Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.03.2017.
02:30
mondo.rs, Vestionline A

Sedam "sitnica" koje vam svakodnevno kvare vezu

Urušavanje odnosa nikad ne dolazi preko noći. Propas dolazi polako, prikrada se neprimetno i hrani se otvorenim pitanjima koja guramo pod tepih, ostavljajući ih da tinjaju sve dok ne izmaknu kontroli.

stockphotos.io
Svakodnevne greške često dovode do pucanja veza

Psiholozi i psihoterapeuti stalno ističu koliko je komunikacija važna, a opet svi na to tako lako zaboravimo... Evo naizgled malih stvari od kojih svaka u određenom trenutku može biti upravo ona kap koja je prelila čašu i dovela naš odnos sa osobom koju volimo do tačke posle koje više nema nazad.

Čujete, ali ne slušate

Nakon početnog uzbuđenja, kad želimo da znamo apsolutno sve u vezi sa osobom koju volimo, što se obično dešava u prvim fazama veze, pažnja nam popušta. Ipak, to ne bi smelo da se dešava. Uvek bi trebalo da nam bude važno ono što govori naša "druga polovina".

Komunikacija je jedan od kamena temeljaca zdravog odnosa među ljudima koji se vole, i ako počne da izostaje, sve počinje da se "klima", a veza uzdrmana na taj način teško da može da opstane.

Pokušajte, dakle, da izbegnete situacije u kojima osobu koju volite slušate "jednim uhom".

Nemate dovoljno vremena "samo za sebe"

Čak i ako želite da svaki slobodan trenutak provedete sa partnerom, trebalo bi da se oduprete tom porivu. Malo prostora uvek dobro dođe, čak i ako se volite najviše na svetu. Odvojena interesovanja jedan su od ključnih "sastojaka" zdrave, srećne veze. Tako ćete izbeći opasnost da se bilo ko od vas dvoje oseća kao da ga onaj drugi guši, a imaćete i više tema za razgovor što je uvek dobra stvar.

"Spuštate" partnera u javnosti

Ovo nam se svima ponekad "omakne". Kad smo među prijateljima, uz koju čašu vina, ponekad može delovati kao dobra ideja da se našalimo na račun osobe koju volimo. Obično se iza toga krije nesvesna potreba da ljudima sa kojima se družimo dokažemo da je naša veza super, da smo opušteni... Ali, ovo nikad nije dobra ideja.

Insistirate da partner uvek ide sa vama kad se viđate sa svojim društvom

Prirodno je da želite da se vaš partner slaže sa vašim prijateljima, prirodna je i želja da se vi dopadnete nejgovom društvu, ali ne bi trebalo da se podrazumeva da uvek i svuda idete zajedno. Ako idete negde zajedno, trebalo bi da svaki put to oboje želite, a ne da osoba koju volite sa vama ide kao po kazni.

Projektujete svoja osećanja na partnera

Pre nego što osobu koju volite optužite da je stalno loše volje, zaustavite se na trenutak i razmislite da niste vi onaj ko je već duže vreme nezadovoljan i nadrndan.

Svaki put kad kažete "zbog tebe se osećam..." umesto "osećam se", na klizavom ste terenu. Svi mi gospodarimo svojim osećanjima i sopstvenim doživljajem sveta. Kad započinjete razgovor na temu toga kako se osećate, važno je da izbegnete taj optužujući ton, inače nećete daleko stići.

Umesto "ti mi radiš to i to", bolji izbor reči bio bi "osećam se tako kad to i to radiš", pošto ova druga opcija ostavlja mogućnost razgovora otvorenom.

Suviše ste kritični

Ponekad i ne shvatamo koliko nam često izlete sitne zamerke na račun partnera. Ali, ako stalno usput komentarišete način na koji ona ili on peru sudove, ako svakog dana kažete "opet si bacio košulju preko stolice", ako iz večeri u veče gunđate jer on ili ona noću vole da čitaju, to stvara jednu užasnu, zatrovanu atmosferu u kojoj niko ne može dobro da se oseća. A da li je stvarno toliko važno koliko brzo će neko oprati sudove, ili gde će baciti košulju kad dođe s posla?

Pretpostavljate umesto da pitate

Umesto da pitate partnera kako se oseća ili šta misli, vi unapred donosite zaključke i, što je još gore, u skladu sa tim proizvoljnim zaključcima se i ponašate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online