Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 21.08.2017.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Siromašnima, bolesnima i nemoćnima

Izreka koja glasi: "Niste živeli sve dok ne učinite nešto za nekoga ko vam se nikada neće odužiti - Džon Banjan", jedna je od onih zbog kojih bi možda mnogi mogli da se zamisle, ali ne i Rajka Tarlać iz dalekog Sidneja, kao i njeni brojni prijatelji.

Lična arhiva
Hvala dragoj Rajki i njenim prijateljima: Porodica Pap

Njihova pomoć, upravo onima, koji nikada neće moći da im se oduže, do sad je stigla na mnogo adresa. Pri tom, njihova humana misija tu nije prestala. Naprotiv, iz godine u godinu odlučniji su da pomognu još više u čemu i uspevaju. Tako i ne prođe mnogo vremena, a da posredstvom naše sidnejske Redakcije, ne stigne neka donacija koju Rajka zajedno sa prijateljima šalje svom ugroženom narodu u Republici Srpskoj i Srbiji.

I kao i obično, uvek to vredno beležimo.

Ovog puta je reč o 1.000 dolara koju su uputili na pet različitih adresa i jednake delove od po 200 dolara: braći Stanković iz banjalučkog naselja Karanovci, Zlatku i Zoranu, obolelim od neizlečive mišićne distrofije, Vukomiru Tomoviću iz Novog Pazara i njegovim nepokretnim sinovima Predragu (41) i Ivanu (31), zatim četvoročlanoj bolesnoj familiji Zarić iz sela Trnjaci kod Bijeljine, familiji Janoša Papa iz Mužlje kod Zrenjanina i Dejanu Mladenoviću iz Velike Plane, sinu Dragana Mladenovića, čoveka koji je tragično okončao svoj život u Goši.

Pomoć stigla i u Veliku Planu

Potresna priča od pre nekoliko meseci o Draganu Mladenoviću (57), radniku fabrike šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci, koji je zbog bede oduzeo sebi život na radnom mestu, našu vernu čitateljku Rajku Tarlać iz Sidneja doslovce je rasplakala. Tada je poslala pomoć od 200 dolara njegovom sinu Dejanu, a nije ga zaboravila ni ovoga puta.
- Ne znam ko je ta divna žena, ali stvarno me je i više nego prijatno iznenadila. Na ovoliku besparicu i našu sirotinju, zbog koje je moj otac oduzeo sebi život, ovakva pažnja i pomoć neizmerno znače. Želim joj svako dobro i sreću - poručio je Dejan Mladenović, pošto je novac stigao na njegov kućni prag.

Ovu vrednu donaciju pored Rajke Tarlać su sakupili: anonimni sveštenik SPC Mitropolije Australijsko-Novozelandske, Dragica Petrović, Ljiljana Travica, Nada Ostić i Savka Stojčić.
Od toga, prvi deo priloga od 200 dolara, koji je Rajka Tarlać zajedno sa ovim humanim ljudima namenila porodici Janoša Papa (57), bivšeg pekarskog radnika iz prigradskog naselja Mužlja kraj Zrenjanina, već je stigao na njihovu adresu, silno ih obradovavši.

Ostali prilozi na putu

I ostali delovi donacije na putu su onima kojima su namenjeni. A, šta će braća Stanković, familija Zarić i Vukomir Tomović poručiti svojim dobročiniteljima u znak zahvalnosti, moći će da saznaju u jednom od narednih izdanja našeg lista.

- Kod nas je, nažalost, situacija takva da nam je nečija pomoć u svakom slučaju kao dar sa neba. Tako i ovaj novčani dar stvarno stiže i u više nego dobar čas. Zvezdani, koja pati od multiple skleroze su neophodni lekovi, a mora i kod lekara u Novi Sad. Pri tom, već sada moramo da mislimo o tome kako ćemo obezbediti ogrev. Dakle, ne znamo šta nam je preče, ali ovom pomoći uspećemo da rešimo bar deo svih tih problema. Molim vas da se od srca zahvalite divnoj Rajki i svim tim dobrim dušama. Neka im dragi Bog podari dobro zdravlje i sreću, posebno jer pomažu toliko sirotinje. Pri tom, nikad nas ne zaboravljaju. Takva podrška mnogo to znači. Nismo imali prilike da upoznamo Rajku, ali bila bi nam izuzetna čast da, ukoliko je put ikad nanese u naš kraj, upoznamo lično i zagrlimo kao najrođenijeg - rekao je Janoš Pap, koji sa svojom porodicom, u kojoj je troje teško mentalno bolesne dece, jedva sastavlja kraj s krajem.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Glas iz duše jedne žene
HUMANITARNI MOST Iznenađenje ublažilo bol
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online