Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

U dečju slast i donatorsku čast

U Domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci proteklih dana bilo je izuzetno živo. Školska godina je privedena kraju, što je sasvim dovoljno razloga za veselje. Gosti i dobrotvori sa raznih strana sveta stizali su punih ruku. Istovremeno, veliki broj štićenika ove ustanove sprema se na put u Italiju, kod tamošnjih dobrotvora koji decu iz Republike Srpske ugoste i obraduju svake godine.

Ž. Marković
Voće je za njih - luksuz: Zahvalni domci iz Banjaluke

Osim toga, u razmaku od samo nekoliko dana, u posetu su im stigle srpske košarkašice - šampionke Evrope, zatim članovi muzičke pop-folk grupe Miligram iz Beograda, a u taj zgusnuti raspored uvrštena je i poseta "Vesti", kao i uručenje donacije u vrednosti od 500 australijskih dolara koje su poslali naši zemljaci iz Australije, na čelu sa čuvenom dobrotvorkom Rajkom Tarlać i njenim prijateljima: Draganom Šundić, Dejanom Borićem, Jelicom Bogićević i anonimnim sveštenikom Srpske pravoslavne crkve, svi iz Sidneja.

Čarapice u svim bojama: Poklon štićenicima

Dar za male i velike

- Sa čarapama uvek imamo problema. Sav veš se pere u zajedničkom vešeraju, pa često dolazi do rasparivanja. Osim toga, to je roba koja se lako pohaba, pa nam je uvek potrebno nekoliko novih pari za svako dete - kažu nam u domu, gde smo izručili stotinjak čarapica, i za male i za velike.

Ovo nije prvi put da "Vesti" posećuju dom. U januaru smo, za srpsku Novu godinu, mališane obradovali poklonima kupljenim od sredstava koje su prikupili slušaoci Srpskog radija iz Kanbere. I ovaj put, kao i u januaru, konsultovali smo se sa nadležnima u domu šta je deci u ovom momentu najpotrebnije, s tim da smo im preneli i našu želju da im donesemo voće za užinu.

Od beba do studenata

U domu trenutno boravi 98 dece i mladih svih uzrasta - od beba do studenata. Psiholog Ljiljana Uletilović objašnjava da je ova ustanova organizovana tako da ima odeljenje za rad sa predškolskom decom, odeljenje za rad sa decom i mladima školskog uzrasta, kao i odeljenje za rad sa decom i mladima koji imaju smetnje u razvoju. "Ovog časa u jaslicama boravi šest beba i petoro dece vrtićkog uzrasta. Najveći broj štićenika je starijeg osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a imamo i pet studenata, zbog čega smo posebno ponosni. Zahvaljujemo se ljudima dobre volje koji nas se sete i na bilo koji način pomognu. Sveže jagode i trešnje danas su puno obradovale našu dečicu - poručuje psiholog Ljiljana Uletilović.

Kako je sa ljubaznim domaćinima u domu lako postići dogovor, tako ni sada nije bilo problema pa smo štićenike obradovali jagodama i trešnjama za užinu, a ostatak donacije usmerili smo, prema savetu vaspitača, na kupovinu jednog od artikala koji je trenutno deficitaran, a to su čarape - svih boja i veličina!

Ž. Marković
Ovo je njihova kuća: Dom "Rada Vranješević"

Heroji za pamćenje

Godina 1947. ostaje zapamćena kao datum osnivanja ustanove socijalne zaštite za decu bez roditeljskog staranja, a ime je dobio po Radojki Vranješević, rodom iz Rekavica kod Banjaluke, koja je boreći se protiv fašista ubijena kod Drvara 1944, u cvetu mladosti, u 26. godini života. Uskoro će dom proslaviti i sedam decenija postojanja.

Naravno, štićenici su se posebno obradovali jagodama i trešnjama. U domu kažu da su ove vrste voća za njih luksuz i da često trešnje i jagode već prođu, a da ih deca ni ne okuse. "Sa radošću se sećamo vaše prve posete i izuzetno nam je drago što postoje dragi ljudi u dalekoj Australiji koji su nas se ponovo setili. U njihovu čast, a u našu slast, užinaćemo voće koje ste nam doneli", uglas poručuju štićenici, koji su ipak sačekali da odemo, kako bi potom rasporedili na ravne časti na desetine kilograma trešanja i jagoda, voća koje ovih dana ima izuzetno visoku cenu na pijacama i u supermarketima širom Srpske, ali i Srbije - zbog prolećnih vremenskih nepogoda.

Jedino im nismo odali našu malu tajnu da je za datum darivanja bio određen 12. maj, dan velikog svetitelja Vasilija Ostroškog, pred čijim čudotvornim moćima utehu traže svi. Ali, iako ni naši dobrotvori ponekad nisu u mogućnosti da usklade svoje želje i namere, ipak je ova vredna donacija stigla u Banjaluku na - Spasovdan.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Glas iz duše jedne žene
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online