Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 23.08.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Za srećnije detinjstvo dece sa Kosova

Ovih dana mnogi roditelji širom Srbije sa svojom decom ulaze u knjižare i kupuju im udžbenike, sveske, torbe, sve što je njihovim potomcima potrebno da od malih nogu shvate da je učenje preduslov za srećan i uspešan život, i da se ne uči samo u školi i ne samo za ocene. U istoj zemlji, u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, nekoliko stotina kilometara dalje, nema takvog zanosa, dečjih glasova i radosti.

Vesti
Praktična nastava: Gimnazijalci iz Orahovca i Velike Hoče

Tamošnje srpske đake u enklavama je život najviše i najteže podučio: kreću se sve kraćim stazama, idu u neuslovne škole, a na putu do njih, bez đačkog autobusa, strepe od zalutalih metaka, dok u ruksacima nose pokoju poklonjenu knjigu i skroman sendvič. Neki od preostalih Srba u Orahovcu i Velikoj Hoči krenuli su put novih seoba, trbuhom za kruhom, ili tamo gde može mirno da se spava... jer ne vide više svetlo u tunelu.

Ipak, ako je suditi po odgovoru zemljaka iz dijaspore, koji su se odmah odazvali na očajnički apel nastavnika orahovačke Gimnazije, ova improvizovana škola, čije postojanje od 1966. nije decenijama dovođeno u pitanje, mogla bi da otvori, na našu i njihovu radost, svoja vrata u septembru i opstane u srcu Kosova kao jedina srednja škola.

Poziv donatorima

Poštovani čitaoci, ukoliko želite i možete da obezbedite mesečnu stipendiju po jednom đaku od najmanje 50 evra, bili bismo vam zahvalni da kontaktirate Humanitarni most "Vesti". Na usluzi vam je telefon Redakcije u Bogradu:+381 11 31 93 771, naša centrala u Frankfurtu kao i dopisništva u Sidneju, Torontu i Beču.

Prvi se javio priložnik O. V. iz Sidneja, 44-godišnji lekar rođen u Australiji, naše gore list, a koji je zajedno sa svojom suprugom psihologom, poreklom iz Sarajeva, i svojom decom, iskazao veliku želju da finansira četvoro đaka orahovačke Gimnazije, šaljući im svaki mesec stipendiju u iznosu od po 100 australijskih dolara. Sredstva ove plemenite porodice iz Australije ići će za stipendiranje braće: 16-godišnjeg Timoteja i 17-godišnjeg Nikolu Matića, koji žive u staroj i trošnoj kući, ustupljenoj od jedne odseljene srpske porodice iz Orahovca jer su im dom zapalili ekstremisti 2002. godine.

Vesti
Ni nalik na školu: Gimnazija u Orahovcu

Srce u junaka

Ovako danas izgleda orahovačka Gimnazija, na mestu nekadašnje samoposluge i Doma kulture. Niko od slučajnih prolaznika ne bi rekao da je to obrazovna ustanova, a pogotovo ne gimnazija koja zajedno sa đacima iz osnovne škole deli učionice, i dotrajali školski inventar.  Ovde nema "pametnih školskih tabli", ali ima pametne dece koja uče i bez kompjutera, laptopova i ostalih savremenijih pomagala. Jer, "boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka..."

Njihova srca osvojile su i dve devojčice, 16-godišnja odlična učenica Kristina Baljošević i takođe odlična maturantkinja Jovana Antić. Familija dobrotvora iz Sidneja već je uplatila svoju prvu stipendiju za četvoro kosovskih učenika, na čemu im se od srca zahvaljujemo u ime "Vesti".

Ništa manje nismo zahvalni ni našoj čitateljki iz Toronta u Kanadi, 65-godišnjoj Slavki Stojanović, koja živi u Kanadi više od sedam godina, a korene vuče iz okoline Zvornika u Republici Srpskoj. Nestrpljiva do što pre pomogne, ova naša humana čitateljka poslala je po prijateljici Ranki Ćulum 200 kanadskih dolara, koje smo primili u beogradskom dopisništvu, a namenjeni su kao jednokratna pomoć učenicima za nabavku školskog pribora.

Vesti
Zajedno kroz šumu: Stefan Pendić i pas Žuko

Srećno, Stefane!

Plemenitu porodicu našeg zemljaka O. V. iz Sidneja nije trebalo ubeđivati da pokloni i sredstva za petu stipendiju. Zahvaljujući baš ovoj uglednoj familiji, rešili smo slučaj Stefana Pendića, 11-godišnjeg đaka pešaka iz sela Đonlije na Goliji, koji svakodnevno pešači gotovo pet sati do škole i kuće. Njegovim roditeljima već je uplaćena prva stipendija za vrednog školarca u visini od 150 australijskih dolara. Srećno, Stefane!

"I dalje ostajem pri nameri da stipendiram jednu učenicu ili učenika iz orahovačke Gimnazije, a izbor ko će to biti prepuštam nastavnom osoblju i Humanitarnom mostu. Biće mi drago da svakog meseca pomognem sa 50 evra, čovek ponekad potroši i na ono što nema značaja, a sem nade da ćemo pomoći đacima, iskreno verujem da ćemo na ovaj način uspostaviti i kontakt sa samim učenicima, koje jednog dana možemo videti i rado ugostiti u našim domovina. I sklopiti trajna prijateljstva...", poručila je donatorka Slavka Stojanović, uz čiju pomoć smo dosad obezbedili pet stipendija za đake orahovačke Gimnazije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Obećanje zlata vredno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online