Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Vatra uzela sve do kašike

U požaru koji je u noći između 13. i 14. avgusta zahvatio dom Mithata Trtovca, iz zabitog sela Šaronje na Pešteru, izgorelo je sve što je ova siromašna porodica poslednjih godina u muci sticala.

D. N. Petrović
Ništa nije ostalo: Porodica Trtovac na zgarištu

Od njihove brvnare ostalo je samo zgarište, jedino što su uspeli da spasu je krava koja je bila u štali nedaleko od kuće. Samo pukom srećom i prisebnošću, 39-godišnji Mithat, njegova supruga 37-godišnja Igbala i njihovo troje dece 13-godišnja Saira, 11-godišnji Sanel i devetogodišnji Samer uspeli su da se, u poslednjem trenutku, suznih očiju i pluća punih dima, izvuku iz vatrene stihije i spasu svoje živote.

Trenutno su smešteni u jednom improvizovanom sobičku kod komšije, u izgoreloj kući ostalo im je celokupno pokućstvo, odeća, obuća, knjige, sveske i 500 evra ušteđevine koju su imali.

- Vatra je buknula iznenada, deca su spavala, a ja sam, srećom, bio još budan, nismo imali vremena da iznesemo ni kašiku, sve je za tren oka nestalo u vatrenoj stihiji. Ostali smo na poljani i bez igde ičega. Hvala Bogu da smo decu sačuvali, a ostalo kako bude - kaže glava porodice Mithat Trtovac i sležući ramenima naglašava da ne zna šta mu je dalje činiti.

D. N. Petrović
Privremeni smeštaj: Komšija ustupio sobu unesrećenima

Kontakt adresa

Svi plemeniti ljudi koji žele da kontaktiraju porodicu Trtovac mogu to da učine posredstvom telefona +381 62 153 88 53 ili na adresu: Mithat Trtovac, selo Šaronje, 36320 Tutin, Srbija. Kao uvek, i "Vesti" su vam na usluzi: +381 11 31 93 771.

- Komšije su nas privremeno smestile u jednoj baraci gde nema ni vode, ni struje i gde nećemo moći da čekamo zimu. Spavamo na podu i najviše nam nedostaje šporet, ni čaj nemamo gde da skuvamo, deca će uskoro u školu, ne znam da li ćemo moći da ih obučemo i spremimo do 1. septembra - jada se Igbala Trtovac i naglašava da su o njihovoj nevolji obavešteni nadležni u opštini Tutin, ali da ih još niko nije posetio, niti ponudio pomoć.

- Zvali smo humanitarca iz Novog Pazara Hida Muratovića i zamoli ga da, uz pomoć medija, pozove sve dobe ljude, koji to mogu i hoće, da nam pomognu. Sve nam je potrebno: šporet, kreveti, posteljina, hrana, odeća, obuća, knjige, sveske, đački pribor.... Očekujemo i pomoć komšija s Peštera, ako prikupimo dovoljno novca, sazidali bismo bar sobicu u kojoj bismo mogli da sačekamo i prezimimo surovu peštersku zimu - dodaje Igbala.

- Čuvali smo moje knjige za Sanela, a Sanelove za Samera, sve je izgorelo, izgorele su mi i naočare za vid bez kojih ne mogu da čitam i pišem, a novca da kupim druge nemamo - tužno priča Saira Trtovac, Mithatovo i Igbalino najstarije dete.

- Ne smemo ovu porodicu ostaviti u beznađu, za koji dan poneću im nešto namirnica, odeće, obuće i svezaka, planiram da im uz pomoć dobrotvora iz Novog Pazara nabavim šporet i nekoliko kreveta, a potom ćemo pokrenuti akciju za izgradnju kuće, male i skromne u kojoj će moći da prezime zimu, očekujem da će se, kao mnogo puta do sada, uključiti i naša dijaspora, zato ovom prilikom pozivam sve dobre ljude "od Beča, preko Minhena, pa sve do Njujorka i Sidneja" da nam pomognu - ističe Muratović, koji je odmah donaciju našeg čitaoca i stalnog donatora Miloša iz Sidneja od 350 australijskih dolara, namenjenu baš ovom humanitarcu da pomogne ljudima u nesreći, odmah predao porodici Trtovac, uz reči: "Hvala ti, Miloše, gde čuo i ne čuo, poslao si u pravi čas..."

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Praznike obeležili dobrotom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online