Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Vuk, azbuka, rad i muka

Rešeni da očuvaju narodnu tradiciju, običaje i ćirilicu, koja se sve ređe koristi, Udruženje samohranih roditelja i porodica dece s invaliditetom Plava školjka realizuje različite manifestacije obeležavanja Vukovih dana u Beogradu pod nazivom Vuk, azbuka, rad i muka.

Lična arhiva
Pripreme za Vukove dana: Nadica Blažić sa pesnikinjama

- Cilj manifestacije jeste očuvanje lika i dela Vuka Karadžića, ali i osnaživanje i podrška deci i mladima s invaliditetom.
 

Vuk, iako je bio osoba s telesnim invaliditetom, uspeo je toliko toga da učini za naš narod. Većina ljudi je to zaboravila jer je on je svojim radom, delima i zaveštanjem prosto izbrisao takvo sećanje. Udruženje Plava školjka čvrsto veruje da svako dete krije u sebi potencijal i talenat koji je potrebno negovati.

Dete s invaliditetom nije dete s posebnim potrebama. I ono ima potrebe da bude voljeno, podržano, da bude kreativno, da se druži i bude deo zajednice... U Beogradu postoji mnogo zdanja posvećenih Vuku, kao i kulturno-umetničkih društava, ali do sada nisu objedinjeni na ovaj način. Mi ne želimo i ne smemo zaboraviti Vukovo delo satkano od neprebola i velike želje da sačuva narodno blago, da učini naše pismo, pravopis svima dostupan, a narodni jezik izjednači književnim. Dakle, razloga za ovakvu kulturnu manifestaciju ima mnogo. Tokom avgusta prezentacija manifestacije biće u više mesta, širom Srbije: Loznica, Tršić, Banja Koviljača, Novi Sad, Ćuprija, Ub, Kraljevo, Temerin, kao i u svim udruženjima i školama u Beogradu.

Planirano vreme realizacije je 22. i 23. septembra u Ustanovi kulture "Vuk" na Zvezdari. Do sada su nas podržali mnoga udruženja, škole i opštine, među kojima udruženja iz dijaspore i Kancelarija za dijasporu, ukazavši nam posebnu čast. Ovom prilikom pozivamo i humane zemljake iz dijaspore da nam se pridruže i pomognu da sve prođe besprekorno, da deca i mladi s invaliditetom upoznaju Beograd kroz kulturu i kulturno nasleđe, a ne samo kroz bolničke sobe. Isto tako i da deca širom Srbije koja žele dobiju priliku da bude deo kulturnog dešavanja u prestonici za šta nemaju mnogo šanse. Pomozite nam u našoj misiji! - kaže Nadica Blažić, predsednica Udruženja Plava školjka.

Pripreme su počele, pa je tako Nadica Blažić u društvu pesnikinje Slavice Mastikose i profesorke Radmile Pazlanović posetila Vukov zavičaj.

Kontakt

Zainteresovani čitaoci "Vesti", pojedinci i udruženja, koji žele da pomognu da Udruženje Plava školjka realizuje različite manifestacije obeležavanja Vukovih dana jer im je svaka podrška dobrodošla, mogu stupiti u kontakt sa predsednicom Nadicom Blažić, putem telefona na broj: 00381 69 35 34 888 ili na e-mail adresu: otvoriteskoljku@gmail.com i dogovoriti se o svim detaljima. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

- Odlazak u Tršić i susret sa Snežom Simić i njenim saradnicama bio je poseban doživljaj. Razumevanje, pomoć prijatelja i saglasnost učestvovanja u našem događaju u septembru učinili su našu sreću još većom. Gostoprimstvo i lepa reč pratile su nas na svakom koraku. Divno proveden dan u Vukovom zavičaju. Hvala svim našim domaćinima na srdačnom danu ispunjenom podrškom i razumevanjem - poručila je Nadica, nekada učiteljica u vojvođanskom selu Kumane, a danas predani borac za dostojanstveniji život dece rođene s telesnim i psihičkim problemima.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online