Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 27.04.2017.
18:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Bog vam podario sve što želite!

Prema narodnoj i veoma umnoj izreci da čovek dok je mlad živi od nadanja, a kad ostari od sećanja odnosi se i na staricu Borku Dražević iz takovskog sela Drenova, koju smo do pre nekoliko dana posećivali u bolnici u Gornjem Milanovcu.

D. N. Petrović
U toplom novopazarskom domu za stare: Borka Dražević sa sestrom Miilijanom Raković

Tu je u bolničkom krevetu provela nekoliko meseci, što joj je, kako kaže, spaslo život, jer je sama i nepokretna, ne bi preživela zimu kakva se ne pamti u ovim krajevima. Uprkos njenoj želji da tu ostane, nedavno je premeštena u Gerontološki centar za stara lica u Novom Pazaru. Reporteri "Vesti" su pronašli staricu, uručili joj pozdrave i deo donacije od 100 dolara, koje joj je po ko zna koji put poslala plemenita Rajka Tarlać zajedno sa prijateljima iz Sidneja.

Zdravlje i sreća neka vas prate!

V. Sekulić
Hvala draga Rajka: Lucija Vulić

Pored bake Borke, još 100 dolara, deo donacije od ukupno 3.000 dolara plemenite Rajke Tarlać iz Sidneja i anonimnog sveštenika SPC, koje su uputili na 20 adresa, stigao je i u ruke Lucije Vulić iz Petrovca na Mlavi. Neutešne bake Dobrice Jeremića (20), obolelog od teškog oblika epilepsije, koji je pre godinu i po dana zauvek sklopio oči.- Molim vas da mnogo pozdravite Rajku! Neka je zdravlje i sreća prate na svakom koraku, kao i njene dobre prijatelje. Baš me je obradovala, kao i prethodnog puta za Božić, ne samo novcem koji je poslala nego i što me nije zaboravila. Nije to mala stvar. Posebno ne za nas sirotinju - poručila je baka Lucija.

- Da ne grešim dušu, u milanovačkoj bolnici su me gledali kao da sam im rod najrođeniji i iz zime sam izašla živa samo zahvaljujući lekarima i medicinskim sestrama. Ali, i ovde u Novom Pazaru mi je dobro, mada nisam baš bila za to da budem smeštena u domu koji je daleko od moje Drenove. Valjda je ovo bilo jedino rešenje, iako, dok sam bila mlada, ni u najgorim snovima sebe nisam videla bespomoćnu u nekom domu za stare, bolesne i ostavljene kao što sam ja. Zapravo, znaš kako je - dok je čovek mlad živi od nadanja da će doći bolja i srećnija vremena, a kad ostari onda živi od sećanja. Mada, kad sam ja u pitanju, i nemam mnogo toga lepog da se setim. Eto, vreme obori i najsnažnije drvo u šumi, pa nije ni čudo da čovek onemoća od godina i od svega onoga što ga je u životu snalazilo do te mere da ne može više da vodi brigu o sebi. Kad već pominjem želje i nadanja, došlo je dotle da mi je sada jedina želja, o tome i budna sanjam, da sedim ispred mog metalnog kontejnera, da ćutim i da gledam ucvetale šljive - kazuje starica Borka.

Deci za lepši boravak

Reporteri "Vesti" uručili su i deo donacije od 500 dolara, pomoć koju je Rajka prikupila zajedno sa anonimnim sveštenikom SPC-a, Mitropolije australijsko-novozelandske, Nadom Ostojić, Cvijom Zorićem, Savkom Stojnić za štićenike dečjeg doma "Rada Vranješević" iz Banjaluke.
"Donacije imaju značajnu ulogu, pomoću kojih deci i mladima obezbjeđujemo neometan rast i razvoj stvarajući uslove za život koji imaju njihovi vršnjaci u svojim biološkim porodicama. Trenutno u Domu boravi 94 štićenika, svih uzrasta, od beba do studenata. Potrebe Doma su velike i identične potrebama svakog domaćinstva. Ovom prilikom se zahvaljujemo gospođi Tarlać Rajki za novčanu donaciju, koju ćemo iskoristiti kako bismo unapredili boravak dece i mladih u Domu" - reči su Vladimira Kajkuta, direktora Javne ustanove Doma "Rada Vranješević", zamolivši za adresu Rajke Tarlać kako bi joj lično poslali pismo -zahvalnicu, što smo im drage volje prosledili.

Silom prilika našla se u Domu za stara lica daleko od svog doma, ma kakav on bio i od grobova svojih namilijih koje je negovala do poslednjeg daha. Ćutanje i tišina ponekad mogu da kažu mnogo o onome ko ćuti i onome ko to ćutanje razume. Još, ako tišinu ovlaži i poneka staračka suza, onda je slika Borke Dražević, koja staračke dane provodi u domu za stara lica, potpuna.

- Nego, nemoj slučajno da propustite da poručite Rajki Tarlać koliko joj se zahvaljujem i na lepim željama i na novcu - i ovome sada i onom od pre dva meseca što mi je poslala, ali i svima drugima, koji su mi se poslednjih godina našli u muci i nemaštini. Znala sam i pre da u svetu ima dobrih ljudi kojima teško padaju tužne sudbine onih kojima život nije bio naklonjen. I Rajki Tarlać i svima drugima koji nesebično pomažu ljudima u bolesti i sirotinji neka dragi Bog da sve što požele, a najviše zdravlja i radosti u njihovim porodicama - ističe starica Borka Dražević koja, ipak, u dubini duše veruje da će se jednom vratiti svojoj kući i da je red da sumrak života sačeka tamo gde je rođenjem osvanula.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST I sirotinja ima dušu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online