Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Spreman za duga pešačenja

Počela je nova školska godina, a sa njom i brige Vladana i Rade Pendić iz zabitog zaseoka Đonlije na Goliji, roditelja đaka-pešaka Stefana Pendića (13), učenika sedmog razreda osnovne škole "Sveti Sava" u Šaronjama koji svakoga dana, od kuće do škole prepešači po 15 kilometara.

D. N. Petrović
Dobio novog psa: Stefan Pendić sa Džonijem

- Još je vreme lepo i za sada nema problema. Navikao se Stefan na duga pešačenja, porastao je i malo ojačao. Nadamo se da će se lakše boriti sa kišom, blatom, snegom, smetovima i hladnoćom koje ga čekaju narednih meseci. Ipak, briga ostaje, nije lako poslati dete na toliko pešačenje i to uglavnom kroz šumu gde ga vrebaju svakakve opasnosti - priča Stefanova majka Rada i dodaje:

- Uvek brinemo i strahujemo, a kad je vreme loše neko od ukućana obavezno Stefanu kreće u susret, bude i dana kad ne smemo samog da ga pošaljemo put Šaronja, pa "u školu" zajedno sa njim idemo: suprug Vladan, naš stariji sin Srđan, koji je gluvonem i ja. Donacijama dobrih ljudi mališan se pred zimu dobro pripremio. Kupio je i nepromočivu zimsku kabanicu, nekoliko pari čizmama i više jakni. Letos je zahvaljujući pomoći iz Adelejda dobio dobar mobilni telefon, pa roditelji mogu da budu sa njim na "vezi" celom trasom puta. Za porodicu je posebno vredna stipendija od 120 australijskih dolara koju Stefan već dve godine dobija od dobrotvora O. V. iz Sidneja.

Prozor u svet

- Boriću se svim silama da bar sa vrlodobrim uspehom završim osmi razred i da potom upišem neku srednju školu u Novom Pazaru. Voleo bih da to bude tehnička, saobraćajni smer, jer mnogo volim puteve i automobile. Od kako sam dobio novi mobilni telefon, preko interneta mnogo toga naučim novog - objašnjava nam Stefan, ovaj siromašni, ali vrlo bistri dečak sa Golije.

- Zahvaljujući stipendijama i donacijama koje sam dobio ovoga leta, dobro sam se pripremio za školu. Ostalo je da početkom oktobra sa mamom odem u Novi Pazar kako bi se dodatno utoplio pred zimu i kupio knjige koje mi nedostaju. Lepo mi je u školi, ali i neobično dok putujem, jer je letos nestao moj verni pratilac, pas Žućko koji je dve godine stalno išao ispred mene i signalizirao mi je svaku opasnost. Valjda su ga zveri negde rastrgle, mnogo sam tužan zbog njega. Komšija mi je poklonio psa Džonija koji će me sada pratiti do škole. Još se nismo najbolje sprijateljili i sinhronizovali. Zna često i da odluta ili da izgubi strpljenje i da se pre nego što ja završim časove sam vrati kući, ali popraviće se. Biće za koji mesec i on kao Žućo - priča Stefan i moli nas da prenesemo veliku zahvalnost čiki O. V. iz Australije koji mu pomaže da završi školu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Godinu dana iskrene brige
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online