Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 22.07.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: N. Đurović A

Ratar Žiko dobio jednu "ruku"!

Najvažnija i najlepša vest ovoga dana glasi da je 50-godišnji moravski ratar Žiko Rakićević iz sela Mršinaca kod Čačka, zahvaljujući rodbini, prijateljima, znanim i neznanim dobrim ljudima iz dijaspore i Srbije, dobio jednu "ruku".

N. Đurović
Prešao pola puta: Žiko Rakićević u "Vestima"

Naime, apel ovog zemljoradnika koji je nesrećnim slučajem radeći u polju ostao pre godinu bez obe ruke čuo se nadaleko. Veliki broj humanih ljudi, među kojima je bilo mnogo i čitalaca "Vesti", uputilo je svoje priloge, pa je poznatoj firmi za izradu pomagala "Otto Bock" već uplaćeno 65.000 evra, što je dovoljno sredstava za jednu mioelektronsku protezu. I što je najvažnije, njegovi prijatelji i dalje nastavljaju s akcijom kako bi Žiko dobio i drugi "ruku" jer kažu da je on to zaslužio svojim poštenjem i radom.

Tome će svoj doprinos opet dati naši donatori iz Australije, bračni par P. C. i K. S. iz Melburna, koji su Žiki poslali tople pozdrave i 200 dolara, naglasivši da na Petom kontinentu žive već decenije, a da su već 15 godina naši stalni čitaoci.

- Nikada nisam sumnjao da se plemenitost izgubila u našem narodu, ali danas teško nalazim reči zahvalnosti za sve ove humane ljude jer sam mnogo uzbuđen. Moje srce peva od sreće što ću za dvadesetak dana imati jednu ruku. Zahvaljujući stranim stručnjacima i ovoj svetski poznatoj firmi, koja mi je i sama donirala oko 2.000 evra, proteza će biti vrlo brzo izrađena. Ostaje mi da verujem da će proteza uspešno da odmeni odsečenu ruku - poručuje ratar Žiko Rakićević, s novom snagom u glasu.

Ivin pozdrav

Jedna od malobrojnih žena koja se u Srbiji borila za pomoć majkama sa troje i više dece je svakako 36-godišnja Iva Milivojević Jestratijević, direktorka agencije za modni menadžment iz Beograda, supruga bivšeg košarkaša Nikole Jestratijevića, koja ovih dana napušta otadžbinu i odlazi sa porodicom u Ohajo, gde je dobila stalno zaposlenje. I sama majka četvoro dece, ali i učesnica u humanitarnim akcijama "Vesti", pozvala nas je uoči odlaska u Ameriku i rekla:
- Neću zaboraviti da je pomoć našim ženama i majkama i dalje potrebna. Poklanjam Humanitarnom mostu kolica za blizance, dva dečja kreveta sa antialergijskim dušecima, vreće za spavanje, garderobu, odeću i igračke za decu, uzrasta do dve godine. Verujem da ćete vi to dati u prave ruke.
Ivi, ovoj humanoj ženi, njenom suprugu i deci: sinovima Romanu, Fedoru i Nestoru, kao i devojčici Niki, želimo srećan put i uspeh.

Druga, ništa manje lepa vest, stiže iz Švajcarske, od naše stalne čitateljke i donatorke Marije Golubović, rodom iz Srbije, koja već godinama pomaže ljudima u nevolji i sa jedne i sa druge strane Drine. Svoj prilog od 1.500 švajcarskih franaka poslala je Vestern Unionom na tri adrese - Premovićima iz Prislonice kod Čačka, Stevanovićima iz Vranja i braći Gapić iz Korbevca, svakoj porodici po 500 franaka.

"Izvinite što se nisam javljala Humanitarnom mostu nekoliko meseci, bila sam bolesna, srećom, ne teško, zato bih svoju malu pauzu htela da nadoknadim novim prilogom", rekla nam je ova divna žena iz Švajcarske.

Pismo bake iz Perta

Toplu poruku iz Perta i prilog od 100 dolara poslala je naša stalna dobrotvorka D.C. koja je ovog puta odlučila da nagradi našeg saradnika Hidu Muratovića iz Novog Pazara sa 50 dolara kako bi i on "popio kafu" posle svih onih baka sa Peštera kojima je u ime naše čitateljke donosio kafu na poklon. Ali, poznavajući ovog humanitarca, verujemo da će ovaj mali dar otići u ruke nevoljnika. Drugih 50 dolara baka iz Perta uputila je dvogodišnjoj Milici Tutunović iz sela Rajac koja će uskoro ići na operaciju drugog oka u Kalugu, zahvaljujući donacijama plemenitih čitalaca

Šta će na ovaj velikodušni poklon reći Dušica Premović, samohrana majka sedmoro dece, koja se uz pomoć čitalaca "Vesti" okućila, obukla, napunila obor kozama i svinjama, to će zabeležiti naš novinar kada je poseti. Biće sigurno mnogo radosti i u kući Milorada Stevanovića, samohranog oca četvoro dece iz Vranja, koji je uz pomoć naših zemljaka iz dijaspore odbranio kuću od sudskih izvršitelja, stao na noge, a i dobio posao.

Treći prilog naše dobrotvorke ide u kuću braće nadničara 28-godišnjeg Dejana i 21-godišnjeg Stefana Gapića iz planinskog zaseoka Krpejci u Korbevcu kod Vranjske Banje, kojima su humani ljudi promenili tok sudbine: kuću su im potpuno opremili belom tehnikom i nameštajem, dali sredstva za bolji život, a na sve to došla je i mlada nevesta.

Iskreno verujemo da će sve tri porodice zapaliti sveću za zdravlje naše čitateljke, koja će uskoro doći i u Srbiju kada će posetiti i naše dopisništvo u Beogradu. A možda će obići i neke od naših bivših štićenika koji su joj toliko prirasli srcu. Hvala vam, Marija!

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Srećan put, Milice!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online