Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 20.05.2018.
18:00
A. Vučićević - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Jedan dan lep kao san

Iako je vremenska prognoza najavljivala tmuran i kišovit dan, sunce je u zadnji čas odlučilo da promeni planove i ulepša dan mališanima bez roditeljskog staranja. I nebo je želelo tog dana da im poruči da nisu sami uprkos svim nedaćama koje su ih snašle.

V. Sekulić
Slavili Svetski dan porodice uz Igre bez granica

Svetski dan porodice je sedmu godinu za redom 15. maja obeležen u Prihvatilištu za decu u Beogradu, sa ciljem da se mališanima koje sudbina dovede u ovu ustanovu pokaže da porodica nekad ne moraju biti roditelji, već svi oni koji veruju u njih. Dvorište Prihvalitišta, prepuno gostiju, pokazalo je da je onih koji veruju mnogo. Okupili su se brojni glumci, sportisti, pripadnici vojske, policije, vatrogasne službe, predstavnici grada Beograda...

I "Vesti" su tog dana bile deo velike porodice Prihvatilišta u ime svojih vernih čitalaca. A kako to red nalaže, nismo došli praznih ruku. Iskoristili smo priliku da uručimo vrednu pošiljku koju su omogućile Zorka Herget iz Milhajma, koja je poslala 200 evra, a baka iz Memingena sa svojom porodicom 100 evra, kako bismo mališanima kupili sve što im je neophodno. U dogovoru sa koordinatorkom Prihvatilišta Danijelom Stajković novac je utrošen na sredstva za higijenu i dezinfekciju koja su im u ovom trenutku najpotrebnija. Paketi sa šamponima, kupkama, ulošcima, pastama za zube, donjim vešom, koji je najdeficitarniji, sredstvima za čišćenje i mnogim drugim potrepštinama obradovali su mališane, ali i zaposlene.

Uskoro u novom prostoru

Prihvatilište za decu trenutno se nalazi u neadekvatnom prostoru u okviru Zavoda za vaspitavanje dece i omladine u Beogradu. U toku je rekonstrukcija prostora od 1.700 kvadratnih metara u ulici Živka Davidovića.
- Ako sve bude po planu, selimo se u septembru. Deca će konačno dobiti kvalitetan prostor, dovoljan broj prostorija, sve uslove koji su deci potrebni. Povećaćemo i kapacitete koji su nam večito bili problem prethodnih 20 godina. Sada ćemo imati dovoljno mesta za svu decu kojoj je naša podrška neophodna - rekla je Danijela Stajković.

Devojčice su se najviše obradovale kupkama različitih mirisa, dok su vaspitači najradosniji bili što bar neko vreme neće morati da brinu o čistoći prostorija u kojima borave deca. Zamolili su nas mališani da prenesemo zahvalnost divnim ženama velikog srca iz daleke Nemačke, a njihovi osmesi i zagrljaji govorili su više od hiljadu reči. Kao i svake godine, proslava Svetskog dana porodice u ovoj ustanovi je veliki praznik. Tada se spavaonice sređuju više nego inače, tada se oblači najlepša odeća, a deca nedeljama unapred pripremaju priredbu za posetioce.

- Već sedam godina zaredom, još od vremena kad se retko ko i sećao međunarodnog dana porodice, Prihvatilište je krenulo sa idejom da ovoj deci koja često nemaju svoju porodicu taj dan učini posebnim. Trudimo se da im dovedemo drugare iz cele Srbije, javne ličnosti poput glumaca, sportista... Želimo da svi budu jedna velika porodica. Da ovaj dan pretvorimo u vreme kada će uživati i izbrisati sve ružne stvari koje su im se dešavale u prethodnom životu - rekla je za "Vesti" Danijela Stajković.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kako je istakla, deci mnogo znači da vide da imaju prijatelje, da imaju podršku, da mogu da se zabavljaju kao sva deca.

- Mi imamo divnu i talentovanu decu. Ove godine sa njima je svečani program pripremila glumica Tamara Aleksić. Tu se može videti koliko mnogo ova deca mogu da ponude i zato im treba pružiti priliku da pokažu šta znaju - rekla je Stajkovićeva.

V. Sekulić
Deca su uživala u razgovoru sa glumcem Gordanom Kičićem

Istakla je i da se Prihvatilište svakodnevno suočava sa brojnim poteškoćama, ali da zahvaljujući ljudima dobre volje teški trenuci se prevazilaze.

- Dobri ljudi doniraju stalno, jer razumeju potrebe dece. Da nema donacija poput ove koju su poslali divni čitaoci "Vesti" ne znamo kako bismo opstali. Zahvalni smo za svaki dar, za svaku lepu reč i brigu o ovoj deci kojoj je potrebno više od svega da znaju da nisu sami - kaže Stajkovićeva.

Druženje sa poznatima

Najveću pažnju mališana privukla je poseta poznatih srpskih glumaca poput Gordana Kičića, Nade Macanković, Petra Benčine, ali i muzičara Marka Mandića. Uživali su u razgovoru sa ovim poznatim ličnostima i u fotografisanju.
- Srce mi je puno ako sam makar na trenutak ulepšao ovoj deci dan. Oni su divni, imaju ogromno srce puno ljubavi i mi svi imamo dužnost da o njima brinemo. Oni možda nemaju svoje porodice, i zato smo svi mi njihova porodica - rekao je Gordan Kičić.

Svečani program otvorio je Nikola, jedan od štićenika Prihvatilišta, kojem su mnogi predvideli bogatu repersku karijeru. Njegovi stihovi nisu ostavili ravnodušnim nikoga od prisutnih: "Borbeni duh uz mene je, da se preda neće, jer u mene veruje. Anđeli su tu i gledaju me sad, svetle mi put i veruju u mene. Sa pogledom na svet iz druge perspektive, verujem u Boga, jer on u mene nije. Ali dokazao sam mu sad da mogu to ja, da postanem neko drugi, a ne neki gad."
Nakon Nikole, ređali su se mališani koji su pesmom, igrom i recitacijama pokazali svoje raskošne talente. Svečani program je završen "Igrama bez granica" u kojima su pored stanovnika Prihvatilišta, učesvtovali i dobro se zabavili i mališani gosti iz beogradskih škola i vrtića. Jedan dan lep kao san, kome su doprinos dale i naše humane čitateljke. Veliko im hvala i u ime "Vesti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online