Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 02.02.2018.
18:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: Vesti A

Neka Bogorodica čuva naše dobrotvorke

Uprkos lošem vremenu, uvek spremni i nadahnuti, reporteri "Vesti" su nedavno uručili 400 AUD Srbi Stankoviću, zlostavljanom dečaku čobaninu iz sela Kozji Dol kod Trgovišta. Prilozima njegovih stalnih dobročiniteljki Milanke Lenke i Tijane Latinčić iz Australije priključila se i gospođa Cvijeta Vitić, kako bi njihov štićenik mogao sa bratom invalidom Novicom da kupi svinju i obezbedi hranu.

Vesti
Nećemo biti gladni: Novica i Srba Stanković

- Tijana i ja šaljemo 300 dolara, a priključila se i moja mama Cvijeta sa 100 dolara kako bi Stankovići kupili svinju i izgurali zimu koja u planinskom kraju traje dugo. Neka ih služi zdravlje i da im život bude bezbrižniji i radosniji - poručuje Milanka.

Srba se novčanoj pomoći veoma obradovao.

Noćne more iz prošlosti

- Nije mi lako. Ponekad samoća, a često sećanja na sve proživljeno stvaraju nepodnošljivu teskobu. Tad uzmem i radim ono što mogu, što mi zdravlje dopušta. Ljuštim krompir, pravim ručak za brata i mene. Idem i po vodu više puta do obližnje česme. Kad mi je najteže molim se Bogorodici. Njena ikonica je pod mojim jastukom. Zoru dočekam u molitvama - kaže nam Srba.

- Kako mene čuva Bogomajka, tako neka čuva i moje dobrotvorke. Bogorodica mi je pomogla kad je bilo najteže. Nadam se da će ove divne žene koje mi pomažu nagraditi kako treba - ističe Srba.

Iako je i sam bolestan, Srba brine o bratu invalidu Novici koji ne može bez štaka. Nemaju nikakva primanja, pa svaki dinar koji dobiju pažljivo troše. Vest da će kupiti svinju namamila im je suze na oči.

- Biće mesa sa pasuljem, krompirom ili kupusom. Baš se radujemo, neće biti gladi - poručuju zajedno.

Srbu bolesti godinama ne zaobilaze. Preležao je žuticu, imao psihičke i srčane probleme, u dva navrata i upalu pluća. Često oseća bolove u rukama i nogama. Sa Novicom živi u staroj školi.

- Ne žalimo se. Hvala predsedniku opštine Trgovište i svima koji su nam omogućili krov nad glavom - kaže Srba.

Novica je radio dok je mogao kao nadničar, a onda ga je čisteći štalu udarila krava i smrskala mu nogu. Njegove muke bile su, kako kaže Srba, velike. Jedva se oporavio.
Novica ističe da bez brata ne bi mogao.

- Srba me čuva i lepo se slažemo. Zajednička sudbina nas drži da budemo prava braća. Donacija dobrih žena iz Australije mnogo će nam značiti u narednim danima. Donosi nam mir, jer sigurno nećemo biti gladni - navodi Novica.

Srba ističe da bez gospođe Milanke i njene porodice ne bi opstali.

- Da nema njih, ko zna šta bi se desilo sa nama. Tu u neposrednoj blizini, na stotinak metara od nas je božji beleg, manastir Preobraženja Gospodnjeg. Moliću se za sve njih, da im Svevišnji blagoslovi domove i donese zdravlje, mir i radost - kaže Srba.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Oteraše strah od gladi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online