Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Mali Stefan izborio važnu bitku

Lepa vest ovih dana stiže nam im Štutgarta, gde je trogodišnji Stefan Miladinović iz Niša, oboleo od rabdomiosarkoma, pre nedelju dana podvrgnut hirurškom zahvatu uklanjanja tumora, zahvaljujući i mnogim ljudima dobre volje, koji su slali novčanu pomoć. Sama operacija izvedena je 6. jula, na dan rođenja Stefanove mame Ljudmile, koja nije mogla da dobije lepši poklon. Prema rečima presrećnog oca Zorana, operaciju su izveli profesor Štefan Lof, koji se svrstava u desetak najboljih dečjih hirurga u Evropi, kao i još četiri profesora sa klinike Olga hospital u Štutgartu.

Lična arhiva
Nasmejan posle operacije: Stefan Miladinović

"Operacija je počela u devet časova izjutra i završena je posle 12 sati. Tumor se nalazio na nezgodnom mestu, blizu krvnih sudova, bešike i kičmenih pršljenova, tako da su hirurzi satima odvajali milimetar po milimetar tumora od okolnih organa. Na svu sreću, uspeli su i tumor je izvđen u celosti. Profesor Lof nam je rekao i da tokom duge operacije nije bilo kritičnih situacija.

Stefan je već sutradan u podne prešao sa odeljenja intenzivne nege na odeljenje za postoperativni oporavak i oseća se dobro. Strepeli smo, posebno što operacija nije završena u planiranih sedam sati. Srećom, dobijali smo informacije od doktora da operacija protiče dobro i da ne brinemo. Našoj sreći nije bilo kraja kada smo videli našeg Stefana", pisalo je između ostalog u pismu Zorana Miladinovića, oca mališana koji bije svoju najvažniju bitku - za zdravlje.

Sledi zračenje

Hirurškim zahvatom umnogome su povećane šanse za Stefanovo izlečenje, ali borba se nastavlja, budući da je ovaj mališan oboleo od retkog i veoma zloćudnog raka mekih tkiva koji se otkrije u četvoro na milion rođene dece.
"Verujemo da je uspešnom operacijom načinjen značajan korak na planu Stefanovog izlečenja. U narednim danima očekuje nas postoperativni oporavak Stefana, a potom i neka vrsta zračenja (brahi terapija ili protonsko zračenje).

Odluku će doneti profesor Stefan Bielak, direktor klinike u Štutgartu. Prošle godine izabran za najboljeg onkologa u Nemačkoj. Ako se lekari odluče za brahi terapiju, ona će se izvesti ovde u Štutgartu (još ne znamo cenu), a ako se budu odlučili za protonsko zračenje, ono će se izvesti u Proton centru u Esenu, koji nam je poslao predračun u iznosu od 84.000 evra. Za taj deo lečenja još nismo obezbedili novac u celosti. Ipak, nalazimo u dobrim rukama i nadamo se najboljem. Prezadovoljni smo pažnjom svih u klinci Olga hospital."

Nije zaboravio ni da navede ljude dobrog srca koji su pred operaciju sina bodrili suprugu i njega, na čemu se svima neizmerno zahvaljuje:
"Posebno smo srećni što smo se ovde sreli sa zaista mnogo ljudi sa prostora Balkana, koji su nas obasuli velikom pažnjom i ljubavlju. Pomenućemo samo neke od njih, poput Violete - Lole Sarić, Nišlijke koja živi u u Beblingenu, Leskovčana Snežane Đekanović, Danijele Hofman, Milane Rakić, Miloša Simića, Mande i Leona Mormera sa Kanarskih ostrva, Nade Živković i Gorana Posaveca iz Hrvatske. Zatim, Srpsku pravoslavnu crkvu u Štutgartu, gde je uoči operacije čitana večernja i jutarnja molitva za Stefanovo ozdravljenje i mnogih drugih...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Monah Stefan Jugović nam je noć uoči operacije poslao iz Minhena ikone Svetog Nektarija i Svetog Jovana, kao i ulje za pomazanje. Mnogi su nam ponudili smeštaj u njihovim domovima, ali smo se, zbog blizine bolnice, ipak odlučili da boravimo u Roditeljskoj kući. Istakli bismo, takođe, pomoć i podršku Srpskog kulturnog centra iz Zindelfingena, koji vodi Božidar Urukalo. Centar postoji četiri decenije, ima folklornu, fudbalsku, dramsku, muzičku i šahovsku sekciju, a veliki uspeh postiže folklorno društvo koje su donedavno predvodili Ljubomir, Violeta i Predrag Sarić."

Za Stefanovu operaciju se u višemesečnim humanitarnim akcijama širom Srbije prikupljao novac, ali je po njegovom dolasku u Nemačku Ministarstvo zdravlja Republike Srbije uplatilo 56.630 evra, potrebnih za njegovu operaciju u Olga hospital u Štutgartu, referentnu evropsku ustanovu za lečenje ove vrste tumora.

 

Uz Miladinoviće svim srcem


Ovogodišnja Vidovdanska akademija u Štutgartu, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, Generalnog konzulata Srbije u Štutgartu i dopunskih škola na srpskom jeziku sa teritorije pokrajine Baden-Virtemberg imala je i humanitarni karakter. Prisutni su novac donirali za malog Stefana Miladinovića, a kupovinom knjige "Moje ime je Jelena", darovali priloge Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu. Dečakovim roditeljima, prikupljenih 220 evra, predala je Milana Rakić, profesor Dopunskih škola na srpskom jeziku u severnom delu pokrajine Baden-Virtemberg.

- To je bila kratka akcija, koja bi samo delićem olakšala boravak porodici Miladinović ovde u Štutgartu. U razgovoru sa roditeljima malog Stefana, saznala sam da su im mnogi naši ljudi, u velikoj meri naši zemljaci iz Leskovca i Niša, pružili podršku, a od Srpskog kulturnog centra iz Zindelfingena uručen im je iznos od 1.340 evra - kaže Rakić.

Zbog prirode Stefanove bolesti i terapija, ova porodica je smeštena u roditeljskoj kući, nedaleko od bolnice Olga hospital u Štutgartu, a kako se njihovi dnevni troškovi kreću od 100 do 150 evra dnevno, tako da će ovi prilozi biti utrošeni u te svrhe.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za bolje uslove i rad
HUMANITARNI MOST Spas u pravi čas
HUMANITARNI MOST Plakali od sreće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online