Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Čekajući azil, srce oslabilo

Nakon osmogodišnjeg potucanja po svakakvim smeštajima u Nemačkoj, Luksemburgu, Francuskoj i Švedskoj, gde nije uspela da dobije azil, niti da se na neki drugi način domogne "papira" i stalnog boravka, porodica Rasima Dedejića (34), prinudno se vratila u rodno Biohane na Pešteru (opština Tutin).

D. N. Petrović
Vraćeni na početak: Porodica Rasima Dedejića

Sada dane provode u staroj i hladnoj brvnari koja prokišnjava, bez vode, struje i kupatila. Čuvši za nevolju Dedejića, reporteri "Vesti" stigli su na lice mesta, kako bi saznali nešto više o onome što ih muči.

Od 2007. godine Rasim Dedejić je težak srčani bolesnik, u Nemačkoj i Švedskoj imao je dve teške operacije na srcu, jedva je, kaže, preživeo. Mora strogo da miruje i po savetu lekara, ne sme da podiže ništa teže od deset kilograma. Nemoćan je da bilo šta radi i zaradi, pa sa suprugom Elvirom (28) i decom: Tarikom (6), Nihatom (5) i Nedžlom (4) živi od dečjeg dodatka od ukupno 70 evra. Nemaju socijalnu pomoć, ni kokošku, niti bilo šta od stoke što bi im pomoglo da se lakše prehrane. Da nije pomoći rodbine i komšija, "poskapali" bi od gladi.

- Osam godina smo se borili za opstanak u nekoj od zemalja Evropske unije. Sve smo probali i pokušali, nije vredelo, pa smo morali da se vratimo na Pešter, u rodno Biohane i u baraku iz

Mesto za kupanje, umesto pravog kupatila

koje smo svojevremeno, poput hiljada drugih Sandžaklija, krenuli u svet nadajući se poslu i boljem životu. Možda bi sve bilo drugačije, možda bi se i mi nekako snašli, da se 2007. godine, dok smo bili u Nemačkoj, nisam teško razboleo. To je bio razlog više da nas se koju godinu kanije otarase i vrate nas u Srbiju - priča sa tugom u očima Rasim i naglašava da je dugo razmišljao da li da svoje nevolje iznese u javnost.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

A posebno zamoli za pomoć.

- Što bi naš narod rekao, došla voda do poda, i bukvalno nam je ugrožen opstanak.

Računamo, bolje je da potražimo pomoć nego da krademo. Dok smo bili po Evropi, redovno smo čitali "Vesti" i pratili akcije Humanitarnog mosta i Hida Muratovića. Sam Bog vas je poslao kod nas. Nadamo se da će bar neko od naših zemljaka koji nas poznaju i koji znaju kroz kakve smo sve muke prošli po Evropi imati razumevanja za našu situaciju. Nadamo se i da će nam stići bar neka pomoć. Ne treba nam mnogo: bili bi presrećni kada bi popravili krov na brvnari, utoplili je stiroporom, uveli vodu i struju i sagradili kupatilo - ističe Rasim.

Nada u bolje dane

- Nadamo se da će nam dobri ljudi pomoći da uvedemo vodu, kako bi sagradili najprostije kupatilo, ali i platimo dug za struju. Mnogo bi nam značilo i kada bi, pre nego što počne surova pešterska zima, stiroporom obložili i utoplili zidove i plafon, da nam se deca noću ne smrzavaju. Zahvaljujem se unapred svim dobri ljudima na bilo kakvoj podršci - poručuje Rasimova supruga Elvira Dedejić.

Tračak nade da ova porodica opstane na svom ognjištu, već se ukazala. Čim je od humanitarca Hida Muratovića saznala za nevolje porodice Dedejić, naša čitateljka, Aida Nicević iz Australije, ćerka pokojnog Ramiza - Miza Nicevića, koji je učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama, poslala je ovoj porodici 130 evra. Od ove donacije Dedejići su odmah kupili ogrev. Pri tom, od Muratovića su dobili i prvu pomoć u namirnicama, a uskoro će dobiti još jedan "paket" humanitarne pomoći, na čemu su Dedejići veoma zahvalni.

 

Mesecima bez struje

Dedejići su, nažalost, zbog dugova, trenutno bez struje.
- Deca pišu domaće zadatke u mraku, jer nam je struja, pošto nismo mogli da je plaćamo, mesecima isključena. Kupamo se, vodom koju supruga donosi sa obližnjeg bunara i koju grejemo na šporetu. "Iz vangle" se polivamo u jednom krajičku sobe gde i boravimo - naglašava Rasim, skromni i teško oboleli Pešterac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online