Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 30.04.2016.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Posadili drvo ljubavi

Ima jedna izreka koja glasi: "U raju postoji kuća zvana kuća radosti. U nju neće moći ući niko drugi osim onih koji su znali decu obradovati." Najprigodnija je kada je reč o dokazanom humanisti Iliji Mikiju Vujoviću iz Pariza, koji zajedno sa brojnim prijateljima i njihovom decom, tradicionalno, već 16. godinu zaredom donosi radost bolesnoj deci u otadžbini za božićne i vaskršnje praznike.

V. Sekulić
Dan za sećanje: Na poklone uzvratili osmehom

Slatki pokloni stižu na već dobro poznatu adresu - beogradski Institut za majku i dete dr Vukan Čupić, Odeljenje hematoonkologije, gde dane u postelji provodi dvadesetak mališana obolelih od najtežih malignih oboljenja.

Dela dobrih ljudi

U ovoj tradicionalnoj akciji učestvovali su: Svesrpska zajednica Francuske na čelu sa Stanom Bilbijom, Klub Kozara, Živka Mančić, Anica Hunjadi, Vojkan Simić, Marica Zdravković, Rada Aleksić, Dragoljub, Lazar, Zlate Savuljić, Marija Nakićen, Jugo Dinić i Goca, Slobodanka Radovanović, Anastazija Vasilijević i Slobodanka Lazić. Posebnu zahvalnost "Vesti" duguju vozačima i osoblju Fudeksa koji su nam uvek na usluzi, kao i medicinske sestre Bojana i Đina koje sačekuju lekove.

- Kad god nam se približavaju veliki praznici koji su radost i velikim i malim, uvek se setim bolesne dece u otadžbini. Znam da tada malo ko može da im ulepša te dane, pa pozovem zemljake na saradnju. U stvari, to je već tradicionalna akcija kojom ne želimo samo da pošaljemo slatkiše mališanima obolelim od raka i leukemije, već da ih podsetimo da nismo zaboravili, niti ćemo ikada zaboraviti na decu Srbije. Nije tajna da sve više dece u Srbiji tu strašnu bolest nosi kao beleg NATO bombardovanja, te strašne 1999. Samim tim, predstavlja razlog više da ih se setimo i da bar jedan dan skrenemo misli sa bolnih terapija i svega stresnog kroz šta prolaze tokom lečenja. Njihov osmeh za sve nas koji smo učestvovali u ovoj akciji nema cenu. Pored terapije, pozitivne misli, vedar duh dodatno pomažu izlečenju, a to pored majki koje su danonoćno uz svoju voljenu decu, zna i dr Đokić, koji nikome ne dozvoljava da se preda i uvek pruža reči ohrabrenja - ističe humanista Ilija Miki Vujović, za koga mnogi kažu da mu je "srce veće od okeana".

Lekcija iz humanosti

Prikupljanju slatkiša za bolesnu decu odazvali su se učenici i njihovi roditelji iz Pariza i okoline. Mesta u kojima je skupljena pomoć i odakle su kao i uvek krenule šarene čestitke ka vršnjacima iz Srbije su: Pariz 4, Pariz 10, Pariz 16, Pariz 20, Bondi, Pjerfit, San Mor de Fose, Roni su Bua, Le Plesi Robinson, Isi le Mulino, Obervilije, Epon, Montroj, Levalua Pere, Ivri sur Sen. Akciju su koordinisali nastavnici dopunske nastave na srpskom jeziku Blaženka Trivunčić, Ljiljana Simić i Nenad Milosavljević. Hvala im!

Prikupivši brojne darove zajedno sa zemljacima, došao je u otadžbinu kako bi ih podelio na licu mesta. Da bi sve proteklo u najboljem redu, u pomoć mu je pritekla pedijatrijska sestra Bojana Radović, a reporteri "Vesti" bilu su tu, kao i toliko godina ranije, da zabeleže ovaj dan, na mestu gde se ovih dana leči više od 20 mališana iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, pa i Albanije. Hvala u ime najmlađe tromesečne Marije, i njene majke Vedrane - do 16-godišnjeg Petra Lacmanovića iz Nove Varoši...

Jovana pobedila

Tokom posete i podele slatkiša, primetili smo i malu junakinju Jovanu Lazarević iz Beograda, obolelu od leukemije, koju smo već nekoliko puta zaticali na ovom odeljenju za praznike. Ishod njenog lečenja je najbolji mogući - bolest se povukla! Roditeljskoj sreći, kao i svima koji su se zajedno borili za njeno dobro zdravlje nema kraja. Velika Jovanina pobeda. Srećno, mala!

O ozdravljenju ove dece, dugi niz godina brine dr Dragomir Đokić, šef Odeljenja hematoonkologije. Čovek, za koga majke i očevi imaju samo hvale, a da je to zavredio, najbolji pokazatelj su mališani koji mu uvek trče u zagrljaj. I dok su se delili slatki paketići i po sobama, jer su pojedini primali terapiju, hodnikom su se orile dečje reči: "Hvala doktore, hvala čika Miki, hvala našim vršnjacima iz Pariza!" Pala je i poneka suza, ali radosnica. "Na našem Odeljenju leče se deca obolela od malignih bolesti, koje su među najtežima u pedijatriji. Oni ovde primaju hemioterapiju koja izaziva mučninu, povraćanje, prolive, opadanje kose... Da ne govorim o bolnim punkcijama i vađenju kostne srži... Siguran sam da bi mnogi stariji poklekli pred takvim izazovima i baš zato su to najhrabrija deca na svetu. Ne možete a da ih ne zavolite i da date sve od sebe da ozdrave, a sreća i dobro raspoloženje u tome mnogo pomažu. Zato hvala svim tim divnim ljudima koji se svake godine sete ove izuzetne dece, koja su eto, igrom sudbine spoznala i gorču stranu života", poručio je dr Dragomir Đokić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Davidu obezbeđeni lekovi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online