Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 14.11.2016.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Spremni da ukrove započetu kuću

Mada je na Rogozni već bilo snega, a prava zima samo što nije stigla, Stojanka Dišović (81) i njen sin Miroslav (45) iz zabitog planinskog sela Krčmare još nisu ukrovili novu kuću koju, na zgarištu stare, grade uz pomoć čitalaca "Vesti" i humanih ljudi iz ovog kraja.

D. Đorđević
Dok ne završe započeto, ostaju u "Privremenom smeštaju": Stojanka Dišović

Ipak, postoje dobri izgledi da Stojanka i Miroslav pre prave zime, koja na Rogoznu stiže rano i traje sve do kraja aprila, dobiju krov nad glavom. Od velike pomoći biće im i donacije iz Sidneja u Australiji i Sabrikena u Nemačkoj, koje su im uručene ovih dana. Anonimni sveštenik iz Sidneja i veliki dobrotvori Ljuba i Rajka Tarlać, takođe žitelji ovog grada u Australiji, poslali su Dišovićima 300 australijskih dolara, a anonimni čitalac iz Sabrikena u Nemačkoj 20 evra. Donacija im je uručena teškom mukom jer su putevi do Krčmara, zbog obilnih kiša i lošeg vremena, skoro neprohodni.
- Skupljali smo dinar po dinar i evro po evro kako bismo skupili novac za građu i crep. Hvala Bogu, uspeli smo da ih kupimo. Nedostaje nam još malo para za preostali materijal i majstore, ali se nadamo da ćemo i to nekako prebroditi. Pozajmicom ili na neki drugi način - priča Miroslav i moli nas da se zahvalimo Rajki i svim drugim donatorima, koji su im pomogli ove jeseni i dodaje:
- Da nije bilo čitalaca "Vesti", ne bi bilo ni naše kuće. Prošle godine, nakon što nam je izgorelo sve što smo imali, čak i mala ušteđevina koju smo čuvali za majčino lečenje, sakupili smo oko 6.000 evra uz pomoć dobrih ljudi. Prvo smo u podrumu opremili jednu sobu i u toplom prezimili zimu, a sada nam je najvažnije da ukrovimo kuću da nam zidovi ne bi kisnuli i propadali.
Prema njegovim rečima, kuću će ukroviti, makar to radili po snegu i ledu. Donacija anonimnog dobrotvora iz Bad Homburga od 500 evra, koju su dobili krajem septembra i novih 300 dolara i 20 evra, koji su im uručeni ovih dana, bili su presudni u borbi za dizanje krova.
- Ova pomoć je stigla u pravom trenutku jer teško da bismo uopšte stigli do krova, a kamoli kupili građu i crep. Sam Bog nam je poslao te dobre ljude da nam pomognu u nevolji. Nikada nećemo zaboraviti njihovu dobrotu. Mi im se ne možemo odužiti, ali smo sigurni da će onaj "koji sve gleda" nagraditi njihova dobra dela - ističe baka Stojanka Dišović.

Ne odustaju od ženidbe

Stotine mladića otišlo je s Rogozne, između ostalog i zbog toga što nisu mogli da se ožene jer nijedna devojka, čak ni one koje su rođene na ovoj planini, neće da se uda za momke iz ovog kraja, niti da ostane i živi u planinskom bespuću, često i sirotinji. Jedina nada za Miroslava su mlade Albanke (pravoslavne ili katoličke veroispovesti) iz Skadra i okoline, kojima ne smeta život na selu. One se poslednjih godina listom udaju za "neženje" u Raškoj oblasti. Do sada ih je došlo više od 300, a iz srpsko-albanskih brakova rođeno je više od 500 mališana.

Žali se da je noge polako izdaju i da sve ređe izlazi iz podruma u kome živi sa svojim jedincem. Stara i bolesna, navodi da je njeno prošlo.
- Borila sam se da moj Miroslav, koji je zbog mene ostao na Rogozni, ima lepo uređeno domaćinstvo, ostane ovde i oženi se. Do kraja avgusta prošle godine kad nam je, zlom sudbinom i nesrećom, za nekoliko minuta sve pretvoreno u prah i pepeo, imali smo sve što nam je trebalo. Posle pet decenija krvavog rada i kućenja, sada sve moramo od nule. Nakon ukrovljenja kuće i useljenja, želela bih da doživim da se Miroslav oženi, potom nek bude kako mora biti - poručuje starica Stojanka.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Redovnije i od plate
HUMANITARNI MOST Za topao dom i punu trpezu
HUMANITARNI MOST Olakšano teško breme
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online