Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Neočekivana radost za Antoniće i Iliće

Pre dve godine žitelje Banje Koviljače zadesile su najpre majska, a onda i avgustovska bujična poplava. Ono što voda nije upropastila prvi, dotukla je drugi put, a neki su imali nesreću da se dva puta nađu u vodi.

Đ. Janković
Osmeh sve kaže: Dragoljub Babić sa Natašom i Maricom Ilić

Takva je bila sudbina porodice Slobodana Bobana Antonića iz Ulice Jovana Cvijića u Banji Koviljači koja se još uvek nije oporavila od pretrpljene štete, a voda je posetila i razorila i domaćinstvo Pere i Marice Ilić. Iako su već odavno digli ruke od naplate štete, ovih dana ih je obradovao zemljak Dragoljub Babić, član Srpskog kulturnog društva Sloga iz Manhajma u Nemačkoj, koji im je doneo novčanu pomoć za kupovinu neophodnih stvari u kući. Nisu mogli da veruju ni ušima, a ni očima, da je neko iz belog sveta prešao njihov prag sa tako lepom vešću i plemenitom namerom.

Krevet, regal i radni sto 

Član Sloge iz Manhajma, Dragoljub Babić, obradovao je i višečlanu porodicu Ilić kojima je kupljen novi krevet, regal i radni sto, ukupne vrednosti od 55.890 dinara, tako da su, prema dogovoru, sami doplatili razliku od oko 2.000 dinara iznad vrednosti od 440 evra. "Hvala Bogu i hvala dobrim ljudima da se i nas neko setio, utoliko nam je ovaj poklon zemljaka iz dijaspore još draži", poručili su Ilići, još u neverici da se to zaista i njima posrećilo.

- Došli smo u Banju Koviljaču da pomognemo još nekome zahvaljujući Humanitarnom mostu Frankfurtskih "Vesti". Nažalost, u Srbiji postoji puno porodica kojima je pomoć potrebna, ali je ovo akcija iz 2014. koja je samo za poplavljene i preostalo je još nepodeljenih sredstava u iznosu od 880 evra. Sada je to namenjeno onima koji još uvek nisu uspeli da se potpuno oporave i potrebno im je nešto od pokućstva, bele tehnike, ili nameštaja, uništenih u ovoj katastrofalnoj poplavi. Teško je sada utvrditi kome je i koliko voda odnela pre dve godine, a i posle, ali uprkos tome želimo da pomognemo. Porodica Antonić je zajednički razmotrila šta im je ovog časa najpotrebnije i zajednički su odlučili da je to - nameštaj. Tačno 15. jula na njihovu kućnu adresu stigla im je ugaona garnitura, stočić, vitrina za tv i tabure, ukupno vredni 53.700 dinara, odnosno oko 440 evra. Za toliko isto novca kupljen je neophodan nameštaj i porodici Ilić koja ima tri kćerke, dve studentkinje i jednu učenicu petog razreda osnovne škole - ističe humanitarac Dragoljub Babić, rodom iz Kostajnice u Republici Srpskoj, kome nije prvi put da učestvuje u humanim misijama.

Pod vodom - dva puta

Sedmočlanu porodicu Antonić je poplava pogodila u maju 2014. godine. Još nisu bili ni zalečili rane, a samo dva meseca kasnije, ponovo su "plivali" u vodi. Tragovi dokle je voda bila još su vidljivi na fasadi i unutrašnjim zidovima, a u podrumu još ima stvari izvađenih iz bujice, koje su sada potpuno neupotrebljive. Ipak, čuvaju ih za "ne daj Bože...". Miris vlage još nisu isterali iz kuće... I uvek su u stresu čim čuju lošu meteorološku prognozu, zagledaju u nebo, i sa strepnjom kažu u sebi: "Neće valjda i treći put!".

- Voda je bila iznad ograde, a čamcima su nam donosili hranu. Stvari iz majske poplave smo sklonili u podrum i garažu da se suše. U kući je bilo toliko vode da su podovi, tepisi i stvari bili oštećeni. Onda se u avgustu nova dogodila poplava i sve se ponovo našlo pod vodom. Imali smo sreću što nam komšije rade u inostranstvu pa smo od njih uzeli stvari koje su oni odbacili, a nama su dobrodošle tako da smo se nekako pokrpili. Dobili smo neke dvosede i krevet, ali su svi bili u poplavi, što se još vidi, i uspeli malo srediti podove i zidove. Dobili smo polovan frižider i zamrzivač na kojima se motori uopšte ne gase i ne znam dokle će izdržati. Zahvalni smo za ovu pomoć Sloge i mnogo nam znači - poručuje Slobodan koji pod istim krovom ima dva sina, snaju i dvoje unučića, dok supruga Snežana kaže da u nevoljama veliku utehu daje pomoć ljudi kao što su Babić i SKD Sloga iz Manhajma.

Pomoć na ruke

Sloga iz Manhajma, koja postoji već više od 24 godine, započela je humanitarnu akciju pomoći poplavljenima u Srbiji i Republici Srpskoj na prvu vest o katastrofalnoj poplavi 2014, ali ovih dana je i završila. Posle prvih pošiljki za ugroženo stanovništvo Srbije i Srpske, druga novčana pomoć stigla je uoči u decembru 2015, uoči same Nove godine, kada je između nekoliko porodica podeljeno nepunih 2.000 evra za nabavku peći, bele tehnike i nameštaja. Poslednji iznos iz klupske kase od 880 evra uručen je takođe žrtvama poplava - na licu mesta. "Vesti" se zahvaljuju članovima Sloge na pomoći stanovništvu Srbije i Srpske.

Marica Ilić povremeno radi u Domu za decu u Koviljači, a suprug Pero je putar i nije lako, pogotovo kada naiđe nevolja kao 2014. godine.

- Majska poplava uništila nam je nameštaj, deo smo odmah morali baciti, podove, zidove i do danas smo nešto sredili, ali fasada još 'čuva" tragove nivoa vode. U drugom naletu, u avgustu 2014. voda je napunila dvorište, ali srećom u kuću nije ulazila. Do sada smo i za onu pomoć države Srbije koja nam je sledovala morali da se borimo, a sada nas je Dragoljub Babić zaista obradovao. Nemam reči da se dovoljno zahvalim njemu i našim ljudima iz dijaspore, svima koji su učinili da dobijemo ovu pomoć koja nam zaista mnogo znači - uzbuđeno kaže Marica, dok Nataša, odlikaš, razgleda regal, krevet i radni sto koji će stići u njenu sobu. Reporteri "Vesti" odlaze iz Banje Koviljače, ostavljamo Antoniće i Iliće više nego zadovoljne, a i zemljaka Dragoljuba Babića koji je srećan što je posle dve godine od poplava pomoć stigla i do ovih ljudi, kada su joj se najmanje nadali.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ne brinite, nisam ugrožena
HUMANITARNI MOST Dobre stvari dolaze nenadano
HUMANITARNI MOST Želimo ti svaku sreću!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online