Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Gladni i željni svega

U nezavršenoj kući na obodu sela Svračići kod Tutina, sa prozorima bez ijednog stakla, zemljanim podom i bez kupatila, živi porodica Sokola Bulića (42), bolesnog siromaška koji od skromne socijale i dečjeg dodatka jedva prahranjuje svoju šestočlanu porodicu.

D. N. Petrović
Popara za doručak: Porodica Bulić

Kroz kuću porodice Bulić "duva kao u Sibiru", deca se smrzavaju i često razboljevaju, povremeno ostaju i bez svetla, jer struju ne mogu da plate, bude dana kad i gladuju...

Uprkos svim nedaćama sa kojima žive i nedostatku knjiga i školskog pribora sva deca su odlični đaci.

- Dva puta sam imao teške operacije na srcu, vučem i još mnogo drugih ozbiljnih bolesti i mnogo trošim na lekove. Ipak, trudim se da koliko mogu radim. Nažalost, do sada nisam uspeo da uštedim ni za prozore kako se deca zimi ne bi smrzavala, a kamoli za podove, kupatilo, bolji šporet, frižider i druge kućne aparate - jada nam se glava porodice Soko Bulić koga smo posetili na poziv njegovih dobrih komšija i dodaje:

- Eh, da nije komšija i poznanika, koji znaju za sve naše nevolje i pomažu nam, neretko i donose hranu, ne znam kako bi preživeli. Hvala im što su vas pozvali i što ste nas posetili. Možda će se neko javiti da nam pomogne, bili bi mu do neba zahvalni.

Naglašava Sokol da mu je najveća želja da promeni prozore na svojoj kući i zagreje dom svojih mališana, voleo bi, kaže, i da njegova deca imaju kupatilo, da se toplo obuju i obuku i kupe sve knjige.

Lična arhiva

Adelisa uskoro na pregledima

Kada u Novi Pazar budu došli poznati urolozi iz Kraljeva i Beograda, reporter "Vesti" će povesti Adelisu na detaljan pregled bubrega. Da bi se utvrdilo i kako funkcioniše njen bubreg (ako se dokaže da je rođena i da živi samo sa jednim bubregom) povešćemo je i na skener u novopazarsku bolnicu, a ako bude trebalo i na magnetnu rezonancu. Za sada nema indicija da joj je zdravlje ugroženo.

- Ova zima je sve do sada bila "topla", pa smo je lakše pregrmeli. Kad dune jaka vejavica na prozore stavimo daske i ćebad, a sva deca se okupe oko dotrajalog šporeta. Često spavamo svi zajedno na podu kako se ne bi smrzli od studi - priča Sokolova supruga Azra (40).

Priča nam i kako su Aida (13), Ašir (12) i Amar (10), dobri i zdravi, ali da je brine zdravlje najstarije ćerke Adelise (15) koja je, kako su joj još davno rekli lekari u Novom Pazaru, rođena sa jednim bubregom.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Za sada, hvala Bogu, nema nekih većih problema. Nismo mogli da je vodimo na dalja ispitivanja i do kraja utvrdimo: šta je sa njenim bubrezima. Brinemo zbog nje, posebno zbog uslova u kojima živimo - ističe Azra.

Volela bi da dobri ljudi pomognu njenoj porodici da promeni stolariju i zagreje kuću, da postavi patos i umesto sadašnjeg improvizovanog kupatila u jednom ćošku kuće, sagrade pravo kupatilo...

- Nikada nismo molili za pomoć, sami ljudi, posebno komšije iz Svračića, vide koliko teško živimo. Sažale se i pomognu nam, obično oko Bajrama, Nove godine i drugih praznika. Možda bi dobili i više hrane kad bi imali frižider u kom bi mogli da je čuvamo - jada nam se domaćica Azra do sa suprugom i decom doručkuje poparu koja im je, kako priča, često na meniju.

Više detalja i na Hidovom portalu

Osim u "Vestima", priča o nevoljama porodice Bulić biće postavljena i na portalu poznatog humanitarca Hida Muratovića, pa će naši čitaoci širom sveta, osim slikom, i živom rečju moći da vide kako živi ova porodica i kakva joj je pomoć potrebna. A ukoliko žele da stupe u kontakt sa Bulićima, mogu to učiniti putem broja telefona: 00381 63 773 54 04.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Toplo u kući i oko srca
HUMANITARNI MOST Neraskidivo prijateljstvo
HUMANITARNI MOST Čekaju svetlo još od Tita
HUMANITARNI MOST Novi početak za Jevtiće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online