Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 24.05.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: A. Čukić A

Ode Šarulja preko Drine

Nema boljih domaćina od Hercegovaca, kažu svi koji su bar jednom bili na njihovim zavičajnim večerima. Tako su Hercegovci okupljeni oko Kanadsko-srpskog dobročinstva Jovan Dučić iz Toronta krajem aprila svojim zvanicama pokazali da nisu samo sjajni kao domaćini tradicionalne manifestacije Veče poezije, održanoj u sali SKUD-a Oplenac u Misisagi, već i još po nečem - humanosti! Gotovo da nema nikog u Torontu i šire da ne zna za grupu srpske dece i omladine koja svaki od ovih skupova iskoristi i za prikupljanje priloga za svoje vršnjake u otadžbini.

A. Čukić
Uručenje donacije: Milovan Ilić sa Aleksandrom u "Vestima"

Oni ne čekaju da im samo "kapne" od darežljivih gostiju, oni se danima pripremaju da ponude zvanicama i "ukusnu večeru za poneti", celo veče marljivo rade i budu nagrađeni za svoj rad. Ovog aprila zaradili su 700 dolara, a inicijatori ove humane akcije, već treći put zaredom, su anonimna mostarska porodica koja živi više od dve decenije u Kanadi. I nije zaboravila svoje korene, a tako vaspitavaju i svoju decu i unuke.

Svaka čast, dragi naši sugrađani, ovoga puta od priloga koji ste nam poslali direktno u beogradsko dopisništvo "Vesti" - 1.100 dolara, biće kupljena u kratkom roku krava hraniteljka malim Ilićima iz sela Dubravice kod Bratunca, deci bez majke i oca, koji se sami brinu o svom imanju. Odlučili smo zajedno sa organizatorima da treća krava ode preko Drine, braći i sestrama u Republici Srpskoj.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Time ste silno obradovali 17-godišnjeg Nedeljka koji je prekinuo redovno školovanje da bi se brinuo o 14-godišnjoj sestri Božani i 13-godišnjem Branimiru posle smrti majke Dragice, a nedavno i oca Milenka. Najmlađi dečak šestogodišnji Aleksandar živi sa stricem Milovanom u Beogradu koji je proglašen starateljem nad četvoro dece. 

Pod svojim krovom

U uspešnoj akciji Radio-televizije RS i HO Budimo ljudi, koja se zvala "Marka za Iliće" prikupljena su potrebna sredstva i za 35.000 evra malim Ilićima je podignuta nova kuća od 60 kvadrata, a srušena stara baraka bez kupatila. U donacijama su pojedinačno učestvovali i naši čitaoci iz dijaspore. Ključevi od nove kuće uručeni su Ilićima 18. oktobra, čak i pre roka. Prvu novu godinu i Vaskrs dočekali su pod svojim krovom.

Lepa vest da će uskoro na imanju, gde su ovih dana zasadili i maline, dobiti novog stanovnika u štali, pored pilića, dve svinje, koze i psa, najviše je obradovala Branimira, dečak koji uživa da se brine o životinjama.

Vesti
Složna braća i sestra: Mali Ilići

- O deci mogu da kažem sve najlepše. Nedeljko će, kad se prilike poprave, nastaviti školovanje, zasad obavlja sve teže poslove na imanju, cepa drva, brine o zemljištu, Branimir gaji koke, čuva kozu i svinje, a Božana pomaže u kući. Ujutro dolazi žena iz Centra za socijalni rad koja im priredi doručak, pospremi, uključi veš-mašinu i ode. Za divno čudo, i Branimir i Božana su dobri đaci, prolaze razrede... Najmlađeg Aleksandra uzeo sam sebi u Beograd u svoju kuću dok je još bio u pelenama. Imam tri ćerke i malu unuku, ali on je od prvog dana isto tretiran kao i moja deca - priča nam stric Milovan Ilić, 49-godišnji nezaposleni građevinski radnik, koji ne zaboravlja da kaže reči hvale i za komšije iz Srpske.

Vesti
Treća kravica: Iz dijaspore za otadžbinu

"Krstili" hraniteljku

Pored osnovnog cilja da njihova kravica iz Kanade bude hraniteljka u domovima siromašnih vršnjaka, mali prikupljači sredstava iz Toronta imali su samo jednu želju: "Ovoga puta neka se kravica zove Šarulja ili Milava!", poručili su nam iz Kanade, a prethodne dve molbe već su im uslišene: krava koja je stigla do Dragana i Dragane Ljubisavljević iz sela Stropsko kod Vranja, i njihovih jedanaest mališana, dobila je ime Ružava na Đurđevdan 2015. A krava koja je krajem novembra prošle godine osvanula u domu Đorđa i Slavice Trajković i njihova četiri sina iz sela Tibužda kod Vranja - nazvana je Zekulja. Ova humana deca žele da ih se njihovi vršnjaci sećaju i po tome što su unapred "krstili" svoj dar.

- Obećavam da ćemo kupiti kravu što brže budemo mogli, i zahvalite se u ime svih nas ovoj plemenitoj deci iz dijaspore, bez njih ipak ne bismo sami mogli da deci svakog dana obezbedimo toplo, mužom zapenjeno mleko, a time i zdravlje... - poručio je zahvalni staratelj.

Imena priložnika

Svaki put s ponosom ispisujemo imena zlatne dece koja ne propuštaju nijednu priliku da pomognu svojim vršnjacima. U trećoj akciji učestvovali su: Marko i Jelena Vukmanović, Aleksa i Ognjen Tubić, Luka i Mladen Radulović, Milan i Stefan Laketa, Anđela i Miloš Grahovac, a za svaku pohvalu je i gest Radeta Račića, predsednika KUD-a Oplenac, da im omogući u klupskim prostorijama ovu lepu akciju. Ništa manje nas nije zadužio i Mihajlo Milićević, vlasnik poznate Turističke agencije 747 iz Toronta koji je i ovaj prilog prosledio do Beograda - bez provizije. Posebnu zahvalnost dugujemo anonimnoj porodici rodom iz Mostara, danas stanovnicima Toronta, koji nisu bili samo organizatori, već su srpskoj omladini pomogli i sa svojim darom od 400 dolara. A Humanitarni most je takođe donirao još 250 evra iz fonda poznatog dobrotvora S. P. iz Bad Homburga u Nemačkoj, čoveka koji učestvuje u gotovo svakoj humanoj misiji "Vesti". Svima se od srca zahvaljujemo.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online