Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 27.07.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Ponovo na ivici gladi

Redakciji "Vesti" ovih dana ponovo su se, nakon što su od marta ove godine bar delimično bili zbrinuti (imali su najosnovnije namirnice), javili supružnici Milan i Eva Milanović iz zabitog sela Žunjevići na Rogozni. Iako naši čitaoci već pet godina, na razne načine, pomažu da, u muci i sirotinji, opstanu na najsiromašnijem delu potpuno opustele, "zaboravljene" i po mnogima najsiromašnije u Srbiji, ponovo su u nevolji.

D. N. Petrović
Na opusteloj planini teško opstaju: Milan, Mara i Eva Milanović

Prema njihovim rečima, troše poslednje zalihe brašna, zbog duga im je isključena struja, a u kući nemaju ni prebijenog dinara. Više ne prolazi ni veresija u najbližoj prodavnici, pa je njihova ćerkica Marija - Mara(6) opet češće gladna, nego sita.

- Ne bismo molili za pomoć da nismo u velikoj nevolji. Svi naši pokušaji da izvlačenjem drva iz šume, konjem koga su nam svojevremeno kupili čitaoci "Vesti", ili prodajom mleka, od krave koju su nam u martu, takođe, kupili dobri ljudi iz dijaspore, zaradimo koji dinar pali su u vodu. Na našem delu Rogozne ovog leta nema žive duše, nijedan otkupljivač drva još nas nije angažovao, nema kiše, pa ni šumskih plodova (pečurki), a mleko nemamo kome da prodamo jer je najbliže selo udaljeno 10, a Novi Pazar više od 30 kilometara, gde je od polovine puta jedva prohodni makadam - žali se glava porodice Milan.

Ne snebivajući se, ističe da, osim čitaocima "Vesti", više nema kome da se obrati za pomoć.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Za opštinu Novi Pazar odavno ne postojimo, jednostavno, ne interesujemo ih. Čitava sela na Rogozni, pa i naše, izbrisana su iz spiska "živih". U Žunjevićima su ostala još tri domaćinstva, u dva su nemoćni starci, a i naše selo čeka ista sudbina. Svi su otišli, mi smo ostali jer nismo imali gde da odemo. Nadali smo se, naivno verujući obećanjima političara, da će i za nas u zabitim selima na Rogozni doći bolji dani kojih nema ni na vidiku, naprotiv, sve je gore, nema od čega dinar da se "otkine". Uprkos svom trudu (nismo neradni ljudi), bez pomoći u ovoj zabiti ne možemo da opstanemo - priča Milan, a supruga Eva dodaje:

Mašta o inostranstvu

Milan kaže da bi rado otišo u Nemačku, Švajcarsku, Austriju ili neku drugu zemlju da radi i najteže poslove, čak i po cenu da Evu i Mariju ostavi same na planini.
- Bilo bi to vrlo opasno za njih, ipak, kad bih mogao da odem, odmah bih krenuo. Bojim se da na Rogozni nemamo nikakve perspektive i da ćemo stalno tražiti tuđu milostinju, a to nije nikakvo rešenje - priča ovaj gorštak iz Žunjevića, sa kojime se može stupiti u kontakt na telefon: 00381 626 68 36.

- Da smo negde bliže gradu, čistila bih prozore i cepala drva, bilo bi posla i za Milana, bar ne bi dolazili u situacije da gladujemo ili da nam preti glad. Duša me zaboli kada Mara zatraži kiflu ili čokoladu, a ja ne mogu da joj objasnim da nemamo ni dinara u kući i da nam u prodavnici, gde dugujemo oko 150 evra, više ne daju na poček.

Milanovići su u situaciji kada ozbiljno razmišljaju o odlasku sa Rogozne, ali bez dinara u džepu nemaju hrabrosti za taj korak. Isto tako im se ne napušta kuća tek tako, kakva god da je, njihova je rodna gruda.

Otpisala sirotinju

Humanitarac i naš saradnik Hido Muratović kaže da situacija porodice Milanović nij
e "ništa novo" i da je u sličnim nevoljama još mnogo porodica u zabitim selima Rogozne, Golije, Kopaonika i Peštera.

- Država ništa ne čini za ljude koji u ovakvim vremenima jedva preživljavaju. Ni lekara im ne pošalje, kamoli namirnice i lekove, a čim se nagomila malo više duga, odmah im iseku struju. Milanovići, kao i svi drugi, zaslužuju pomoć, iako nisu ni stari, ni bolesni, bojim se da će teško opstati na Rogozni sa koje su svi otišli - ističe Muratović.

- Sada nam je najpotrebnije da ponovo uključimo struju (novopazarskom "Elektrorasu" duguju oko 100 evra), da platimo dug u prodavnici (150 evra) i da nabavimo brašno, ulje, šećer, keks za Maru, sredstava za higijenu i druge najneophodnije namirnice. Nadamo se da će nam, kao mnogo puta do sada, čitaoci "Vesti" ponovo izaći u susret, bez njih naš opstanak na Rogozni je gotovo nemoguća misija. Hvala im unapred, hvala im za sve evre, za konja i kravu, za televizor i sve pakete koje su nam do sada poslali, hvala im za razumevanje i podršku - ističe na ivici suza Eva Milanović.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Mala Mara ostala bez mleka
HUMANITARNI MOST Jedan poziv rešio nedaće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online