Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 17.09.2017.
18:00
Vesti - Foto: spoji.org A

Doneli radost u mnoge domove

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI) je od 18. do 20. avgusta 2017. godine uz veliku pomoć i podršku Dobrotvorne organizacije Eparhije raško-prizrenske Majka devet Jugovića uspešno sprovela u delo 16. humanitarnu akciju za socijalno ugrožene porodice sa više dece na Kosovu i Metohiji.

spoji.org
Kod porodice Radić u Klokotu

Ujedno je to, vrednošću ove akcije od 15.487,92 evra, bila i najveća humanitarna akcija na Kosovu i Metohiji od osnivanja organizacije 2009. godine. Ovaj put, putešestvije u dobrotvorene svrhe trajalo je tri dana, a deset članova i prijatelja SPOJI iz Austrije, Australije, Nemačke, Švajcarske i Srbije su u okviru ove akcije prešli preko 1.000 kilometara, pomogli 15 porodica i 2 srpske institucije, a u okviru toga 45 dece.

"Neki od naših predstavnika, ali i prijatelja bili su već u Srbiji, jer su došli preko leta na odmor, a među njima i naš prijatelj Feliks Sovinski iz Nemačke, koji odlično govori srpski, jer je 2015/16. studirao u Beogradu i veoma voli Srbiju, naš narod i Balkan. Oni ostali su tog dana stigli iz Austrije i Švajcarske na niški aerodrom, gde smo se svi sabrali pred put na Kosovo i Metohiju, na kojem je polovina sadašnjih učesnika akcije bila tek prvi put, što je za njih predstavljalo jedan poseban značaj. Protinica Svetlana Matić, predsednica Dobrotvorne organizacije Majka devet Jugovića, upoznala nas je detaljno sa radom Narodnih kuhinja i našom bratskom organizacijom na čijem je ona čelu. Bio je to veoma dirljiv govor, koji je mnoge među nama doveo do ivice suza, a ostavio je jedan veoma dubok trag na sve nas. Posebno na našeg prijatelja Feliksa iz Nemačke za kojeg je taj deo jedan od najupečatljivijih sa cele akcije", navode između ostalog u svom detaljnom izveštaju članovi SPOJI i dodaju:

"Ovom prilikom želimo da zahvalimo bratskoj organizaciji Majka devet Jugovića, kao i bratiji manastira Visoki Dečani na podršci i velikom gostoprimstvu tokom našeg boravka na Kosovu i Metohiji, kao i svim priložnicima koji su od srca darivali dobrovoljna sredstva za socijalno ugrožene porodice na Kosovu i Metohiji, a bez kojih nije bilo moguće da uspešno iznesemo ovu akciju i svima pomognemo. Među njima je bilo priložnika iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Švedske i Srbije, a bilo je i poznatijih donatora kao što su Muamer Hukić, bivši svetski prvak u boksu, Aleksandar Ignjovski, srpski fudbalski reprezentativac, igrači kluba Američkog fudbala Svarko Rejders Tirol, kao i srpski reprezentativci istog sporta, profesori sa raznih fakulteta i anonimni donatori od kojih je jedan donirao 10.000 franaka (8.903,13 evra). Humanitarna organizacija nemačkih konzervativaca, koja je priložila 1.000 evra i preduzetnik Marko Mitrovski iz Berlina, koji je pomogao sa 500 evra. Svima od srca veliko hvala u ime svih porodica kojima smo pomogli u okviru ove humanitarne akcije! Nadamo se da ćemo i ubuduće spojenim snagama moći da pomažemo ugroženim porodicama širom Balkana! Srpska pravoslavna omladina Inzbruk.

Posetio rodno mesto majke

"Iz Pećke Patrijaršije uputili smo se u mesto Belo Polje kod Peći iz kojeg je majka našeg prijatelja Stefana Popovića iz Australije. Već kada smo prilazili selu videlo se da je mnogo kuća srušeno ili napušteno i da se radi o srpskom posedu. Nažalost, na tom mestu smo mogli samo da zateknemo prah i pepeo, a rečeno nam je da se jedan Albanac, koji nije mogao da prisvoji tu zemlju, bavi preprodajom građe. Dok smo bili na Stefanovom imanju prošao je jedan bivši komšija njegove majke, koji je Stefana prepoznao po liku i priči. Bio je to vrlo dirljiv trenutak koji se ne zaboravlja..."- samo je jedna od brojnih impresija članova spoji sa humanitarne akcije na Kosmetu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Podrška zlata vredna
HUMANITARNI MOST Tračak nade u tužnom domu
HUMANITARNI MOST Zapelo pred kraj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online