Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 16.05.2016.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Ima nade za prvu sijalicu

Mada je sve donedavno verovala da u svojoj kući neće dočekati sijalicu i televizor i da će umreti u mraku, 80-godišnja starica Stanika Bakračević iz Gornje Tušimlje kod Novog Pazara, koja decenijama živi sama i bez svetla, ima realne šanse da tokom ovoga leta ipak dobije - struju.

D. N. Petrović
Za sreću nije nikad kasno: Hido Muratović i Stanika Bakračević

Nakon posete humanitarca Hida Muratovića, saradnika "Vesti" koji joj je doneo puno namirnica i o njenom mučnom životu animirao javnost u Novom Pazaru, i teksta u našem listu, nakon koga su se za usamljenu staricu zainteresovali dobrotvori sa raznih strana sveta, u Stanikin trošni kućerak na padinama Golije konačno su, posle mnogo godina, došle i prve lepe vesti.

Bilo je i suza

Prilikom uručivanja donacije, u poseti Staniki bila je njena rođaka Grozda Bakračević, izbeglica iz Đakovice, smeštena u kolektivnom centru u Lešku na Kosovu, obe su plakale, što zbog zle sudbine koja ih je zadesila, što zbog dolaska radnika Elektrorasa i uručivanja donacije iz Australije.

Najpre je iz daleke Australije stiglo 400 tamošnjih dolara: 300 dolara Staniki je poslala stalna donatorka Humanitarnog mosta "Vesti" Radmila - Rada Božić iz Kanbere, a 100 dolara poklonio joj je anonimni donator iz Sidneja, koji je svoj prilog ostavio u agenciji Beo-Eksport.

Svoje poklone za rođendan, žena velikog srca Rada Božić, rodom iz Aranđelovca, prosledila je u Srbiju, ubogoj i usamljenoj starici sa Golije koja se nije udavala i nema poroda, a nema ni bliže rodbine, a koja je celog života čekala da bar jedna sijalica zasija u sobičku njenog od drveta i blata sklepanog doma na periferiji davno raseljene i opustele Gornje Tušimlje. Njeni roditelji ovu sreću nisu dočekali, a za Staniku još ima nade.

Zahvaljujući najviše angažovanju Hida Muratovića, na vrata Stanikine kuće zakucali oni koje je decenijama uzaludno čekala - radnici novopazarskog Elektrorasa, ovoga puta namerni da joj stvarno pomognu.

- Snimili su "trasu" i utvrdili da je do njene kuće potrebno deset bandera, obećali su da će dovesti struju do Stanikinog praga, nadam se da će ispuniti obećanje, brojilo i unutrašnja instalacija su naša briga, naći ćemo još donatora, kupićemo joj i televizor - priča Muratović i naglašava da mu je trebalo nekoliko dana da dobije sve saglasnosti i ubedi odgovorne u Elektrorasu da ne bi bilo ljudski da u 21. veku Stanika umre u mraku, iako je sve do invalidske penzije, sa srednjom školom, radila u Gornjem Ibru iz Rožaja.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Decenijama ovoliko para nisam imala u ruci, čuvaću ih za brojilo i instalaciju, a ako struja ipak ne dođe, trebaće mi za sveće, baterijsku lampu, baterije i namirnice. U godinama sam i onemoćala, valja neki dinar imati i za lekove. Hvala do neba Radi Božić i toj nepoznatoj duši iz Sidneja, svaka im čast, kakve su to veličine kada su se setili mene otpisane starice u otpisanoj Gornjoj Tušimlji, neka ih Bog čuva i sreća prati - poručuje Stanika.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Da baka i deca ne gladuju
HUMANITARNI MOST Strah od ledenog talasa
HUMANITARNI MOST Ceo život nestao u trenu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online