Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
04:12
S. Princip - Vesti A

Glas dijaspore u "Vestima" (25): Pravo glasa samo na papiru

Radivoje Pantić je urednik radio-emisije Gedža plus u Melburnu, a od Vlade Ane Brnabić ništa ne očekujem - jer kako kaže, nju i dalje vodi i o svemu odlučuje Aleksandar Vučić. - Dakle kurs je i dalje isti. Ana je samo službenik koji prenosi direktive velikog vođe svojim ministrima i narodu.

S. Princip
Država kao maćeha:  Radivoje Pantić

Naš sagovornik smatra da je odnos države prema dijaspori maćehinski.
- Srpska dijaspora nije to zaslužila, jer decenijama upumpava novac Srbiji i narodu preko svojih doznaka. To je minimum 150 milijardi dolara do sada, ako ne i više. Još od vremena komunizma sa podozrenjem se gleda na dijasporu. Svaka naredna vladajuća garnitura je nastavila tu praksu, jer i danas većinu aktivnih političara sačinjavaju bivši komunisti, espesovci i julovci. Svi oni s prezirom posmatraju svaku vrstu srpskog nacionalizma zbog sopstvene ili porodične komunističke genetike, ali i zbog očuvanja vlasti. Nama ne mogu da ispiraju mozak, kao što čine ljudima u matici, preko svojih medija kojima bombarduju narod o uspesima i blagostanju. Hrvati su poštovali svoju dijasporu i verovali joj i zajednički su uspeli da naprave svoju državu koju nikad nisu imali.

Pantić smatra da Srbija još nema programe od nacionalnog interesa, nema još ni definisane granice i u Srbiji jugonostalgija je veća nego u drugim susednim republikama.

- Tako da mi iz dijaspore nismo ni u čemu aktuelni sem kada šaljemo doznake.

Da bi se ostvarile puste želje o saradnji matice i dijaspore, prema Pantićevim rečima, mora se prići sa obostrano dobrim namerama i striktnom zakonskom regulativom.

- Treba izabrati najkreativnije mlađe ljude sa perfektnim vladanjem engleskog i srpskog jezika što se tiče dijaspore i zameniti u potpunosti neke nabeđene dugogodišnje vođe srpskih organizacija i klubova koji su godinama aktivni samo u organizaciji nekih zabava i proslava, ni u čemu više drugom. Ako neki od mladih žele da se aktivnije uključe u rad naših organizacija i klubova, odmah ih sačeka pitanje gde su do sada bili. Iz zdravih srpskih organizacija i klubova treba delegirati vredne ljude koji će nas ekonomski, društveno i kulturološki povezivati sa maticom.

Nismo po volji vlasti

- Arapi, Turci, Korejci itd. dobijaju za svako otvoreno radno mesto stimulaciju od države Srbije 10.000 evra. Zašto to nisu ponudili našim ljudima iz dijaspore? Mnogi od nas bi se vratili u zemlju, ali nažalost još im nismo po volji - kaže Radivoj Pantić.

Naš sagovornik ocenjuje da su i u Srbiji potrebni velika reorganizacija i ozbiljniji pristup u svemu tome.

- Dobili smo neko tzv. pravo glasa koje je samo na papiru. Ne žele naše glasove, jer smatraju da će biti antirežimski i da smo naklonjeni opoziciji. Srbima u dijaspori su na pravo glasa stavljene birokratske prepreke koje praktično ne dozvoljavaju da glasamo. Dijaspora ima izuzetan kvalitetan ljudski potencijal i u znanju i u ekonomiji, ali bojazan za foteljom vlastodržaca je ta koja sprečava bliske kontakte ljudi iz istog naroda, što je zaista tužno i u isto vreme smešno.


Sutra - Glas dijaspore u "Vestima" (26): Srpski jezik, a tuđe pismo

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Srećno useljenje u novi dom
HUMANITARNI MOST Dobro ću vratiti dobrim!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online