Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 14.01.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lj. Savić A

Olakšanje za sirotinjske muke

Po želji plemenite Rajke Tarlać iz Sidneja, donacija od ukupno 3.150 dolara koju je sakupila sa anonimnim sveštenikom SPC, Nadom Ostić, Dragicom Petrović, Ljiljanom Travicom, Cvijom Zorićem i Savkom Stojčić za 18 nevoljnika širom Srbije i Republike Srpske, stigla je na skoro sve adrese. Tim povodom, danas beležimo i nova uručenja onima kojima su darovi ove humane družine namenjeni.

Lj. Savić
Hvala od srca: Porodica Zarić

Budući da je naša verna čitateljka sa dalekog kontinenta, rodom iz Potkozarja u Republici Srpskoj, u njenim mislima su uvek braća Stanković, Zoran (56) i Zlatko (52), oboleli od mišićne distrofije, koji sa roditeljima žive u banjalučkom prigradskom naselju Karanovac, ali i porodica Radomira Zarića iz Trnjaka kod Bijeljine. Stoga i ne čudi što smo priloge od po 250 dolara odmah prosledili na njihove adrese.

- Ne možemo da pronađemo reči za divnu gospođu Tarlać i njene dobre prijatelje iz Sidneja. Iako nas se uvek seti za praznike, već godinama unazad, svaki put se iznova oduševimo dobročinstvima ljudi koji su tako daleko, a misle na nas i ne zaboravljaju nas. Neka im dragi Bog stostruko vrati. Ovaj dar će nam svakako dobro doći za najosnovnije potrebe, jer kad je čovek bolestan uvek mora da krpi neku rupu. Jedino olakšanje je što obojica imamo kolica, pa se lakše krećemo. Bogu hvala i zdravlje nas služi koliko može u našoj situaciji - poručili su Zlatko i Zoran Stanković, pošto se dar našao u njihovim rukama.

Nije mala stvar

Deo priloga plemenite družine iz Sidneja od 150 dolara, stigao je i u ruke bake Lucije Vulić iz Petrovca na Mlavi, neutešne bake Dobrice Jeremića (20), obolelog od teškog oblika epilepsije, koji je pre dve godine zauvek sklopio oči.
- Mnogo pozdravite sve te dobre ljude, a posebno Rajku. Neka je zdravlje i sreća prate na svakom koraku. Baš me je obradovala, ne samo novcem koji je poslala nego i što me nije zaboravila. Nije to mala stvar. Posebno ne za nas sirotinju kojoj svaka para znači za goli opstanak - poručila je baka Lucija.

Ništa manje prijatno iznenađen nije bio ni Radomir Zarić za čiju je porodicu svaka para zlata vredna. I to ne samo donacijom iz Sidneja, već i darom Angele Tadić iz Diseldorfa od 100 evra.

- Budući da nemam stalno zaposlenje ova pomoć nam je i više nego dobrodošla, da se pokrpimo za lekove i ono najosnovnije. Naravno, i da obradujemo dečicu nečime što budu poželela. Dobroj Rajki i njenim prijateljima zahvaljujemo se od srca, posebno što nas ne zaboravlja i povremeno ovako obraduje. Veliko i od srca hvala humanoj ženi iz Nemačke, stvarno su nas mnogo obradovali - kazao je Radomir Zarić (47), koji živi sa bolesnom suprugom Draganom (36), ćerkom Marijom i sedmogodišnjim sinom Radenkom, jedinim zdravim, u ovoj izuzetno siromašnoj familiji.

Svjetlani dar i od Ljubice

Među prvima kojima je donacija od 150 dolara Rajke i prijatelja iz Sidneja stigla na kućnu adresu bila je 31-godišnja Svjetlana Kljajić iz Sključana kod Kozarske Dubice. Ovu mladu ženu je zlehuda sudbina zadesila pre više od 10 godina kada je preživela jedno od najsmrtonosnijih neuroloških oboljenja i u komi rodila zdravu ćerkicu Jovanu, ali je posle svega ostala nepokretna. Ipak, to nije sve. Svjetlani smo prosledili i prilog od još 120 dolara, koje joj je uputila Ljibica Ivanišević, takođe iz Australije.
- Neka im dobri Bog stostruko vrati. Živim i dalje u nadi da ću jednog dana stati na svoje noge, biti prava majka mojoj Jovani i pružiti joj sve što može da se pruži. Vežbam i pomaka ima, ali su jako mali, ipak ne odustajem. Borba za golo preživljavanje i plaćanje računa naša je svakodnevica, ali život je takav, pun uspona i padova - istakla je Svjetlana Kljajić.

A Čukić
Danonoćna briga: Ljiljana Terzić sa ćerkom i unukom

Podrška u vidu dara od 150 dolara mnogo je obradovala i Ljiljanu Terzić iz Beograda, majku nepokretne Monike Terzić (32), koja je već sedam godina u stanju budne kome, nakon što je na svet donela predivnu devojčicu Helenu. Od tada traje i Ljiljanina lavovska borba da ćerku "probudi", pre svega zbog njene ćerkice koja željno čeka dan kada će njena mama progovoriti sa njom.

- Jedino ko nije odustao od moje Monike, pored mene je i gospođa Rajka. Znam da ona i njeni prijatelji imaju istu želju kao Helena i ja, da Monika ozdravi. Njihova podrška nas uvek osnaži i ohrabri. Moje snage nisu velike. Najveći deo onoga što zaradim ide na Monine potrebe, jer pacijenti poput nje su za našu državu nepostojeći, pa skoro sve što je potrebno (neurolog, fizikalna terapija, logoped, lekovi i vitamini) plaćam iz sopstvenog džepa. Pri svemu tome, gledam i kako mi unučica raste i brinem o njoj. Veliki je to teret, ali moram da se borim zbog njih. Molim vas da se dobroj Rajki zahvalite do neba. Hvala beskrajno što misli na nas - poručila je Ljiljana.

Pored Terzića, deo donacije Rajke Tarlać iz Sidneja i njenih humanih prijatelja od 150 dolara prosledili smo i na kućni prag mladom Nikoli Joviću (15) iz Kosovske Mitrovice, našem slepom i talentovanom štićeniku.

- Hvala Bogu, dobro smo. Nikola uči i nastavlja da niže muzičke uspehe, na šta smo posebno ponosni. Druga je godina srednje škole i ređa sve same petice. Mnogo hvala i dobroj Rajki, želimo joj dobro zdravlje i svu sreću. Nikolu ne zaboravlja ni za jedan praznik i uvek ga daruje, što je za svaku pohvalu i divljenje - poručili su Jovići.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dok anđeli spavaju
HUMANITARNI MOST Glas iz duše jedne žene
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online