Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nesvakidašnja želja đaka pešaka

Nedelju dana pre Vaskrsa, velika radost iznenada je zakucala na vrata skromnog kućerka u zabitom Vučiniću kod Novog Pazara u kome sa majkom Jevrosimom i ocem Slavomirom živi 14-godišnji Nikola Matković, siromašni đak-pešak, odlikaš i mali genijalac čija želja je da "kad pokupi sva znanja ovog sveta" i poraste, postane profesor biologije ili informatički stručnjak.

D. N. Petrović
U svom svetu mašte: Nikola Matković u knjižari

Radost u dom Matkovića, koji žive siromašno i teško, ali se ponose svojim sinom, doneli su reporteri "Vesti", a stigla je iz daleka, čak iz Sidneja u Australiji, od porodice stalnih anonimnih dobrotvora, koja je dosad pomogla mnogima ljudima u nevolji širom Srbije.

- Bolju vest nismo mogli dobiti, iznenađeni smo i zatečeni, prosto ne verujemo da smo dobili ovolike pare, za nas je ovo pravo bogatstvo, donacija nam je stigla uoči Vaskrsa i zbog toga nam je još draža - rekao nam je pri prvom susretu u Vučiniću glava porodice Slavomir Matković.

D. N. Petrović
Kućerak: Dom porodice Matković

Čekao i - dočekao

- Eto, ovu knjigu sam čekao i evo konačno dočekao, pročitaću je više puta i sve ću naučiti od "a do š", do prošle godine želeo sam da budem profesor biologije, jer mnogo volim prirodu i biljni i životinjski svet, a i pobeđivao sam na mnogim takmičenjima iz ovog predmeta, međutim, kako sam počeo da učim informatiku sve mi je interesantnija ova oblast, čitam i gutam sve što mi dođe do ruke, učiću vredno i potrudiću se da uđem u sve tajne ove oblasti - ističe Nikola, a potom je poželeo da sebi kupi vitrinu za knjige i radni sto, odabrao je skromnu kombinaciju kako bi što više novca od donacije ostalo za porodicu.

Potom smo se kolima zaputili u 30 kilometara udaljeni Novi Pazar, da, po želji donatora, potrošimo deo donacije iz Sidneja. Još na početku puta, dobrim delom zemljanim i kroz šumu, kojom mali-veliki Nikola svakodnevno pešači kilometre po snegu, kiši i letnjoj jari, do škole u Osaonici, ovaj hrabri četrnaestogodišnjak zamolio nas je da najpre odemo u neku dobru knjižaru kako bi kupio "skupu knjigu" o kojoj odavno mašta.

- Postoji "Velika knjiga znanja", video sam je jednom u knjižari i poželeo da bude moja, koštala je oko 35 evra, bilo je to pre dve godine kad smo gladovali i nismo imali ni za hleb i mleko, naravno, nisam mogao da je kupim, sanjao sam je potom više puta - pričao nam je usput ovaj mališan, a kada je, sat kasnije, u knjižari ugledao željenu knjigu njegovoj sreći nije bilo kraja, svestan da nije izabrao knjigu za jedan sat već knjigu za ceo život.

D. N. Petrović
Dar roditeljima: Najkvalitetniji domaći šporet

Put kojim se ređe ide

Do pre tri godine i prvog teksta u "Vestima" Matkovići su i bukvalno gladovali, a potom su im dobri ljudi sa raznih strana sveta kupili kozu i kravu, platili su im dug za struju i obezbedili dovoljno namirnica, odeće i obuće... Dobili su više humanitarnih paketa, mali Nikola danas ima laptop, mobilni telefon, bežični internet, knjige, školski pribor. Otac i dalje živi od posne šumske zemlje, bašte, i nadničenja. Srećan je što je njegov sin krenuo nekim drugim putem kojim se ređe ide, ali za vreme letnjeg raspusta i Nikola postaje mali paor koji se brine o stoci i šumskim plodovima.

- Razgovarao sam sa tatom i mamom i dogovorili smo se da kupim šporet "smederevac" koji će nas zimi dobro grejati i na kome će mama kuvati i peći hleb, izabrao sam najbolji, kupićemo i cement da izbetoniramo podove u kući kako bi potom postavili laminat, deo ćemo ostaviti da se nađe za "ne daj bože", trebaće nam za struju i za moje dalje školovanje - priča ovaj inteligentni i skromni četrnaestogodišnjak i dodaje:

- Pozdravite moje dobre donatore iz Sidneja, sve sam u knjigama i na internetu pročitao o ovom gradu, kažu da je prelep, želja mi je da kad porastem i ja upoznam svet, ko zna, možda nekada dođem i u Australiju i lično im se zahvalim... Do tada, odužiću im se učenjem, peticama i lepim ponašanjem - naglašava ovaj đak-pešak iz zabitog Vučinića kod Novog Pazara, još nesvestan da je obrazovanje najmoćnije oružje koje možete da koristite da biste promenili svet.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nagrade za odličan uspeh
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online