Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Samuje, tuguje i boluje

Pomogli ste Stani Minić, Miljojki Aksentijević, Milki Kuč, Hankiji Ramović, Kimeti Grišević i još mnogim usamljenim staricama u Raškoj oblasti - molimo vas pomozite i našoj Radomirki - Radi Popović (78) iz Otesa na Rogozni. Iste je sudbine i u velikoj je nevolji. Bolesna je, živi sama, nema nikakvih primanja, a trebaju joj: lekovi, sredstva za higijenu, najosnovnije namirnice... Nemoćna je da bilo šta sama obezbedi.

D. N. Petrović
Nemoćna da obezbedi hranu i lekove: Radomirka Rada Popović

Ovim rečima dopisniku "Vesti" iz Raške oblasti obratila se "delegacija" malog broja preostalih žitelja zabitog i nekada velikog sela Otes na Rogozni kod Novog Pazara, koji čine sve da pomognu svojoj usamljenoj i bolesnoj komšinici, ali su, kažu, na ivici snage, jer su i sami sirotinja.

- Baka Rada se nije udavala, nema poroda, niti bliže rodbine. Ima starijeg i nepokretnog brata u Pančevu i sestru u Kragujevcu, takođe staru i iznemoglu, koja ne može ni o sebi da brine, a kamoli da joj pomogne. Da nije nas koji smo još ostali u Otesu i koji smo joj rodbina, baka bi zimus skapala od gladi i studi. Donesemo joj mleka, ponekad i hleb, naložimo šporet, kad je hitno odemo i po lekove u Novi Pazar - priča Dušimirka Popović, Radina komšinica i rođaka koja joj mnogo pomaže.

Težak je život u samoći, a još teži kad ostariš i više nemaš snage za borbu.

I Hido uskoro u poseti

O nevoljama bake Rade obavešten je i humanitarac Hido Muratović iz Novog Pazara, koji namerava da ovih dana pođe na Rogoznu, obiđe staricu i odnese joj bar "prvu pomoć".
- Mnogo je usamljenih i nemoćnih staraca na Pešteru, Rogozni i Goliji, niko o njima ne brine, niti državne institucije mnogo haju za njihove nevolje. Umiru često, a da danima niko i ne zna da su umrli. Tako je danas u ovom delu Srbije - priča Muratović, koji je našim čitaocima spremnim da pomognu, takođe, na usluzi, a koga mogu dobiti putem telefona na broj: +381 64 330 32 40.

- Otkako sam ostala bez roditelja, a brat i sestra trbuhom za kruhom otišli u svet, skoro tri decenije sam sama u brvnari sa zemljanim podom gde sam rođena i gde se ništa nije promenilo za osam decenija. Od pokretne imovine posedujem četiri kokoške, psa Mikija i mačka Belog. Imam čir na želucu, težak gastritis, probleme sa žučnom kesom, išijas i još mnogo drugih bolesti. Imala sam i blaži moždani udar. Trebalo bi da pazim šta jedem i da redovno uzimam lekove, ali nemam novca ni da se prehranim. Ni do lekara ne mogu da odem, jer je Novi Pazar daleko. Zaboravila sam kada sam tamo poslednji put bila, a i šta ću kad nemam ni para, niti tamo ikoga svoga - jada se baka Rada.

Samo najosnovnije

- Ne treba baki Radi mnogo: malo brašna, ulja, šećera, kafe i drugih najosnovnijih namirnica, sredstva za higijenu, nešto od tople odeće i obuće, materijal za topliji pod, lekovi i bar jedan odlazak lekaru u Novi Pazar... Posebno bi se usrećila kada bi redovno mogla da plati struju (stalno je opominju) i kada bi u kući imala televizor i frižider - dodaje Dušimirka Popović i poziva sve dobre ljude iz Srbije i dijaspore da pomognu Radomirki da bar starost provede kako dolikuje čoveku.

Suze joj kvase lice dok to priča i naglašava da svaku noć moli Boga da joj uzme dušu.

- Volela bi da odem na onaj svet dok sam još na nogama. Nažalost, smrt ne može da se naruči, da može, odmah bi potpisala. Samo se bojim da ne padnem u postelju i da me zimi vukovi, koji često zavijaju oko kuće, nepokretnu ne pojedu - ističe starica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online