Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Zaćutao posle teške operacije

Život Sergeja Petkova je od samog rođenja velika borba. Ovaj devetogodišnji mališan iz Beograda uprkos svim problemima sa kojima se susreće, ne skida osmeh sa lica i raduje se svakom novom danu. Rođen je sa oštećenjem na kičmenom stubu - spinom bifidom, a pored toga, kao za posledicu ima i hidrocefalus, zbog čega mu je ugrađena pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak.

Privatna arhiva
Nasmejan uprkos hendikepu: Sergej Petkov

U petoj godini, nažalost, postavljena je nova dijagnoza, sindrom Arnold Ćiari, zbog kojeg je Sergeju hrana umesto u želudac odlazila u pluća. Iako je operacija trebalo da pomogne, njegovo stanje je nakon intervencije u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, još gore.

Danas, Sergej diše uz pomoć kiseonika, jede uz pomoć gastrostome i ne govori. Pre operacije disao je samostalno i mogao je da govori, pa se roditelji pitaju zašto već četiri godine nisu čuli glas svoga sina, ako je operacija bila uspešna. Uprkos svom trudu, njegova porodica nema finansijskih mogućnosti da mu pruži kompletnu negu.

Kontakt

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu, putem telefona na broj: +381 65 317 62 36 ili izvršiti direktnu uplatu na žiro račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72,a adresa: Milana Delića 39, Beograd. Devizni račun je IBAN RS 3533004302019309574.Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Redakciju "Vesti".

Uzrok, ali i rešenje svih problema njihovog sina, potražili bi u bolnici Bambino Gecu u Italiji, ali je za put, lečenje i sve ostale troškove potrebno 100.000 evra. Velika suma za njegovu porodicu prevazilazi sve mogućnosti. Za početak, potrebno im je 10.000 evra kako bi krenuli u Italiju. Za sada su prikupili 6.000.

- Na našu veliku žalost, sami ne možemo da priuštimo Sergeju sve što bi moglo da mu olakša život. Dajemo sve od sebe, ali kako sam odnedavno ostala bez posla, a sve puno košta, to je i nama mnogo teže. Usluge logopeda, fizijatra koji dolaze kući da rade s njim, specijalna stolica za sedenje prilagođena deci sa tim problemima, koncentrator kiseonika, aparat za aspiriranje, sve je to skupo. Bolnica u Italiji je prilika da saznamo zašto Sergej ne može mnogo toga što je mogao i kako možemo da mu pomognemo i popravimo njegovo stanje. Ne znamo koliko se njegovo stanje može popraviti, ali moramo pokušati - rekla je Sergejeva mama Vesna. Ona je istakla da je Sergej divna duša, veseo dečak koji voli društvo.

- On je mentalno potpuno očuvan. Voli da ide u park, kao i sva druga deca, a svaki izlazak sa njim je veoma komplikovan. Moramo nositi aspirator, bocu sa kiseonikom koja je dosta velika. Ukoliko pođemo u Italiju, moramo u avion ući sa dve boce kiseonika, što je velika komplikacija. Mnogo bi nam pomogao u svakodnevnom životu pokretni koncentrator kiseonika, koji se nosi kao torba na ramenu, koji bi zamenio velike boce kiseonika, ali on košta 3.000 evra, što je za nas veliki luksuz - objašnjava Vesna.

A. Čukić
Zabrinuta za sina: Vesna Petkov

Ističe da je Sergej pravi borac, dokazavši svima da nije onako kako oni misle.

- Kada se rodio, lekari su rekli da će on biti biljka, pa nije tako. Mi smo svakodnevno stajali pored njegovog kreveca, bodrili ga i govorili mu da će uspeti, da ne odustaje... Sigurni smo da je osećao našu ljubav koja mu je pomogla da preživi prve kritične mesece svog života. Kada je nakon operacija izašao iz bolnice, imao je samo devet kilograma. Samo zahvaljujući njegovoj nadljudskoj snazi i našem trudu on je to prevazišao, i ne prestaje da se bori. Njemu smo dužni da ne odustajemo nikad - ispričala je našim novinarima mama Vesna.

Mlađi brat najveća podrška

Najveća Sergejeva podrška je njegov mlađi brat Aljoša, koji je i glavni pomoćnik.
- Aljoša i Sergej se obožavaju. Aljoša pomaže oko svega. U parku ljubomorno čuva svog brata, gura njegova kolica... Uvek se trudi da ga nasmeje i ulepša mu dan. Njih dvojica su presrećni što imaju jedan drugog. Aljoša bi sigurno bio i nasrećniji kad bi njegov brat otišao na lečenje u Italiju - istakla je Vesna Petkov.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sergej se zahvaljuje osmehom
HUMANITARNI MOST Za lakšu svakodnevicu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online