Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 17.08.2017.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Jedina nada da ne padne u postelju

Devetogodišnji Džejlan Smajović iz novopazarskog prigradskog naselja Trnava, boluje od distrofije mišića i mada je od pete godine pod stalnim nadzorom lekara u Novom Pazaru i Beogradu, njegovo zdravstveno stanje se iz dana u dan - pogoršava.

D. N. Petrović
Jedva stoji na nogama: Džejlan Smajović sa sestrama

Ovaj umiljati i simpatični dečak još je na nogama, još se kreće, ali teško hoda, posebno uz stepenište, a kada sedne ne može da ustane.

Samo retko izađe da se poigra sa drugom decom.

Više gleda kako se drugi dečaci i devojčice igraju i raduju. U septembru će u treći razred osnovne škole "Đura Jakšić" u Trnavi do koje će kolima morati da ga voze njegovi roditelji.

- Reč je o progresivnoj distrofiji mišića koja će ga, kako su nam rekli lekari, ako nešto ne preduzmemo, uskoro potpuno vezati za invalidska kolica. Mada u Institutu za majku i dete u Beogradu, gde Džejlan često ide na lečenje i kontrole, lekari tvrde da za ovu bolest nema leka i Džejlanu prognoziraju težak i neivestan život, mi se još nadamo da će spasa ipak biti i da će naš sin moći da hoda - priča Džejlanov otac Almir Smajović, koji povremeno radi kod novopazarskih krojača i tako prehranjuje šestočlanu porodicu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Tračak nade pojavio se u Austriji gde u Rehabilitacionom centru Renona u Semeringu blizu Beča (isti centar postoji i u Slovačkoj) uspešno leče i usporavaju napredovanje ove bolesti.

- Naši prijatelji i rođaci koji rade u ovoj zemlji odneli su u Renonu Džejlanove snimke, otpusne liste i nalaze, a potom nam je iz Semeringa stigao poziv da dođemo na pregled i lečenje koje će koštati oko 10.000 evra. Pošto nikakve ušteđevine nemamo, niti imovine koju bismo mogli da prodamo, za pomoć smo se obratili humanim Novopazarcima i već smo sakupili oko 500 evra. Pokrenuta je i humanitarna akcija, koju vodi nekoliko humanitarnih organizacija i udruženja, za Džejlanov put nade u Austriju - priča njegov otac i poziva sve ljude dobre volje u Novom Pazaru, Srbiji i dijaspori da pomognu njegovom nasledniku.

Da sa Džejlanom nije nešto u redu, porodica Smajlović, shvatila je tek u njegovoj petoj godini, jer se izdvajao se od vršnjaka i bio je drugačiji od ostale dece.

- Mislili smo da se stidi ili da je ljubomoran na mlađu tada tek rođenu sestru Mevlidu. Kada smo ga odveli na preglede, a posebno nakon što je ispitan u Beogradu, saopštena nam je za nas strašna istina: da boluje od vrlo teške i opasne bolesti - naglašava Džejlanova majka Mejrema koja sa Almirom ima još troje dece: Džejlanu (14), Melidu (11) i Mevlidu (3).

Veliko i u napred hvala

- Mnogo je Novopazaraca i Sandžaklija koji žive i rade u Austriji. Nadamo se i da će nam neko pomoći da se, ako sakupimo novac i krenemo, lakše snađemo u ovoj zemlji. Svima koji su nam do sada pomagali, koji su nam donirali prvi novac i koji nas zovu, posećuju i bodre, dugujemo veliku zahvalnost i želimo da se nikada ne nađu u našoj situaciji - kaže Mejrema.

Bio je Džejlan na mnogo terapija u Beogradu i Novom Pazaru, gde postoje i banja i specijalna bolnica za lečenje obolelih od mišićne distrofije.

- Ništa nije pomoglo, lekari su terapijama i lekovima samo usporavali progresiju bolesti. Iz Austrije su nam javili da rade po drugačijim i novijim metodama i da će sigurno bar zaustaviti napredovanje Džejlanove bolesti, optimisti smo i nikada nećemo izgubiti nadu, jedva čekamo da sakupimo potrebni novac i krenemo put Beča - ističe Džejlanova majka Mejrema.

Kontakt

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da se priključe akciji i pomognu kako bi mali Džejlan Smajlović mogao put Semeringa, mogu stupiti u kontakt sa roditeljima putem telefona na broj: +381 62 832 00 60. Otvoren je i namenski devizni račun u Rajfajzen banci, a broj računa je RS 35265044000001778630 SWIFT RZBSRSBG. Za uplate iz Srbije, broj računa je: 265-0000005004348-41.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Napreduje iz dana u dan
HUMANITARNI MOST Još se nada čudu
HUMANITARNI MOST Bez vas, ne bi bilo ni nas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online