom

Nedavna donacija nepoznatih dobrotvora iz Sidneja od 2.000 dolara ga je šokirala. Tek što se malo oporavio, stigao je novi poklon od 1.500 dolara od istih plemenitih ljudi, uz molbu da brižni otac ispuni i neku dečju želju. S "vrećom para" dolazimo u naselju Donje Vranje da iznenadimo ovu siromašnu porodicu, a radosnoj vesti su se najviše obradovala deca: 16-godišnja Branislava i 15-godišnji blizanci Jovan i Jovana.

- Uraaaa! - čuo se uzvik oduševljenja u dvorištu straćare. Branislava je poskakivala od radosti, pokazivala nam omanji hodnik uzbuđeno govoreći: - E, ovde će biti kupatilo! Tata, kupićemo tuš-kabinu, izbacićemo korito, nećemo više nositi vodu u sudovima i grejati je na šporetu... Kupaćemo se kad god to poželimo..."

- Jaoj, što se radujem! Ide leto neću više grejati vodu u buretu, na suncu. Jupiiii! - stiskao je palčeve od radosti Jovan.

Dan iz bajke

Specijalna dečja želja bila je da kupe novi televizor jer u slobodno vreme gledaju program sa starog i dotrajalog koji su im poklonile komšije. Branislava, koja je preuzela domaćinstvo, moli da se uzme i sokovnik, pa joj ispunjavamo i tu želju. Krećemo u kupovinu odeće i obuće za Vaskrs. Za veliki praznik pravilo je da se deca ponove nečim, a sad im je priliku za to pružila nepoznata familija iz Sidneja: kupuju po dva para farmerica i po par letnjih patika. Farmerice pazarimo u skromnom butiku, a patike na buvljoj pijaci.

I Sreten, hramljući i zanoseći nogu, jer ima teško oštećenje kičmenih pršljenova, polako se topi pred dečjom srećom. Na izmučenom licu čoveka koji je ostao bez posla kad je propala fabrika obuće "Koštana" skriva se blagi osmeh, ali i seta zbog rano preminule supruge Tanje. Iznenadna i teška bolest odnela je majku deci i vrednu suprugu u 40. godini, a bila je stub kuće. Od tada, s primanjima od 100 evra, kolika je Tanjina posmrtna penzija, svi se snalaze kako znaju i umeju. Ponekad od pomoći dobrih ljudi iz kraja koji su im donosili nešto hrane, polovne odeće i obuće svoje dece. Nakon priče u "Vestima" i pomoći humane familije iz Liverpula, kojima to nije prvi put, shvatili su da za njih ima ipak nade, kada je već država digla ruke.

Siti do jeseni

Stojanovići se dogovaraju šta prvo kupiti. Jednoglasno kažu - hranu, jer mnogo toga vide samo na TV reklamama. Odlazimo u najveći gradski market i nastaje kupovina, što bi rekao Sreten: "Do jeseni da smo mirni i spokojni." Kupuje se svinjsko meso, pečenica, slanina, kobasica, čajna, viršle, testenine, konzerve riba, paštete, kačkavalj, kolači, pavlaka, kiselo mleko, kečap, majonez u velikim količinama. Zatim prašak za pranje, tečnost za sudove, paste za zube, sapuni, sredstva za higijenu... Punimo prtljažnik taksija i teramo kući.

- Neka te dobre ljude Bog poživi, neka im vaskrsli Hristos unese sve božje blagodeti u kuću, zdravlje, veselje, radost i sreću. Oni su i naši spasioci i božji blagovesnici da je došlo vreme da krenemo uspravno kroz život, onako kako bi to od nas htela naša Tanja. Hvala i drugim dobrotvorima, posebno Kseniji Naumović iz Ciriha, koja nam je poslala pakete u dva navrata, penzioneru Draganu iz Beograda, na tome što je od sebe odvojio 5.000 dinara, onima koji su nas nazvali da popričamo jer i utešna reč ponekad mnogo znači - sasipa Sreten, vidno potresen.

Posle višečasovne kupovine po gradu, predajemo ostatak donacije od 360 AUD
Sretenu na ruke da im se nađe da plate majstora za kupatilo i da neko vreme ne strepe u ovim teškim vremenima. Deca su vesela, ne prestaje smeh, žele da isprobaju sokovnik, da nas ugoste sokom, kafom, kolačima...


Dočekali kupatilo

Najveća želja dece Stojanovića jeste da naprave kupatilo. Imaju crevo, česma s vodom je ispred kućice. Zovemo majstora, dogovaramo se da to bude u drugoj polovini maja, a onda odlazimo i kupujemo protočni prohromski bojer, tuš-kabinu i potrebnu slavinu. Već u junu imaće kupatilo kao i njihovi vršnjaci.

Na rastanku, Sreten nam poručuje da je spomenik njihovoj supruzi Tanji gotov i da će biti postavljen 10. maja, kad je šestomesečni pomen, na koji nas poziva.
- Hvala, još jednom, svima! Živi nam bili! - pozdravljaju nas Stojanovići na rastanku u nadi da ćemo se ponovo videti i družiti, dok nam stiže vest iz Beograda da je neko human ostavio još 100 dolara u sidnejskom Beo-Exportu za porodicu Stojanović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online